Κορωνοϊός: Αλλάζουν όλα προσεχώς σε ψώνια και εστίαση για τους ανεμβολίαστους

Καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης για τον κορονοϊό από την Πρωτομαγιά

Σε λίγες ημέρες από τώρα θα αλλάξουν όλα για τους ανεμβολίαστους αφού για πρώτη φορά μετά από καιρό θα μπορούν να εισέλθουν σε εσωτερικούς χώρους δηλαδή σε μαγαζιά για ψώνια που μέχρι τώρα μπαίνουν με αρνητικό rapid test αλλά και στην εστίαση όπου δεν είχαν καθόλου πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους.

Η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης πρακτικά σημαίνει οτι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να απολαύσουν τον καφέ και το φαγητό τους στην εστίαση όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους, όπως αναμενόταν, αλλά και στους εσωτερικούς.

Μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα που οι ανεμβολίαστοι ήταν τελείως αποκλεισμένοι από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και επιτρεπόταν να κάθονται μόνο έξω με την επίδειξη μάλιστα αρνητικού rapid test, πλέον και τουλάχιστον μέχρι 31 Αυγούστου θα μπορούν να εισέρχονται κανονικά σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και χώρους διασκέδασης γενικότερα.

Το ίδιο ισχύει και για τα ψώνια σε μαγαζιά όπου προς το παρόν μπαίνουν μόνο με αρνητικό rapid test κάτι που σε λίγες ημέρες θα αλλάξει και θα μπορούν να μπαίνουν και εκεί ελεύθερα, τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι.

Παράλληλα, η είσοδος τους θα γίνεται χωρίς τη χρήση μάσκας καθώς όπως ανακοίνωσε επίσης ο Υπουργός Υγείας από την 1η Ιουνίου η χρήση μάσκας καταργείται με ορισμένες εξαιρέσεις που θα οριστούν σε επόμενες ΚΥΑ.

Βέβαια, οι ΚΥΑ μάλλον δεν αναμένεται να επηρεάσουν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στην εστίαση καθώς οι εξαιρέσεις μάλλον θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ που αποτελούν χώρους υψηλής μετάδοσης.

Υπενθυμίζεται επίσης οτι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα υπάρξουν διευκρινίσεις όσον αφορά και στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από την 1η Μαΐου θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς self test.

Έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Πάσχα 2022: Πώς θα γιορτάσουμε φέτος

Ωστόσο, οι παραπάνω αλλαγές θα ισχύσουν μετά το Πάσχα ως τότε ισχύουν τα εξής:

Εστίαση και διασκέδαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορoνοϊό,
για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

  • Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους ιερούς ναούς, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
  • Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.
  • Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.
  • Σημειώνεται ότι υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο