Κορωνοϊός: 340 θάνατοι σε 40 ημέρες σε Θράκη και Μακεδονία 

Οι 299 αφορούν σε ανεμβολίαστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας από 12/9 ως 24/10  
Από τους 57 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στη ΜΕΘ, μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι   

340 συνανθρώπους μας, μέσα σε περίπου 1,5 μήνα, «θέρισε» ο κορωνοϊός σε Θράκη και Μακεδονία. Από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, από τα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της, από Έβρο μέχρι Θεσσαλονίκη, έχασαν τη μάχη 340 ασθενείς, από τους οποίους, οι 299 δεν είχαν εμβολιαστεί.  

Αναφορικά με την κατάσταση κατά τη χθεσινή ημέρα, στα 14 νοσοκομεία νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 340 ασθενείς, από τους οποίους, οι 255 (75%) ανεμβολίαστοι και οι 85 εμβολιασμένοι. Αναφορικά με τους διασωληνωμένους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις 25/10 ήταν 57. Από αυτούς,  μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.  

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, με η ημερομηνία αναφοράς την 19η Οκτωβρίου, στον Έβρο, η εμβολιαστική κάλυψη (με τουλάχιστον την 1η δόση) έφτανε στο 50.70%, και οι  ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 49.11%. Ο δείκτης θετικότητας των ελέγχων κυμαίνονταν στο 1.17% και ο 7ημερος μέσος όρος  κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους διαμορφώθηκε στο 37.1 με ανοδική τάση.  

Αρκετά επιβαρυμένη η Βόρεια Ελλάδα 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιο Λουκίδη, η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι είναι αρκετά επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό και μοιάζει να είναι η γεωγραφική περιοχή, η οποία μάλλον οδηγεί την πανδημική κρίση σε αυτή τη φάση. 

«Απ’ ότι φαίνεται το νότιο τμήμα της χώρας δεν έχει την επίπτωση που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ο κύριος είναι ότι έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τη νότια χώρα. Φαίνεται χαρακτηριστικά από τους δείκτες που έβγαλαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες που δείχνουν ότι στις ΜΕΘ και στις νοσηλείες υπάρχει μια συντριπτική υπεροχή των μη εμβολιασμένων σε σχέση με τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται. Αυτό αποτυπώνεται στατιστικά και είναι ένας ισχυρός παράγοντας», εξήγησε ο ίδιος. 

«Από εκεί και πέρα, η κάθε περιοχή πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε, φέρνοντας το παράδειγμα δυο νομών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποφάσισαν να μη γίνουν παρελάσεις για να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία καθώς φαίνεται ότι οι υγειονομικές τους υπηρεσίες είναι αρκετά επιβαρυμένες. 

Κ.Η. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο