Κοπή 9 δέντρων στο πάρκο Προσκόπων για την κατασκευή του νέου Κηποθεάτρου

Τι αναφέρει η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ποια μέλη της ψήφισαν αρνητικά

Απόφαση κοπής 9 δέντρων προκειμένου  να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του νέου Κηποθεάτρου 500 θέσεων στο πάρκο Προσκόπων έλαβε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις 20 Φεβρουαρίου.

Στον αριθμό αυτό συνυπολογίζονται τόσο αυτά που βρίσκονται εντός του περιγράμματος του κερκίδων, όσο και αυτά εντός του διαγράμματος των εκσκαφών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.947.000,00 € με το Φ.Π.Α. και ανάδοχος είναι η ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στο πάρκο των Προσκόπων, έκτασης 27 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσε το παλιό «κηποθέατρο», κατασκευάζεται νέο ανοικτό θέατρο χωρητικότητας περίπου 500 θέσεων.

Το Πάρκο των Προσκόπων καλύπτει το ανατολικό τμήμα του ΟΤ2 στο οποίο έχουν εγκριθεί όροι δόμησης με το ισχύον Ρυμοτομικό Σχέδιο Αλεξανδρούπολης ως κάτωθι:

  • Συντελεστής δόμησης: 0.40
  • Συντελεστής κάλυψης: 20%
  • Μέγιστο ύψος: 8.50μ
  • Χρήσεις γης: «ΠΑΡΚΟ-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ»

Οι ισχύοντες όροι δόμησης σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες κατασκευές του αναψυκτήριου επιτρέπουν την κατασκευή ανοικτού θέατρου σε μέγεθος πολύ μεγαλύτερο του προτεινόμενου.

Η έκταση των 27 στρεμμάτων εσωτερικά έχει διαμορφωθεί σε τέσσερεις ζώνες διακριτών χρήσεων. Η πρώτη περιλαμβάνει αναψυκτήριο με πισίνα, η δεύτερη παιδική χαρά, η τρίτη τον χώρο του κηποθέατρου και η υπόλοιπη έκταση είναι κατάφυτη με πεύκα.

Ο χώρος στο οποίο για πολλά χρόνια λειτουργούσε το κηποθέατρο βρίσκεται στο δυτικό άκρο της έκτασης νότια της παιδικής χαράς. Η εγκατάσταση περιλάμβανε πρόχειρες κατασκευές οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν και φιλοξενούσε παραστάσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η εσωτερική οργάνωση του Πάρκου διατηρείται. Στην κατεύθυνση αυτή το νέο θέατρο χωροθετείται στην θέση του παλιού κηποθέατρου, διατηρούνται αναλλοίωτες οι προσβάσεις και οι διαμορφωμένες διαδρομές για τους πεζούς και φυσικά δεν αφαιρούνται χώροι από λειτουργικές ενότητες του αναψυκτήριου και της παιδικής χαράς.

Επειδή οι εγκαταστάσεις του νέου υπαίθριου θεάτρου καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση από το παλιό, θα απαιτηθεί η κοπή 9 δέντρων. Επειδή η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, και δεν υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, το Δασαρχείο Αλεξ/πολης εξέδωσε σύμφωνη γνώμη για την κοπή των εννέα δένδρων προκειμένου για την κατασκευή του νέου υπαίθριου θεάτρου.

Παρόλο το ότι ο εναπομείναν αριθμός των υφισταμένων δέντρων καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις φύτευσης του οικοπέδου, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να φυτεύσει τον αριθμό αυτών που θα κοπούν εντός του πάρκου ή σε κοινόχρηστους χώρου του Δήμου, σύμφωνα και με το ανωτέρω έγγραφο του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης . Η δαπάνη για την φύτευση των νέων δέντρων θα ενταχτεί στα πλαίσια του εν λόγω έργου, ως αντικατάσταση και αντιστάθμισμα των προς κοπή δέντρων.

Για την κοπή των 9 δέντρων,  ψήφισαν ΥΠΕΡ -6, οι Θεόδωρος Βουρδόλης, Χαράλαμπος Παντελίδης, Βασίλειος Δέλκος, Ιωάννης Ναϊτίδης, Δημήτρης Κολγιώνης.
ΛΕΥΚΟ ψήφισαν 3, οι Νίκος Γρηγοριάδης και Σταύρος Σταυράκογλου, οι οποίοι εκτίμησαν ότι θα υπάρξουν πιθανότατα νομικές ενέργειες κατά της συγκεκριμένης απόφασης  και ο Χρήστος Γερακόπουλος την δέσμευση της Υπηρεσίας ότι θα αντικατασταθούνε τα δέντρα με νέα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του