Κομοτηνή: Απίστευτη παρεξήγηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπακογιάννη

“Ζήλεψε και κατέβασε μούτρα” σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη για την αποχώρηση από την σύσκεψη του Δημάρχου Κομοτηνής

Αντίδραση πυροδότησε η αποχώρηση του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη από τη σύσκεψη με την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη πριν λίγο στην Περιφέρεια. Ο Δήμαρχος αποχώρησε αντιδρώντας στη μη συμπερίληψή του στο αρχικό πρόγραμμα και στο «στρίμωγμά» του στο τελικό πρόγραμμα.

Κληθείσα από τον «Χ» να σχολιάσει την στάση του Δημάρχου η Ντόρα Μπακογιάννη είχε μία ‘’πληρωμένη’’ απάντηση σε υψηλούς τόνους. «Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις, ώστε να έχουμε αναλυτικές συζητήσεις με όλους τους Δημάρχους. Αίσθησή μου είναι ότι (ο Δήμαρχος Κομοτηνής) ζήλεψε τους δύο δημάρχους που είδα και κατέβασε μούτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η εξής τοποθέτησή της σχετικά με το συμβάν: «ομολογώ δεν τον κατάλαβα τον Δήμαρχο Κομοτηνής, γιατί είναι ο μόνος Δήμαρχος που εμφανίστηκε εδώ, αξιώνοντας να υπάρχει διαφορετική πλατφόρμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Του εξηγήσαμε ότι για να στήσει κάποιος μια πλατφόρμα δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα […] Του εξήγησα ότι οι βουλευτές όταν παίρνουν προτάσεις Αυτοδιοίκησης δεν της αξιολογούν όπως τις προτάσεις ενός απλού Σωματείου. Βεβαίως η Αυτοδιοίκηση έχει βάρος, δήμαρχος έχω υπάρξει και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση για τον Δήμαρχο είναι πως εδώ δίνουμε μία μάχη κόντρα στον χρόνο και κόντρα στον κορωνοϊό […]».

Η απάντηση Γκαρανη

Ως Δήμαρχος Κομοτηνής και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επέδωσα στην Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, το κάτωθι υπόμνημα:

Αξιότιμη κυρία Μπακογιάννη, Πρόεδρε της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Σας καταθέτω και εγγράφως τη διαμαρτυρία που σας εξέφρασα και διά ζώσης, σχετικά με τις παραμέτρους της συγκρότησης του προγράμματος της επίσκεψής σας στη Θράκη.

1ον) Στο πρόγραμμα συσκέψεων με τους φορείς δεν συμπεριελήφθη ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ο επικεφαλής, δηλαδή, του Δήμου, ο οποίος είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος γεωγραφικά και πληθυσμιακά Δήμος του Νομού Ροδόπης. Αντίθετα, επελέγη να υπάρξουν ξεχωριστές συσκέψεις με επικεφαλής Δήμων και φορέων που εκπροσωπούν πολύ λιγότερους αριθμητικά πολίτες του Νομού μας.

2ον) Στο πρόγραμμα, επίσης, δεν συμπεριελήφθη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, ο οποίος θα σας  εξέφραζε την βούλησή μας για μια συνολική πρόταση που θα διαμορφώσει η ΠΕΔ. Μια άποψη, που συνίσταται στο ότι θεωρούμε κατακερματισμό χρόνου και αποπροσανατολισμό των στρατηγικών στοχεύσεων το να συγκεντρώνει κανείς προτάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Κάθε Νομός της Θράκης έχει δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ θα μπορούσε να συντονίσει τους Δημάρχους του κάθε Νομού, με την προοπτική να επιλεγούν τα στοιχεία εκείνα που χρήζουν και αξίζουν αναπτυξιακής αξιοποίησης. Έτσι, δεν θα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, ούτε επιλογή στρατηγικών στόχων που δεν θα υπηρετούν στον μέγιστο βαθμό την κεντρική στόχευση της επιτροπής στην οποία προΐστασθε. Μια στόχευση, που δεν είναι άλλη από την ισόρροπη, βιώσιμη και μακρόπνοη ανάπτυξη της Θράκης μας.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω ότι η επιλογή της Διακομματικής Επιτροπής στην οποία προεδρεύετε, να υιοθετήσει τη διαδικασία κατάθεσης των προτάσεων των Δήμων μέσω της απρόσωπα μαζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καταδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρύτητα που ο θεσμικός της ρόλος επιβάλλει. Δηλαδή, ως τον φορέα που περισσότερο από κάθε άλλον έρχεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους και που η γνώμη του έχει τη σπουδαιότητα που της δίνει αυτή η επαφή αλλά και η συνεχής διευθέτηση των ζητημάτων των πολιτών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ε.Δ. ΑΜ-Θ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ.

xronos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο