room-to-grow-bnner

Κλειστή σήμερα η εστίαση στον Έβρο  

Tα μέλη του σωματείου καφέ-μπαρ εστίασης  Αλεξανδρούπολης διαμαρτύρονται και απαιτούν για να επιβιώσουν 

Στήριξη των αιτημάτων του κλάδου από Επιμελητήριο Έβρου – Ανακοίνωση Γκαρά

Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων και ανακοινώσεων για παράταση του μέτρου ωραρίου στα καταστήματα εστίασης τα μέλη του σωματείου καφέ-μπαρ εστίασης  Αλεξανδρούπολης και η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Έβρου, δηλώνουν τα εξής:

H Αλεξανδρούπολη κάνει την αρχή στον χορό αντίδρασης του κλάδου. Χωρίς προγραμματισμό χωρίς μέτρα στήριξης για τον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στον πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Χωρίς πολλά λόγια αλλά με τις σωστές αποστάσεις και την χρήση μάσκας καλούμε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου στις 11.30 μπροστά στο Εμπορικό Επιμελητήριο σε μία ασφαλή κίνηση διαμαρτυρίας.

Κλείνουμε για να μπορέσουμε να μείνουμε ανοιχτοί

Οι επαγγελματίες διεκδικούν:

– Άμεση Κατάργηση ωραρίου  

– Κατάργηση αναλογίας 1 άτομο ανά 2 τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους και 1 άτομο ανά 2,2 τετραγωνικά για εσωτερικούς χώρους με την προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ανά τραπέζι και όλοι οι πελάτες καθήμενοι. 

– Επιδότηση κάθε επιχείρησης με το 5% του τζίρου της με ανώτερο ποσό τις 20.000€ 

– Μειωμένο ενοίκιο 40% έως και τον Μάιο του 2021 

– Έκπτωση στους λογαριασμούς Ηλεκτρικού ρεύματος 40% έως τον Μάιο 2021 

– Αναστολές εργαζομένων έως τον Μάιο του 2021  

– Μείωση ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα στο 6% , στα αλκοολούχα ποτά στο 13%  

ΥΓ.1 : Σε έναν πολύπαθο ΈΒΡΟ περιμένουμε στήριξη και όχι απαξίωση. 

ΥΓ.2 : ΕΜΕΙΣ είμαστε απαραίτητοι για την ζωή όλων…. Εσείς; 

 

Στήριξη από Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Έβρου στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει θέσει το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων και τη διαμαρτυρία των επιχειρηματιών και εργαζομένων του κλάδου τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι η Εστίαση είναι ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της τοπικής μας Οικονομίας και καλούμε την Κυβέρνηση να ενισχύσει τον κλάδο που έχει υποστεί -και συνεχίζει να υφίσταται- σημαντικές συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει και τη χώρα μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου με τους εκπροσώπους του Κλάδου και να βρεθεί η χρυσή τομή πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Έβρος δεν αντέχει άλλα λουκέτα.

Κάθε κρίκος της επαγγελματικής – οικονομικής αλυσίδας της περιοχής είναι σημαντικός και πρέπει να μείνει στη θέση του.

Ν. Γκαρά: «Αναγκαία τα μέτρα στήριξης στον κλάδο της εστίασης στη Θράκη – Η Κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει»

Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 με τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν, ήρθαν να πλήξουν βαθύτατα τον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο της εστίασης. Ενός κλάδου που αποτελεί σημαντικότατο «γρανάζι» της εγχώριας οικονομίας με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να απασχολούνται σε αυτόν. 

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το ξέσπασμα της πανδημίας αρκετούς μήνες πριν, αρνήθηκε να λάβει οποιοδήποτε μέτρο στήριξης και ενίσχυσης του κλάδου της εστίασης στην πράξη. 

Δεν έλαβε υπόψιν της καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσαν έγκαιρα οι παραγωγικοί φορείς της χώρας. Ούτε βεβαίως και έδειξε την διάθεση να υιοθετήσει τις επεξεργασμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφευχθεί μια νέα καταστροφική ύφεση. 

Ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της κυβερνητικής ολιγωρίας. Οι δείκτες της ανεργίας που αρχίζουν να χτυπούν και πάλι κόκκινο στη Θράκη το αποδεικνύουν. Επαγγελματίες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, πνιγμένοι στα χρέη και τις υποχρεώσεις τους. Εργαζόμενοι που οδηγούνται σε μειώσεις μισθών και απολύσεις. 

Αυτήν την ήδη επιβαρυμένη και δύσκολη κατάσταση ήρθε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο η απόφαση της Κυβέρνησης να παρατείνει την εφαρμογή του μέτρου ωραρίου στα καταστήματα της εστίασης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, χωρίς να λαμβάνει αναγκαία μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις. 

Τα φλέγοντα αυτά ζητήματα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουμε γνωστοποιήσει πολλάκις στη Βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία. Προσωπικά κατέθεσα έγκαιρα, εδώ και καιρό, ερώτηση στη Βουλή για την έλλειψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων και επαγγελματιών στην εστίαση, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να δράσει άμεσα λαμβάνοντας εμπροσθοβαρή μέτρα. Πέντε μήνες αργότερα η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό. 

Η απογοήτευση και η αγανάκτησή των επιχειρηματιών και των απασχολούμενων στην εστίαση στη Θράκη ολοένα και κορυφώνεται, όπως εκφράζεται και στις ανακοινώσεις τους. Αιτούνται και διεκδικούν μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης προκειμένου να ορθοποδήσουν. Η υγιής κι εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της εστίασης είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη, την εργασία και τη συνολικότερη λειτουργία της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας της Θράκης. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν δικαιούται άλλο να κωφεύει.  

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο