Κινητοποίηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο δάσος της Δαδιάς

Πολίτες όλων των ηλικιών έδωσαν το ‘παρών’ στην εκδήλωση της Κυριακής, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας για την προστασία του δάσους. Το δικό τους μήνυμα έστειλαν και τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση

Την Κυριακή 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στη Δαδιά  με σύνθημα «Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς δεν θα περάσει!»

«Άνθρωποι όλων των ηλικιών με την παρουσία τους έστειλαν μήνυμα στις εταιρίες– «πράσινα αρπακτικά» που λιγουρεύονται το δάσος για να αβγατίσουν τα κέρδη τους αλλά και στους κυβερνώντες, στις τοπικές αρχές Δήμων και Περιφέρειας, όποιοι κι αν είναι την επομένη των εκλογών, πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η εγκληματική πολιτική» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία που διοργάνωσαν την κινητοποίηση.

Όπως σημείωσαν , αυτή η κινητοποίηση καθώς και το ψήφισμα δεκάδων σωματείων, συλλόγων και φορέων του νομού που απαιτούν να μη εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Εθνικό πάρκο αποτελούν πραγματικό εμπόδιο σε όποιους επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

Εκ μέρους των σωματείων που διοργάνωναν τη δράση  τονίστηκε ότι πάρα τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων διότι η επίμαχη περιοχή ανήκει σε ζώνη που δεν επιτρέπεται η χρήση για αιολικό πάρκο, οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι πάντα κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επενδυτών. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει καλύτερη προστασία του Δάσους από την εγρήγορση και την έγκαιρη κινητοποίηση όλων των μαζικών οργανώσεων και φορέων του λαού.

Αναδείχτηκαν τα αιτήματα μπροστά και στην αντιπυρική περίοδο για αποκατάσταση όλων των καμένων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά προληπτικά έργα, ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας και φθηνό ρεύμα για όλο το λαό.

Με αφορμή την 1 Μαη οι διοργανωτές κάλεσαν στη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Αλεξανδρούπολης στις 10.30 πμ μπροστά στο Δημαρχείο, ώστε μαζί με τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον, να ενταθεί ο αγώνας  για την Ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για την προστασία της κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, για την ειρήνη στην περιοχή μακριά από τα πολεμικά σχέδια.

Οι συμμετέχοντες περπάτησαν στο Δάσος διανύοντας καταπράσινες αλλά και καμένες εκτάσεις.

Ξεχωριστή ήταν η δράση για παιδιά όπου με σύνθημα: «Η φύση είναι το σπίτι μας, η φύση είμαστε εμείς και δε θα αφήσουμε κανένα να την καταστρέφει για τα κέρδη» συμμετείχαν παιδιά των ηλικιών. Η δράση στόχευε στο να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τη φύση και τους οργανισμούς μέσα στο δασικό οικοσύστημα στη Δαδιά, να κατανοήσουν τη σημασία που έχει ο κάθε οργανισμός μέσα στο τροφικό πλέγμα και τον κύκλο της ζωής, να δουν με τα μάτια τους τι σημαίνει καταστροφή στη φύση, να δημιουργήσουν ομάδα που γνωρίζει και μελετά τη φύση για να μπορεί να την υπερασπίζεται.

Τα παιδιά αφού κουβέντιασαν τους λόγους της παρουσίας τους εκεί, μάζεψαν από τον περιβάλλοντα χώρο υλικά της φύσης (φύλλα, κλαράκια, λουλούδια, κουκουνάρια) για να αποτυπώσουν στη συνέχεια το μήνυμά τους.

Συμμετείχαν στην πεζοπορία, ως ομάδα, έχοντας σκοπό να βρουν το καθένα ένα φύλλο, ένα λουλούδι, μια πέτρα, ένα φτερό ή σαλιγκάρι, έναν καρπό και λίγο χώμα και να ηχογραφήσουν τους ήχους των οργανισμών.

Στο γυρισμό, έγραψαν με τα υλικά που είχαν μαζέψει τη φράση: «Το σπίτι μας» και τα μελέτησαν με μεγεθυντικούς φακούς και φορητό στερεοσκόπιο, εξέφρασαν απορίες και συζήτησαν τα συμπεράσματά τους.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του