Κεραμέως: 3.300 προσλήψεις για την επέκταση του ωραρίου στα Ολοήμερα

Tα τελευταία 5 χρόνια οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%

Με τυμπανοκρουσίες για τη στήριξη της «ελληνικής οικογένειας» και το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πιλοτική επέκταση των ωραρίων λειτουργίας μέρους των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των παιδικών σταθμών ως μέτρο για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εστίασε στα κοινωνικά οφέλη για τις ελληνικές οικογένειες αλλά και στα μορφωτικά για τους μαθητές των σχολείων, εξειδικεύοντας την απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών έως τις 6 το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα συνεδρίου για το δημογραφικό ζήτημα.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες από την επέκταση του ωραρίου θα προσληφθούν επιπλέον 3.300 εκπαιδευτικοί. Ο αριθμός θα προστεθεί στους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών -το υπουργείο έχει ζητήσει περί τις 10.000, αλλά ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την κατανομή των κονδυλίων ανά υπουργείο- και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Η εισαγωγή των μαθητών στο διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου θα είναι ελεύθερη, δηλαδή χωρίς τυχόν οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληροί η οικογένεια του μαθητή. Τις επιπλέον ώρες στο σχολείο οι μαθητές θα κάνουν δημιουργική γραφή, εικαστικά, μουσική, τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών.
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το μέτρο θα ανακουφίσει τις οικογένειες των παιδιών, αφού σχεδιάστηκε έτσι ώστε το σχολείο να τελειώνει την ώρα που ολοκληρώνονται τα εργασιακά ωράρια και κάποιος εκ των δύο γονιών μπορεί να πάρει το παιδί από το σχολείο.

Η προεκλογική παγίδα του νέου ολοήμερου σχολείου
Αυτό που δεν αναφέρεται βέβαια από την κυβέρνηση είναι πως ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε δασκάλους, σε σχολικές υποδομές, ενώ πολλά ολοήμερα σχολεία στην πράξη με το ζόρι λειτουργούν μέχρι τις 3. Η υπουργός Παιδείας έκανε στην ουσία προεκλογικές εξαγγελίες χωρίς πόρους, υποδομές και χρονοδιαγράμματα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτούργησε φέτος με 45.000 αναπληρωτές.
Το πραγματικό πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι το ολοήμερο επιβλήθηκε και ενισχύεται για να προσαρμοστεί το σχολείο στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο των γονιών και όχι για να ικανοποιήσει τις πραγματικές μαθησιακές και αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών. Αυτά που πραγματικά ζητούν οι νέοι και οι επίδοξοι γονείς δεν είναι άλλα από την εργασιακή ασφάλεια, την ουσιαστική αύξηση των μισθών τους, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, φορολογικά κίνητρα, το πλαφόν στα ενοίκια και την εν γένει αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Οι εξαγγελίες μοιάζουν με ένα τυράκι στους γονείς, με τη φάκα να κρύβεται στην αποδοχή των αυξημένων ωραρίων εργασίας όλων!
alfavita.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο