«Μουδιασμένο» ξεκίνημα σε Χαλκιδική, Καβάλα και Θάσο – «Ανάσα» μετά τις 15 Ιουνίου περιμένουν οι επαγγελματίες του τουρισμού
Το πολυαναμενόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έφτασε και πολλοί Έλληνες πραγματοποιουν σύντομες αποδράσεις για ξεκούραση και δροσιά. Όμως η εικόνα στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας απέχει από τις προσδοκίες, με τις πληρότητες να παραμένουν καθηλωμένες και το προσωπικό να αγνοείται.
Καβάλα – Θάσος: Υποτονικές κρατήσεις και προσδοκίες από την Τουρκία
Υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνει το κραχ στη Ρουμανία, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους βηματοδότες της Βόρειου Ελλάδος και ειδικότερα στο νομό Καβάλας και Θάσο». Για το τριήμερο, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, με μια πιθανή εξαίρεση.
Σε θετικό τόνο σχολιάζει την είσοδο Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν έχουμε την ταλαιπωρία μιας πολύ δύσκολης διαδρομής με απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο. Τώρα είναι πολύ καλύτερα και πιο γρήγορη έλευση σημαίνει και περισσότερος κόσμος».
Επιπλέον, σημειώνει ότι η ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θάσο διευκολύνει σημαντικά τους επισκέπτες: «Το πρώτο δρομολόγιο είναι στις 4:00το πρωί και το τελευταίο στις 12:15. Μια κινούμενη γέφυρα έχει γίνει πια η σύνδεση με την Κεραμωτή και έχεις αποτέλεσμα να εξυπηρετεί τους περισσότερους Βαλκάνιους που ταξιδεύουν και τη νύχτα για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία την πρωινή».
Έλλειψη προσωπικού και αβεβαιότητα για Ιούλιο – Αύγουστο Κοινό πρόβλημα σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς αποτελεί η έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Τάσιος δηλώνει: «Στη Χαλκιδική έχουμε περίπου 1.500 θέσεις σε έλλειψη από τα ξενοδοχεία.
Γίνεται μία προσπάθεια αυτό να καλυφθεί με μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό. Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, ιδιαίτερα σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Θα καλυφθούν κυρίως τα κενά εσωτερικά, αλλά δεν παύει το πρόβλημα να είναι μόνιμο και σταθερό».
Στη Θάσο, το ζήτημα είναι εξίσου οξύ. Ο κ.Μπίλλιας υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει εργατικό προσωπικό, δεν υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Και κάποιος δεν προτιμάει να έρθει στη Θάσο για να δουλέψει γιατί η σεζόν μας είναι πάρα πολύ μικρή».
Αν και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι, όπως λέει, διαχειρίσιμη, «αργότερα, Ιούλιο και Αύγουστο, εάν υπάρχει η ίδια κίνηση όπως ήταν και πέρυσι, δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 7-6-2025), Ρεπορτάζ: Αρχοντούλα Τσιλικιώτη