Κατρούγκαλος: « Η Θράκη πρέπει να γίνει ένας τόπος, που θα σου αρέσει να ζεις»

Τι δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο τομεάρχης εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και πρώην υπουργός  

Του Νικόλαου Πετρίδη

Με την βαθιά σχέση που τον συνδέει με την περιοχή από την εποχή που δίδασκε Δημόσιο Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και λόγω της συμμετοχής του ως μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, άνοιξε την συνέντευξη τύπου ο κος Κατρούγκαλος, πλαισιωμένος από την Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Νατάσα Γκαρά και τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κο Σπύρο Δέδογλου.

«Στόχος είναι η Θράκη να γίνει ένας τόπος που θα σου αρέσει να ζεις, παρόλες τις ιδιαιτερότητες που έχει. Μέσα σ’ένα πολυσύνθετο περιβάλλον μαζί με τους Έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας, θα πρέπει να βελτιωθούν τα θεσμικά και αναπτυξιακά εργαλεία για την ανασυγκρότηση της ακριτικής αυτής περιοχής, σύμφωνα και με τoυς στόχους της Διακομματικής». Τόνισε βέβαια και την προϋπόθεση της ασφάλειας της περιοχής από τις απειλές της γείτονος. Αναφερόμενος στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό από τους τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης, για την πιθανότητα αλλαγής του τρόπου εκλογής των μουφτήδων που συζητήθηκε στην Διακομματική, είπε ότι θα πρέπει να ορίζεται από ένα ευρύτερο σώμα που να έχει την αποδοχή της μειονότητας, η οποία θα πρέπει να έχει λόγο στην ανάδειξη του θρησκευτικού της ηγέτη και όχι να υπάρχει εμπλοκή της Τουρκίας. Ως προς αυτό το θέμα που εντάσσεται στο θεσμικό πλαίσιο και είναι θέμα εθνικό υπήρξε ομοφωνία από όλα τα κόμματα γιατί σαν Έλληνες πολίτες και οι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα θα πρέπει να έχουν αυτά που τους αξίζουν. Υπάρχουν αδικιές από την εσφαλμένη πολιτική ετών, που ξεκίνησαν από την δεκαετία του ενενήντα όπως π.χ. η ποσόστωση στην είσοδο στα πανεπιστήμια, που αρχίζει να διορθώνεται.

Στο οικονομικό πλαίσιο της επιτροπής, πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει να έχουν οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς της περιοχής με τις προτάσεις που έχουν για την ανάπτυξη του τόπου τους.   Θα πρέπει αυτές να παρουσιασθούν στην επιτροπή και να αξιολογηθούν ως προς την δυνατότητα πραγματοποίηση τους. Ο κος Κατρούγκαλος διευκρίνισε βέβαια, πως η διαφορετική οικονομική φιλοσοφία των κομμάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεννόησης. Τόνισε τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κυβέρνηση, λέγοντας πως το κόμμα του θεωρεί την συμμετοχή του δημοσίου στην διαδικασία απαραίτητη χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την πώληση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση. Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ το κόμμα του των μικρομεσαίων και μικρότερων.

Στο θέμα της αναβάθμισης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης διαχώρισε την θέση του ως προς την χρήση και την εκμετάλλευση του, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πάνω απ’όλα, να διαδραματίσει τον ρόλο μιας εμπορικής πύλης προς την Ανατολή για την ανάπτυξη του Έβρου και της Θράκης γενικότερα. Επίσης για τις επενδύσεις στο τομέα του χρυσού η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ταυτίζεται με τα θέλω της τοπικής κοινωνίας. Όσο αφορά τα προβλήματα είπε, σίγουρα ο Βόρειος με τον Νότιο Έβρο έχουν διαφορετικά πράγματα να λύσουν αλλά σκοπός είναι η ευρύτερη ανάπτυξη του νομού.

Κατά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κου Χριστόδουλου Τοψίδη και τους παραγωγικούς φορείς, του επισημάνθηκε η στασιμότητα στην ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα του νομού, κατά την διάρκεια της εξουσίας όλων των τελευταίων κυβερνήσεων με κυριότερα θέματα την απώλεια εσόδων λόγω της φυγής των καταναλωτών στις γειτονικές χώρες αλλά και τεράστιο κόστος διακίνησης των αγαθών λόγω του απομακρυσμένου του νομού Έβρου, προτείνοντας του κάποια επιδότηση στην κατανάλωση καυσίμων των μέσων που απασχολούνται στο τομέα των μεταφορών.

Ο κος Κατρούγκαλος είχε συνάντηση με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, τον διοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, αργότερα επίσκεψη στο τμήμα συνοριακής φύλαξης στις Φέρες και το απόγευμα στις 19:00 στο καφέ του Πάρκου Αλτιναλμάζη θα έχει συζήτηση με μέλη και φίλους του κόμματος

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο