Κατεβαίνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι”

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 2.909 εργαζόμενοι καθώς με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απορρίπτει τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας στην αντίστοιχη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για το 50% των θέσεων

«Ρολά» κατεβάζουν αύριο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία ανά τη χώρα με τη στήριξη της ΠΟΕ –ΟΤΑ, αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να απορρίψει τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας στην αντίστοιχη προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για 2.909 εργαζόμενους – συμβασιούχους που ενώ παρέχουν υπηρεσίες εδώ και 18-20 χρόνια σε χιλιάδες ηλικιωμένους και ανήμπορους πολίτες, σήμερα πολλοί κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία, καθώς με απόφαση του, το ΣτΕ ακυρώνει εν μέρει το διαγωνισμό, δηλαδή την 4Κ/2020/13.05.2020 προκήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), καταργώντας τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας για το 50% των θέσεων.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων τους αρχίζει αύριο με την πρώτη 24ωρη απεργία, ενώ εκπρόσωποι των σωματείων τους δηλώνουν πως αν δεν δοθεί λύση, σε πολιτικό επίπεδο, θα τις κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους του προγράμματος.

«Οι άνθρωποι τους οποίους φροντίζουμε δεν θα μείνουν χωρίς βοήθεια, αλλά αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και αν δεν δοθεί λύση η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος» τονίζει στο makthes.gr το μέλος του σωματείου εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας Ζωή Ιωακειμίδου.

«Είμαστε ξανά στο μηδέν»

Η ίδια αναφερόμενη στην αρνητική εξέλιξη με την απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει ότι «δυστυχώς είμαστε και πάλι στο μηδέν. Παρέχουμε υπηρεσίες εδώ και πολλά χρόνια, τα οποία όμως χάνονται στον αέρα με αυτή την απόφαση».

Υποστηρίζει ότι το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγάλο και πως το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί, με πολιτική λύση από τα αρμόδια υπουργεία.

«Το αρμόδιο υπουργείο μπορεί και ξέρει να βρει τη λύση για να μην μείνουν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενοι. Εκτιμούμε ότι υπάρχει τρόπος, χωρίς να παρακαμφθεί η δικαστική απόφαση και βέβαια πριν να αναδιαμορφωθούν οι πίνακες του ΑΣΕΠ» υπογραμμίζει η κ. Ιωακειμίδου.

Αυτό, όπως αναφέρει, σημαίνει πως θα ήταν χρήσιμο να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα πριν αναδιαμορφωθούν οι πίνακες. Όμως παράλληλα, θέτει και το ερώτημα, «πως είναι δυνατόν εκ των υστέρων να αλλάζουν τα κριτήρια μιας προκήρυξης, η οποία έχει τελεσιδικήσει με οριστικούς πίνακες και ΦΕΚ δημοσιοποιημένα;».

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα δεν είναι κατά των ίσων ευκαιριών για όλους, ωστόσο, όπως λέει αυτό να μην είναι σε βάρος των ανθρώπων που εδώ και πολλά χρόνια παρέχουν υπηρεσίες και ήταν εκείνοι που στη δύσκολη μάχη της πανδημίας βγήκαν στην πρώτη γραμμή, μπαίνοντας με ρίσκο στα σπίτια των ωφελούμενων.

«Είμαστε υπέρ των ίσων ευκαιριών, αλλά αυτό να μην καταπατά το δίκιο μας και το ηθικό του πράγματος» σχολιάζει η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΠΚΜ και προσθέτει πως ο αγώνας δίνεται από όλους και για όλους και πως το δίκαιο και το ηθικό είναι να δοθεί άμεσα λύση, καθώς, όπως σημειώνει, οι υποψήφιοι της προκήρυξης εμπιστεύτηκαν τη κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση των αποτελεσμάτων έγινε δύο χρόνια μετά την έκδοση της προκήρυξης το 2020, καθώς στις 22/07/2022 εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για εργαζόμενους κατηγορίας ΤΕ, στις 29/07/2022 τα αποτελέσματα για εργαζόμενους κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ και στις 22/09/2022 για την κατηγορία ΠΕ.
makthes.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του