Καταργήσεις ΔΕΥΑ και ιδιωτικοποίηση του νερού βλέπουν οι εργαζόμενοι στο ν/σ της κυβέρνησης

«Προβλέπεται μία κεντρική ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, με συγχώνευση των υπολοίπων», λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης Μ. Ζιούτης. Εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν απώλεια θέσεων εργασίας, δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και αύξηση τιμολογίων

Της Κικής Ηπειρώτου

Για απώλεια θέσεων εργασίας, προβλήματα στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών και ιδιωτικοποίηση του νερού που θα φέρει, αναπόφευκτα, αύξηση των τιμολογίων, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης όλης της χώρας που αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές που προωθεί στις εν λόγω δημοτικές επιχειρήσεις, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβριο.

Χθες, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ενώ για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας είχε προγραμματιστεί συνάντηση του ΔΣ της πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων με τον αρμόδιο Υπουργό.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ είχαν κατέβει σε κινητοποιήσεις και τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, το οποίο θεωρούσαν ως προάγγελο της ιδιωτικοποίησης του νερού.
«Μας είχαν δώσει κάποιες διαβεβαιώσεις τότε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, τις οποίες δεν πιστέψαμε και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης Μαργαρίτης Ζιούτης.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές που έρχονται με αφορμή τα χρέη και την αδυναμία λειτουργίας των περισσότερων ΔΕΥΑ,  κυρίως λόγου ενεργειακού κόστους, βάζουν από την πίσω πόρτα τις μεγάλες εταιρείες που θα διαχειρίζονται όλα τα έργα και τις προμήθειες. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Ζιούτης, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, είναι η μοναδική χωρίς χρέη, καθώς λόγω της ύπαρξης του συστήματος του υδροταμιευτήρα δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρεύμα, εάν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται, θα συγχωνευτεί με άλλες δημοτικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού σε επίπεδο Περιφέρειας, θα απομείνει μόνο μία κεντρική υπηρεσία.

Και οι συνέπειες

«Αν γίνουν όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, τα οποία προέκυψαν χωρίς κανένα διάλογο με την πανελλήνια ομοσπονδία των εργαζομένων ή την ΚΕΔΕ, θα καταργηθούν τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ, θα υπάρξουν περικοπές στις θέσεις εργασίας, ιεραρχικά, πρώτα από πάνω και στη συνέχεια και προς τα κάτω, στους εργαζόμενους. Βέβαια, οι αλλαγές αυτές αφορούν ακόμη περισσότερο τον Δήμο και τους πολίτες, καθώς, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, όσες εργασίες και παρεμβάσεις γίνονται σήμερα από τοπικά συνεργεία, θα δοθούν σε μία μεγάλη εταιρεία, Α.Ε. προφανώς, η οποία θα αναλάβει τα πάντα… Εδώ, προκύπτει ένα θέμα δυσκαμψίας, για παράδειγμα, πόσο γρήγορα θα παίρνονται οι αποφάσεις για άμεσα και έκτακτα περιστατικά;»

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Ζιούτης, «το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τη συνέχεια του νομοσχεδίου της δημιουργίας της ΡΑΑΥΕ που ψηφίστηκε πριν τις εκλογές. Όλα δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση που υποσχέθηκαν ότι δεν θα συμβεί στο νερό, πραγματοποιείται με πλάγιο τρόπο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι άμεση συνέπεια θα είναι και η κατακόρυφη αύξηση στα τιμολόγια του νερού.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του