Καταγγελία του Σωματείου Τουριστικών Επαγγελμάτων για επιχείρηση που απέλυσε 23 εργαζόμενους

Μεταξύ των οποίων και μία έγκυος

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Έβρου καταγγέλλει επιχείρηση εστίασης στην Αλεξανδρούπολη που απέλυσε 23 εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και μία έγκυο.
Αναλυτικά:
«Στις 9 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δώσαμε μια δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία. Ακούστηκε δυνατά ότι δεν δεχόμαστε να ζούμε με μισθούς πείνας, να έχουμε να επιλέξουμε αν θα ανάψουμε θέρμανση ή όχι, αν θα πάρουμε τα απαραίτητα ή …τα τελείως απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ. Ακούστηκε δυνατά ότι δεν έχουμε αυταπάτες, δεν θέλουμε να μας χτυπάν φιλικά στην πλάτη οι διάφοροι σωτήρες που θα μας λύσουν τα προβλήματα. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα σε ΛΑΡΚΟ, COSCO, E-FOOD, Μαλαματίνα, οι μάχες που έδωσαν οι υγειονομικοί, οι οικοδόμοι και μια σειρά άλλοι κλάδοι δείχνουν ότι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης και να απαντήσουμε σε κάθε εργοδοτική επίθεση. Έτσι δυναμικά συνεχίζουμε!
Στην πόλη μας τις προηγούμενες μέρες επιχείρηση εστίασης που βρίσκεται εντός του πάρκου προσκόπων απέλυσε μαζικά και απροειδοποίητα μέσα σε μικρό διάστημα 23 εργαζόμενους. Μια εξ αυτών είναι έγκυος. Παραμονές Χριστουγέννων οι συνάδελφοί μας έμειναν άνεργοι και χωρίς ευρώ στην τσέπη καθώς τους οφείλουν τους μισθούς δύο μηνών όπως και το επίδομα άδειας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιχείρηση κλείνει για ένα διάστημα και μετά ξανανοίγει αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η απληρωσιά και η ασυδοσία δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει και την δημοτική αρχή που εκμισθώνει το χώρο. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους μας καθώς και των επιδομάτων και δώρων που δικαιούνται.
Σε αυτό το κλίμα και με την καθημερινότητα να μας πιέζει όλο και περισσότερο, καλούμε τους συναδέλφους να βγούμε μπροστά! Τα είδη πρώτης ανάγκης ακριβαίνουν, οι λογαριασμοί ενέργειας έρχονται με συνεχείς ανατιμήσεις και πλέον καλούμαστε να διαλέξουμε αν θα πληρώσουμε το ενοίκιο ή αν θα πάμε σουπερ μάρκετ. Οι εξαγγελίες των διαφόρων επίδοξων κυβερνώντων έχουν κουράσει πλέον τα αφτιά μας καθώς τόσα χρόνια είδαμε τι γίνεται με την υπομονή και την αναμονή ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και η διορία καταβολής του δώρου είναι η 21/12. Να κάνουμε ξεκάθαρο πως το δώρο δεν είναι χάρη από τον εργοδότη αλλά κομμάτι του μισθού μας. Είναι λεφτά που τα έχουμε δουλέψει με το παραπάνω και ειδικά φέτος σε αυτές τις συνθήκες δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τους βάλει χέρι. Ο κλάδος του τουρισμού- επισιτισμού βρίσκεται σε ανάπτυξη και ειδικά στην περιοχή μας όπου τα ξενοδοχεία σύμφωνα με επίσημα χείλη θα έχουν πληρότητα σχεδόν 100%.
Κάνουμε ξεκάθαρο πως το δώρο αποτελεί κομμάτι του μισθού μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το κλέψει. Να μην τολμήσει εργοδότης να ξεστομίσει τις γνωστές φράσεις «εδώ δεν δίνουμε δώρο», «το δώρο δεν ήταν στη συμφωνία και πρέπει να το επιστρέψεις» και άλλα τέτοια. Θα μας βρουν μπροστά τους! Κάθε εργαζόμενος που δεν θα λάβει το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, να το καταγγείλει στο Σωματείο και μαζί να διεκδικήσουμε την άμεση καταβολή του. Κανένας μόνος του! Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα!
Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το Δώρο Χριστουγέννων:
Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, δικαιούνται, από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους, Δώρο Χριστουγέννων.
Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, δεν
επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 21/12.
Όλοι οι μισθωτοί που εργάστηκαν από τις 1 Μάϊου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με
μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Για όσους εργαζόμενους δεν εργάστηκαν ολόκληρο το παραπάνω διάστημα το δώρο αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο