Καταγγελία Μυτιληνού για παρεμβάσεις της Gastrade στην περιοχή του Απαλού

Αν είναι ενήμερος ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για σειρά εργασιών που εκτελούνται τις τελευταίες μέρες στο σημείο, διερωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία ζητά η δημοτική αρχή

της Κικής Ηπειρώτου

Στην καταγγελία ότι η εταιρεία κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει ήδη προβεί σε σειρά παρεμβάσεων στην περιοχή του Απαλού, δίχως να υπάρχει σχετική ενημέρωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, προχώρησε (για δεύτερη φορά) ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός.

Στο θέμα είχε αναφερθεί ο κ. Μυτιληνός και στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο του θέματος που είχε προκύψει με 47 ιδιοκτήτες εκτάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι κατήγγειλαν, μέσω του δικηγόρου τους, τον Όμιλο Κοπελούζου για αποζημιώσεις-ψίχουλα . Όπως είχε αναφέρει, από τότε ακόμη, είχε εντοπίσει συνεργεία σε εκτάσεις του δήμου, για ερευνητικές εργασίες, διερωτώμενος αν η εταιρεία έχει λάβει σχετική αδειοδότηση από τον Δήμο.

Στο θέμα επανήλθε ο κ. Μυτιληνός, με αφορμή το αίτημα της Gastrade για παραχώρηση έκτασης 29 στρεμμάτων, στην περιοχή του Απαλού, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εργοταξιακός χώρος για την κατασκευή του αγωγού LNG. Η παραχώρηση θα γίνει ως 31/12/2023 και τα ετήσια έσοδα του Δήμου από την εκμίσθωση της έκτασης θα ανέρχονται σε περίπου 470 ευρώ.

Όπως σημείωσε, «δεν είναι σωστό αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι. Η ομάδα εκεί, μια περιοχή που ήταν κυνηγότοπος, που ήταν μέσα στο πράσινο, ήδη έχουν σκάψει μία ακτίνα σε βάθος 2 μέτρα και σε φάρδος τουλάχιστον 5 μέτρα. Κι ενώ δουλεύουν εμείς καλούμαστε να δώσουμε την έγκριση για να δοθεί εργοτάξιο. Κύριε Δήμαρχε, μας δουλεύετε όλοι μαζί; Οι άνθρωποι έχουν ήδη εγκατασταθεί, κάνουν δουλειές, κι εμείς τώρα ερχόμαστε και μας ζητάτε την ψήφο μας, ενώ οι άνθρωποι δουλεύουν; Έχει γίνει μία τεράστια καταπάτηση, μπορεί να βγει σε καλό, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να δουλεύουν δύο εβδομάδες τουλάχιστον, μηχανήματα, τσάπες, φορτηγά, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Δεν έχω δει, είμαι όλη μέρα εκεί, ούτε ένα αυτοκίνητο του Δήμου, ένα μηχανικό να έρθει να δει τι γίνεται. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε μέσα στην αυλή  μας τι κάνει ο κάθε επενδυτής που έρχεται; Πόσα μέτρα θα σκάψει και τι θα κάνει. Μιλάει για εργοτάξιο, δεν μας είπατε ότι σκάβουν το χώμα κι έχουν ξηλώσει όλα τα δέντρα από εκεί μέσα… Προσωπικά, θα το καταψηφίσω γιατί δεν μ’ αρέσει να με φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων».

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Μυτιληνό τα εκλαμβάνει ως καταγγελία, την οποία, το πρωί της επόμενης ημέρας θα διαβίβαζε στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να διασταυρώσει αν όσα καταγγέλθηκαν είναι βάσιμα ή όχι.

«Σήμερα έχουμε τη σύμβαση μίσθωσης της έκτασης. Ζήτησαν το συγκεκριμένο χώρο και τον δίνουμε με συγκεκριμένο αντάλλαγμα. Όταν λήξει η μίσθωση, αν δεν παραταθεί, θα μας επιστραφεί στην κατάσταση που ήταν πριν… Μιλάμε για χώρο εργοταξίου, με περίφραξη, μέτρα ασφαλείας και ακριβά μηχανήματα της εταιρείας μέσα. Όλα τα υπόλοιπα, δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή μας απόφαση, η εξουσιοδότηση προς το πρόσωπό μου αφορά την ευθύνη μου στην υπογραφή του μισθωτηρίου για λογαριασμό του Δήμου. Αν όσα είπατε είναι προπαρασκευαστικές ενέργειες της εταιρείας, ή εργασίες που κάνει για να έχει ασφαλή συμπεράσματα για κάτι άλλο, καμία σχέση δεν έχει με τα καταγγελλόμενα. Κανενός ξέφραγο αμπέλι δεν είναι καμία περιοχή κι εύχομαι να μην επαληθευτείτε»

Ο κ. Μυτιληνός σημείωσε πως δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να ελέγξει αν η εταιρεία έχει άδεια για τις συγκεκριμένες εργασίες που είναι εδώ και 20 μέρες σε εξέλιξη, όπως είπε, αρμόδιος είναι ο Δήμαρχος.

«Εσείς φέρνετε θέμα για εργοτάξιο κι εγώ βλέπω ότι εδώ και 20 μέρες έχουν σκάψει τάφρο, κάθετα προς τη σιδηροδρομική γραμμή, με τεράστιο βάθος και φάρδος. Βγάζει μάτια, έχουν φάει όλη την περιοχή. Είναι τόσο παράλογο αυτό που ζητάμε, να πάει κάποιος από την αρμόδια υπηρεσία να δει τι συμβαίνει;»
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουκουράβας σημείωσε πως όταν ζητάει μια εταιρεία εργοταξιακό χώρο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει εργασίες νωρίτερα. «Ζητά χώρο που θα στεγάσει τον εξοπλισμό της, η άδεια εργασιών είναι διαφορετικό θέμα».

Να σημειωθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Βαρσαμάκης ρώτησε επανειλημμένα αν η έκταση στην οποία που θέλει να παρέμβει η Gastrade περιλαμβάνεται στη συνθήκη Ραμσάρ ως προστατεύομενη περιοχή, χωρίς να λάβει απάντηση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο