Καταδικάζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τα σχέδια για ανεμογεννήτριες μέσα στο δάσος της Δαδιάς

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιχειρούμενη επένδυση για εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών σε προστατευόμενη περιοχή. Μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο το δάσος, μετά την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού

Στην εγκατάσταση και λειτουργία δέκα ανεμογεννητριών στην περιοχή «Τρίκορφο» που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, θέλει να προχωρήσει εταιρεία με έδρα την Αττική, έχοντας καταθέσει προς έγκριση σχετική περιβαλλοντική μελέτη, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως τις 19/4 στον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, τονίζοντας όλους τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από μία τέτοια επένδυση. Εξάλλου, οι περιπτώσεις νεκρών σπάνιων αρπακτικών μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες, τόσο στον Έβρο όσο και στη Ροδόπη τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Όπως γράφαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ μας, μεταξύ των αρμόδιων φορέων που έχουν κληθεί να γνωμοδοτήσουν είναι και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οργανισμός που αποτελεί μετεξέλιξη των Φορέων Διαχείρισης, ο οποίος διατυπώνει την αρνητική του θέση, καθώς, όπως επισημαίνει, «το έργο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Χωροθετείται στην Ζώνη Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ΚΥΑ 35633/2006 – ΦΕΚ 911/Δ’/13-10-2006), στην οποία η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ δεν επιτρέπεται (Άρθρο 3, Παρ.2.2.1 και Παρ.1, περίπτωση ια’)».

 

Αντιδράσεις και από κόμματα

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ σε τοποθέτησή της σχετικά με το θέμα αναφέρει:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ

Η καταστροφική πυρκαγιά, πριν 8 μήνες, στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου, που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόστηκε από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις, πολιτικής της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, της έλλειψης έργων καθαρισμού του δάσους,  αντιπυρικών ζωνών, έλλειψης οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Κι ενώ δεν προχώρησε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας ακολούθησε και ο πρόσφατος εμπαιγμός του Μητσοτάκη από τον Β. Έβρο που αναφέρθηκε στο έγκλημα  προβάλλοντας ως «λύση»  το  «112» (αλήθεια λες και θα έφευγαν τα δέντρα και τα προστατευόμενα πουλιά), έρχεται σήμερα ένας επιχειρηματικός όμιλος, συμφερόντων Κοπελούζου, να καταθέσει αίτημα για εγκατάσταση 10 μεγάλων ανεμογεννητριών των 5MW, στη θέση «Τρίκορφο» στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου.

Η «πράσινη» επένδυση θα επιφέρει περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του ίδιου του δάσους και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών που υπάρχουν στο σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Δεκάδες είναι, ήδη, τα νεκρά πουλιά λόγω ύπαρξης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης» για την οποία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα, για το ποιος θα «φυτέψει» περισσότερες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε βουνά και θάλασσες.  Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια που στηρίζουν αυτή την πολιτική,  εγκρίνοντας δεκάδες άδειες  αιολικών πάρκων σε όλη τη περιοχή.

Όλοι μαζί έχτισαν διαχρονικά το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει: το χρηματιστήριο ενέργειας, το χρηματιστήριο ρύπων, την απολιγνητοποίηση, την ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, την χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων με ζεστό χρήμα από το «πράσινο ταμείο» και το «ταμείο ανάκαμψης». Όλοι μαζί ψήφισαν στην Ευρωβουλή την Οδηγία της ΕΕ για την επιτάχυνση και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για «επενδύσεις» σε ΑΠΕ ακόμα και σε «προστατευόμενες» περιοχές NATURA.

Την ίδια ώρα η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει εκτοξευτεί και η περιοχής μας κατέχει την θλιβερή πρωτιά ενεργειακής φτώχειας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, να ξεσηκωθούν, να μην επιτρέψουν να  περάσει το νέο έγκλημα που επιχειρείται στο Δάσος της Δαδιάς.

Να απαιτήσουν:

  • Να μην δοθεί καμία άδεια, καμία θετική γνωμοδότηση, για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του κράτους.
  • Την άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Να πραγματοποιηθεί η αναγέννηση και η διαχείριση του δάσους με επιστημονικό σχεδιασμό.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών, την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση και προσωπικό.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ο λαός της περιοχής να καταδικάσει και με την ψήφο του όλα τα κόμματα που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, που βάζουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στο «ζύγι» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στηρίζοντας το ΚΚΕ παντού.

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!!!»

 

ΜέΡΑ25: Κάτω τα χέρια από το Δάσος της Δαδιάς

Σε παρέμβασή του το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη, υπογραμμίζει:

«Τον Ιούλιο του 2022, εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Η πυρκαγιά, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν χαρακτηρίστηκαν ως δυσμενείς,  συνέχιζε επί επτά ημέρες το καταστροφικό της έργο με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε ήταν τεράστιας έκτασης καθώς αποτεφρώθηκαν συνολικά 46.040 στρέμματα από τα συνολικά 428.000 στρέμματα natura του Εθνικού Πάρκου. Ούτε λίγο ούτε πολύ κάηκε το 23% της έκτασής του.

Τότε ο δήμαρχος Σουφλίου είχε απευθύνει έκκληση προς την πολιτεία σημειώνοντας πως “πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος. ..Δακρύζω” -είχε σημειώσει χαρακτηριστικά- “όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα.Εδώ μεγάλωσα βλέποντας πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο”.

Και πώς ανταποκρίθηκε η πολιτεία και η Μητσοτάκης Α.Ε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις για προστασία του Εθνικού Πάρκου, που σημειωτέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο;

Επιτρέποντας την κατάθεση αιτήματος για εγκατάσταση δέκα ανεμογεννητριών στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου, στη θέση ‘Τρίκορφο”.

Η ακόρεστη βουλιμία του καρτέλ της “πράσινης” ενέργειας είναι τέτοιας έκτασης που τολμούν και τίθεται μάλιστα προς συζήτηση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση αιολικού πάρκου μέσα στο Εθνικό Πάρκο!

Σύμφωνα δε με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης προσδιορίζεται χρονικά έως την 19η Απριλίου 2023.

“Ελπίζουμε ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι ο φάκελος του έργου θα αποσυρθεί άμεσα από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης” τονίζεται σε οργισμένη ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

“Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Θράκης, και ενώ ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, “είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, με στόχο την  προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών”. Και αυτό καθώς “οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί και στο Εθνικό Πάρκο, το σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη” διευκρινίζεται στην ανακοίνωση  της Εταιρείας  Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

Στη Θράκη εντός των περιοχών του δικτύου Natura βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες 167 ανεμογεννήτριες και άλλες 101 στην περιφέρεια αυτών ενώ  ο αριθμός των αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης στην περιοχή είναι σχεδόν εξαπλάσιος των εγκατεστημένων.

Και φτάσαμε στο σημείο να διεξάγεται συζήτηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Μια από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας λαμβάνοντας το 2006 τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Πάρκου. Και αυτό διότι εντός του Εθνικού Πάρκου συμβιώνουν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Στο δάσος της Δαδιάς έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών εκ των οποίων 29 προστατευόμενα, 36 από τα 39 είδη αρπακτικών της Ευρώπης  ενώ φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα (30-35 ζευγάρια) σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πώς “ο ορθός χωροταξικός σχεδιασμός, μακριά από οικολογικά σημαντικές περιοχές, είναι η μόνη λογική και βιώσιμη επιλογή που οφείλει να κάνει η Πολιτεία για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Η Ελλάδα οφείλει να αποτρέψει τη θανάτωση και τον εκτοπισμό σπάνιων ειδών άγριας ζωής και την απώλεια σπάνιων τύπων οικοτόπων από αυτές τις δραστηριότητες.”

Παράλληλα όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες “τα πουλιά που χάνουν τη ζωή τους από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες, είναι απειλούμενα, σπάνια και προστατευόμενα είδη κυρίως αρπακτικά και πτωματοφάγα (αετοί, γεράκια, γύπες)..Σε απειλούμενα είδη ακόμη και μικρός αριθμός θανάτων είναι ικανός να τα οδηγήσει σε εξαφάνιση. Θάνατος δέκα περιστεριών δεν έχει μετρήσιμο οικολογικό αντίκτυπο, όμως ο θάνατος δέκα μαυρόγυπων αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού των Βαλκανίων.”

Τι σημασία όμως έχει η ομορφιά και η προστασία της βιοποικιλότητας, μπροστά στην ικανοποίηση της παρασιτικής ολιγαρχίας που ασχημονεί και βανδαλίζει μεταφέροντας δισεκατομμύρια υπερκερδών στα ταμεία της;

Και τι είδους “πράσινη” μετάβαση είναι αυτή που στο πέρασμά της εκριζώνει χιλιάδες δέντρα και κονιορτοποιεί  παρθένα οικοσυστήματα;

Που δεν ορρωδεί προ ουδενός απαιτώντας ανερυθρίαστα να καταβροχθίσει ακόμη και μοναδικά περιβαλλοντικά κοσμήματα;

Το θράσος σας είναι απύθμενο.

Μην τολμήσετε. Κάτω τα παρασιτικά μαυραγορίτικα χέρια σας από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου».

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του