efhmerida1

Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Να παραμείνει δημόσια και ανεξάρτητη η ΔΕΥΑ, προς όφελος των καταναλωτών – Τι προβλέπει το σχετικό ν/σ που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

της Κικής Ηπειρώτου

Την απόλυτη αντίθεσή τους στη λειτουργία της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο, όπως καταγγέλλεται, ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.
Το κορυφαίο όργανο του Δήμου αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΑ, η οποία συντάσσεται με την Ένωση των ΔΕΥΑ πανελλαδικά, που αντιτίθεται στα κυβερνητικά σχέδια για το μέλλον τόσο των συγκεκριμένων δημοτικών επιχειρήσεων, όσο και του νερού ως δημόσιου αγαθού. Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση, πριν λίγους μήνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την ιδιωτικοποίηση του νερού, επικυρώνοντας ότι όλος ο κύκλος του νερού πρέπει να διαχειρίζεται από το Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, με την 1886/2022 ομόφωνη απόφασή του, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, ακύρωσε ως αντισυνταγματική την ανάθεση σε ΣΔΙΤ της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της χώρας. Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια των Αποφάσεων του ανώτατου δικαστηρίου υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού, όπως η Απόφαση 1906/2014 με την οποία το ΣτΕ εμπόδισε την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ και τις Αποφάσεις 190 και 191 του 2022 για την έξοδο της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.
Οι προβλεπόμενες αλλαγές
Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Εφημερία των Συντακτών, είναι ότι οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από το αρμόδιο υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Συν τοις άλλοις, με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητές της, τη σύνθεσή της και τη λειτουργία της επέρχεται πλήρης κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ, καθώς και αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που τα ελέγχουν.

Μιχαηλίδης: Κακός οιωνός…
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης Χαράλαμπος Μιχαηλίδης σημείωσε πως οι εξελίξεις αυτές είναι κακός οιωνός, καθώς φαίνεται πως οδηγούμαστε μεθοδικά προς την ιδιωτικοποίηση των παρόχων ύδρευσης.
Η δημιουργία της συγκεκριμένης ρυθμιστικής αρχής, εκτίμησε ότι θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη τόσο για τον τομέα του ύδατος όσο και για τις ΔΕΥΑ πανελλαδικά. Όπως υπογράμμισε, ο τομέας των υπηρεσιών ύδατος δεν έχει ανταγωνιστικό πεδίο στη χώρα μας, όπως ισχύει με το ρεύμα, επομένως, δεν χρειάζεται να υπάρχει και εποπτεία για την προστασία των καταναλωτών. Σχολιάζοντας όσα προβλέπονται στο ν/σ για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, επικαλέστηκε τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη στο Δήμο μας και κατ’ επέκταση στην επιχείρηση, από τη συνένωση των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Φερών.
Σημείωσε ακόμη πως σχεδιάζονται παρεμβάσεις σε θέματα, στα οποία, θεσμικά, έχει αρμοδιότητα μόνο μία ΔΕΥΑ, όπως είναι ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι η νέα ρυθμιστική αρχή προβλέπεται να έχει πόρους μεταξύ άλλων, σε ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των φορέων ύδρευσης. «Αυτό μεταφράζεται ως εξής: ακόμη κι αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μία ΔΕΥΑ στις υποχρεώσεις της, λόγω αυξημένων λειτουργικών αναγκών, θα πρέπει να παραχωρεί μέρος των εσόδων της για τη λειτουργία της ρυθμιστικής αυτής αρχής, καθώς δεν προβλέπεται ποσοστό επί των κερδών, αλλά επί του κύκλου εργασιών», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
Τέλος, σημείωσε πως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, η ρυθμιστική αρχή θα παρουσιάσει πρόταση, που θα μπορεί να αφορά ακόμη και συγχώνευση των ΔΕΥΑ, όπου κρίνει ότι θα ενισχυθεί η διαχειριστική τους ικανότητα. Επιπλέον, όπως προειδοποίησε, θα μπορεί να εισηγηθεί ακόμη και το κλείσιμο μίας ΔΕΥΑ.

Σκέψεις ακόμη και για κινητοποιήσεις
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός, που είχε διατελέσει πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ επί Δημαρχίας Λαμπάκη και σήμερα είναι μέλος στο ΔΣ της Ένωσης των ΔΕΥΑ, σημείωσε πως, όπως γνωρίζει εκ των έσω, υπάρχουν Δήμαρχοι που δεν θέλουν ΔΕΥΑ στους Δήμους τους. Τόνισε ότι υπάρχουν ΔΕΥΑ που βρέθηκαν χρεωμένες, όχι από κακή διαχείριση της Οικονομικής Υπηρεσίας, αλλά από κακή διαχείριση των Διοικήσεων, οι οποίες είτε χάρισαν ποσά που όφειλαν κάποιοι είτε έκαναν διάφορες άλλες δουλειές, όπως χαρακτηριστικά είπε, κι οδήγησαν τις ΔΕΥΑ σε χρέη.
Η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης είναι από τις πέντε καλύτερες και πιο οικονομικά εύρωστες της χώρας, τόνισε ο κ. Μυτιληνός, καθώς δεν έχει χρέη, ενώ είναι σε θέση να εκτελεί έργα και με ιδίους πόρους.
Σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για δημιουργία περιφερειακών ΔΕΥΑ, για παράδειγμα, σε όλο τον Έβρο να υπάρχει μία, με έδρα, πιθανόν, την Αλεξανδρούπολη, κάτι που είναι παράλογο, αφού το προσωπικό είναι ελάχιστο.
«Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου χρόνο και έδαφος να υλοποιήσουν αυτές τις σκέψεις, όποια κυβέρνηση κι αν είναι. Τα πράγματα για πρώτη φορά είναι τόσο δύσκολα για τις ΔΕΥΑ. Θα αναγκαστούμε να βγούμε ακόμη και στον δρόμο, σκεφτήκαμε μέχρι και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα να οργανώσουμε… Ο κόσμος πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ έχουν παχυλούς μισθούς, δεν υπάρχουν αυτά. Δίνουμε όλοι αγώνα για να κρατήσουμε ζωντανή την επιχείρηση», κατέληξε ο κ. Μυτιληνός.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κολιός σημείωσε πως το σχέδιο που εξυφαίνεται είναι γνωστό σε όλους και έχει να κάνει με την απαξίωση ενός φορέα, όπως είναι οι ΔΕΥΑ, ώστε να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τα διαρκή αιτήματα των διοικήσεων για ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται η κάθε επιχείρηση στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν, ειδικά στον Δήμο μας, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε έκταση σε όλη τη χώρα, πέφτουν πάντα στο κενό. Όπως τόνισε θα πρέπει να σταθούν όλοι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια και το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του νερού, ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δ.Σ. της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, αποφάσισε ομόφωνα: Προκηρύσσει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για την Πέμπτη 9/03/2023 και από ώρα 11:00π.μ. μέχρι την λήξη του ωραρίου στις 15:00μ.μ. Απαίτηση μας είναι η άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:
– Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί
– Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού. η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.
Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.
Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, να διοργανώσουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ. Να απαιτήσουμε όλοι μαζί:
Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑ: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης ενημερώνει τους πολίτες:
Ομόφωνη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την μη υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α.Α. στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαδικασία που κινεί η Κυβέρνηση για να τις Ιδιωτικοποιήσει.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στην οικονομική στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. , στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών που εκτοξεύτηκαν από την ενεργειακή κρίση και την στελέχωση των υπηρεσιών τους .
Δεν επιτρέπεται σε ένα Κράτος Δικαίου η Κυβέρνηση να αμφισβητεί τα δεδομένα, τα κεκτημένα , τα κατοχυρωμένα .
Το ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ
ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ
Δεν θα αφήσουμε να πάνε στράφι όλα αυτά που δημιούργησαν οι ιδρυτές της Δ.Ε.Υ.Α. , αλλά θα φανούμε άξιοι συνεχιστές τους , αλλά επίσης και τον καθημερινό αγώνα μας και των εργαζομένων για να έχουν οι πολίτες 24 ώρες νερό και καθαρό νερό σε χαμηλές προσιτές τιμές .

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr