efhmerida1

«Καμία ύποπτη μεθόδευση» δεν διαφαίνεται, ως τώρα, από την αγορά ακινήτων από Τούρκους 

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ 20-30 Τούρκοι επενδυτές «ειδικού ενδιαφέροντος», που προχωρούν από το προηγούμενο καλοκαίρι σε αγορές ακινήτων σε Θράκη και νησιά

 

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ καθώς και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος είναι – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – τουλάχιστον 20-30 τούρκοι επενδυτές «ειδικού ενδιαφέροντος», που προχωρούν από το προηγούμενο καλοκαίρι σε αγορές ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει καμία ύποπτη  μεθόδευση από τις αγορές αυτές.

Ο λόγος αφορά κυρίως τον Εβρο, αλλά και νησιά του Αιγαίου, όπως τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο κ.ά. Κύριο ζητούμενο των Αρχών αποτελεί εάν αυτό το αιφνιδιαστικό τουρκικό ενδιαφέρον στο ελληνικό «real estate» υποκρύπτει τυχόν… ύποπτους σκοπούς. Κατά βάση πολλοί τούρκοι επενδυτές στοχεύουν στην απόκτηση άδειας διαμονής στη χώρα μας, ώστε να εξασφαλίσουν και την υπερπολύτιμη για αυτούς ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ομως, οι αγορές ακινήτων από Τούρκους κοντά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή με έμφαση στα γύρω χωριά, όπου αγοράζουν οικόπεδα και παλιά σπίτια), αλλά και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δημιουργούν πρόσθετες υπόνοιες ότι αυτές γίνονται και για ενδεχόμενους γεωπολιτικούς σκοπούς, καθώς σε ορισμένες περιοχές μπορεί να επηρεάσουν κοινωνικές και πολιτιστικές ισορροπίες.

Οι αγορές σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να είναι μαζικές, με το ενδιαφέρον των τούρκων επενδυτών να επικεντρώνεται, κυρίως, σε ακίνητα. Όμως κινήσεις αφορούν επίσης βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης.

Ενα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο βιομηχανικός εξοπλισμός αυτών των μονάδων μεταφέρεται στην Τουρκία, οπότε πίσω μένουν «σκελετοί» ή εάν παραμείνουν στην Ελλάδα, το ελληνικό εργατικό δυναμικό αντικαθίσταται σταδιακά από μουσουλμανικό.

 

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, οι Τούρκοι υπήκοοι υπολογίζεται ότι αγοράζουν περισσότερα από 1.000 ακίνητα ετησίως στην Ελλάδα. Παρότι υπήρξε αύξηση στα 800.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ) του ελάχιστου ορίου επένδυσης που αφορά το σύνολο της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και όλα τα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων, οι τούρκοι επενδυτές αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.

Με κύριο ωστόσο ενδιαφέρον μέχρι τώρα την αποκατάσταση διατηρητέων ή την ανακατασκευή παλιών κτιρίων και τη μετατροπή τους σε διαμερίσματα σύγχρονων προδιαγραφών.

Σε αυτές μάλιστα τις περιπτώσεις, ισχύει το προηγούμενο όριο των 250.000 ευρώ για τη χορήγηση της Golden Visa, με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια του νόμου, η αποκατάσταση των εν λόγω κτιρίων να ολοκληρώνεται πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, τον Ιανουάριο του 2021 οι Τούρκοι ήταν μόλις 525, ή το 6,5% επί συνόλου 7.264 μόνιμων επενδυτών με αρχικές άδειες διαμονής Golden Visa. Την ίδια εκείνη περίοδο, οι Κινέζοι που είχαν αποκτήσει την εν λόγω άδεια ήταν 5.923 (ποσοστό 73,8%), παραμένοντας σταθερά στην κορυφή της λίστας.

Από το 2021 έως το 2023, από τις 14.875 αιτήσεις για αγορές ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Τούρκοι υπέβαλαν 1.432 αιτήσεις. Τον Ιανουάριο φέτος, οι Τούρκοι με αρχικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή ήταν 1.367, ήτοι το 10,4% σε σύνολο 11.220 επενδυτών από τις δέκα κορυφαίες εθνικότητες που έχουν επενδύσει στη χώρα μας μέσω της «χρυσής βίζας». Κατέγραψαν δηλαδή αύξηση της τάξεως του 260% μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Πρέπει μάλιστα να συνυπολογιστεί ότι εκκρεμούν 1.934 αιτήσεις επενδυτών από την Τουρκία, οι οποίες αν γίνουν δεκτές, θα σηματοδοτήσουν μία αύξηση της τάξεως άνω του 500%, με τον συνολικό αριθμό να προσεγγίζει τους 2.300-2.400. Και αυτό με το δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι γενικά χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα κλιμάκια της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με περισσότερες από 100 αγορές ακινήτων – ορισμένα μεγάλης αξίας – στις προαναφερόμενες περιοχές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20% από αυτές αφορούν τουρκικές επενδύσεις και οι υπόλοιπες – σχετικά περιορισμένου ερευνητικού ενδιαφέροντος – από χώρες της Ευρώπης.

Όπως σημειώνουν πάντως στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, «μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια ύποπτη κεντρική μεθόδευση πίσω από αυτήν την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα».

Επιπλέον η ΕΥΠ είναι σε ανοικτή γραμμή με την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, η οποία ερευνά την προέλευση τουρκικών κεφαλαίων αλλά και των δραστηριοτήτων τουλάχιστον 5-10 τούρκων «επενδυτών» σε μηνιαία βάση.
Ακόμη υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από την Επιτροπή για τον επονομαζόμενο «διασυνοριακό μετασχηματισμό» εταιρειών (υπό το φως της Οδηγίας 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017). Πρόκειται για συγχωνεύσεις στις οποίες συμμετέχουν μία ή περισσότερες κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και μία ή περισσότερες αλλοδαπές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr