Κάλεσμα για τον εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων της Σαμοθράκης

Δυνατότητα εγγραφής για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού ηλικίας 18-60

Του Γιώργου Πανταζίδη

Έως την Δευτέρα 19 Απριλίου οι μόνιμοι κάτοικοι της Σαμοθράκης από 18 έως 60 ετών θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής για να εμβολιαστούν κατά του Covid . Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σαμοθράκης, «όσοι μόνιμοι κάτοικοι της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ από 18 – 60 χρονών επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν και να δηλώσουν τα στοιχεία τους στο ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ τηλ επικοινωνίας 25510 42026 καθώς και στο ΚΕΠ τηλ. επικοινωνίας 25510 89241 και 25510 89243.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από Τρίτη 6 Απριλίου κι θα διαρκλεσουν έως  Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, μεταξύ των πρωινών ωρών 8 :00 – 15:00 Δευτέρα – Παρασκευή.

Οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους

Προχωρά ο οριζόντιος εμβολιασμός και στα νησιά με μέχρι 10.000 κατοίκους, με στόχο να αποτελέσουν προορισμούς ασφαλείς από κορονοϊό εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρει το news247.gr, ήΉδη έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός ανεξαρτήτως ηλικίας και προτεραιοποίησης όσων κατοίκων το επιθυμούσαν στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 5.000 άτομα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο κα Πελώνη: “Όλα δείχνουν, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός, ότι βαδίζουμε στην τελευταία, αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Στην πορεία αυτή, έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Σύμμαχοί είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σε ένα ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει.”

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην αυτοδιάγνωση και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας.

“Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπαμε, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στον περιορισμό των μεταδόσεων σε επίπεδο πληθυσμού. Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε” τόνισε.

Ενθάρρυνε δε τους πολίτες -και ειδικότερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν.

“Ήδη, εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών”, ανέφερε η κ. Πελώνη.

Σημειώνεται ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δεν θα κάνουν self test δεν θα πληρώνονται.

Ξεκινά η δωρεάν διανομή των self test σε εργαζόμενους

Από την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση θα είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Υποχρεωτική επίσης είναι η χρήση για τους υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Δήμων που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τους απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας μια φορά την εβδομάδα. Όσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα από το τεστ στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει στο σπίτι του σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν βγει αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών.

Στο ερώτημα πάντως πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα φαινόμενα αρνητών προσκόμισης self test που ήδη έχουν σημειωθεί σε σχολεία, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: “Κάνουμε έκκληση στη λογική, έκκληση στην ατομική και κοινωνική ευθύνη. Είναι ένα μέσο προστασίας του εαυτού μας και των άλλων”

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο