Και το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης κατά του ν/σ για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Ομόφωνο «όχι» στο ν/σ και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που προβλέπει την Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και την διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος, την διαχείριση αστικών αποβλήτων και την ενίσχυση της υδατικής πολιτικής, εκφράζει το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ένας ακόμη φορέας, με τον τρόπο αυτό, τάσσεται κατά του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, καθώς θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Σκρέκας αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τοπικά, στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑΑ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και βρίσκονται σε στάση αναμονής, έχει σταθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης με ομόφωνο ψήφισμά του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου, το τμήμα Έβρου της ΑΔΕΔΥ κ.ά.

Η ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου

«Το 1ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Της Ελλάδας, εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο που προβλέπει την Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και την διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος, την διαχείριση αστικών αποβλήτων και την ενίσχυση της υδατικής πολιτικής.
Ειδικότερα, στο άρθρο 7 του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι: «Ο έλεγχος, η ρύθμιση και η εποπτεία της αγοράς ενέργειας, καθώς και ο έλεγχος, η ρύθμιση και η εποπτεία θεμάτων σχετικών με την παροχή υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ασκούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία αποτελεί την εθνική ρυθμιστική αρχή σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων».
Με βάση τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στο νερό καθώς δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πλαίσιο. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Επιπρόσθετα, η διαχείριση του νερού από τις ΔΕΥΑ γίνεται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον (ως κοινωφελείς και ανταποδοτικές επιχειρήσεις) και κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης υπονομεύει την έννοια του νερού ως δημόσιο αγαθό.
Η Τοπική Διοίκηση του 1ου Περιφερειακού Τμήματος του Ο.Ε.Ε., εναντιώνεται σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού και προασπίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του».

«Όχι» και από το ΔΣ Ορεστιάδας

Ομόφωνα και κατηγορηματικά «όχι» είπε το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας στο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την υπαγωγή σε αυτήν και του νερού και των αποβλήτων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας. Στο σύνολό τους οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος, τάχθηκαν με απόλυτο τρόπο ενάντια σε κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης του νερού και ενάντια στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, προτάσσοντας, στον αντίποδα, την ενίσχυση των ΔΕΥΑ, τόσο οικονομικά όσο και στελεχιακά. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν από τους Ο. Τ. Α., τα δημοτικά συμβούλια, τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ, τους εργαζόμενους σε αυτές, από κόμματα αλλά και από μεγάλο αριθμό φορέων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέβαλε την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου και έχει ξεκινήσει επαφές με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, με σκοπό να γίνουν οι ζητούμενες διορθώσεις που θα διασφαλίζουν με απόλυτο τρόπο ότι το νερό παραμένει «μονοπωλιακό» και δημόσιο αγαθό.
Εν τω μεταξύ, της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας και της συζήτησης του θέματος σε αυτήν, είχαν προηγηθεί και συναντήσεις δημοτικών παρατάξεων με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τις θέσεις τους αλλά και για τα προβλήματα και τα αιτήματα που προβάλλουν, για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης. Στη ΔΕΥΑΟ βρέθηκε αντιπροσωπεία της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να ΖΩ», με επικεφαλής τη Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους, την κάθετη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τονίζοντας πως «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα για να βγάζουν κέρδη οι εταιρίες».
Συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΟ είχε και η «Λαϊκή Συσπείρωση», που πραγματοποίησε και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα ακόμα “έγκλημα” στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγαθών που δικαιούμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας”, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Κώστας Ζαλουφλής, μετά τη συνάντηση. Όσον αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, δηλώνουν ότι «παραμένουν σε εγρήγορση», αναμένοντας είτε την τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου, που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, είτε την συνολική απόσυρσή του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο