Καύσωνας – Θερμοπληξία: Πώς βοηθάμε κάποιον που καταρρέει από τη ζέστη

Οι οδηγίες του ΕΚΑΒ

Η ακραία ζέστη συνεχίζεται και εντείνεται μέρα με τη μέρα και όσο κι αν προσέχει κανείς, υπάρχουν πάντοτε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η εξάντληση από τη ζέστη, οι θερμικές κράμπες και η θερμοπληξία.

Τα απρόοπτα αυτά είναι πιθανότερα σε συνθήκες καύσωνα, όταν είναι αυξημένη μέρα-νύχτα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και έχει και υγρασία. Γνωρίζετε, όμως, ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες για τα άτομα που πάσχουν από τις καταστάσεις αυτές;

Όπως εξηγεί το ΕΚΑΒ, θερμοπληξία είναι η άνοδος της σωματικής θερμοκρασίας πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου. Είναι επακόλουθο της πολύωρης έκθεσης στην ζέστη χωρίς ταυτόχρονη κατανάλωση άφθονων υγρών. Η παρατεταμένα υψηλή σωματική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Eκτός από τον πυρετό οι πάσχοντες από θερμοπληξία έχουν επίσης:

-Δέρμα κόκκινο, θερμό και ξηρό (δεν ιδρώνουν)

-Γρήγορη αναπνοή

-Σύγχυση, σπασμούς ή απώλεια συνείδησης

Αν δείτε έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση είναι πιθανό να έχει υποστεί θερμοπληξία από την πολλή ζέστη. Οι πρώτες βοήθειες είναι οι εξής:

-Καλέστε βοήθεια

-Βάλτε τον πάσχοντα σε μπανιέρα με δροσερό νερό ή αρχίστε να τον βρέχετε με νερό πάνω από τα ρούχα του

-Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες στο κεφάλι, το μέτωπο, τον λαιμό, τις μασχάλες, την βουβωνική χώρα. Ανάψτε και τον ανεμιστήρα

-Εάν ο πάσχων έχει τις αισθήσεις του, δώστε να πιεί νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα

-Αν ο πάσχων δεν δείχνει σημάδια κυκλοφορίας (π.χ. δεν φαίνεται να αναπνέει, δεν βήχει, δεν κινείται) αρχίστε να του κάνετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Η εξάντληση

Η πολύωρη έκθεση στην ζέστη εκτός από θερμοπληξία μπορεί να επιφέρει καταστάσεις λιγότερο απειλητικές για τη ζωή. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εξάντληση από τη ζέστη (ή θερμική εξάντληση) και οι θερμικές κράμπες.

Η θερμική εξάντληση εκδηλώνεται με:

-Αδυναμία

-Ζάλη

-Ναυτία

-Έμετο

-Κράμπες

-Πονοκέφαλο

Για να βοηθήσετε τον ασθενή

-Μετακινήστε τον σε δροσερό μέρος

-Βρέξτε τον με νερό

-Δώστε του να πιεί νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα

-Αν έχει πονοκέφαλο, δώστε του παυσίπονο

Οι κράμπες από τη ζέστη 

Η πολλή ζέστη μπορεί να προκαλέσει και θερμικές κράμπες. Αυτές είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή βαριάς χειρωνακτικής εργασίας σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Η έντονη εφίδρωση και η απώλεια ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο) συχνά συμβάλλουν στις θερμικές κράμπες.  Για να βοηθήσετε τον ασθενή:

-Βάλτε τον να ξεκουραστεί

-Να του δίνετε νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο