Καύσιμα από Βουλγαρία και Τουρκία «φουλάρουν» οι Εβρίτες

Μείωση του κόστους αγοράς καυσίμων για τους κατοίκους του Δήμου Ορεστιάδας ζητά ο Δήμαρχος με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς

Της Κικής Ηπειρώτου

Με τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα να έχουν ξεφύγει και τις τιμές σε Βουλγαρία και Τουρκία να είναι … αστείες, οι καταναλωτές στον Έβρο διανύουν σε καθημερινή βάση όσα χιλιόμετρα χρειάζεται προκειμένου να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Την στιγμή που στον Έβρο, στις 16/5 η απλή αμόλυβδη πωλούνταν στην τιμή των 2,21 ευρώ ανά λίτρο, στην γειτονική Τουρκία, ο μέσος όρος πώλησης δεν ξεπερνά τα 1,41 ευρώ. Παρόμοια εικόνα στη Βουλγαρία, όπου η βενζίνη δεν ξεπερνά τα 1,54 ευρώ το λίτρο.
Με το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια και στα υπόλοιπα αγαθά να σαρώνει, ο κόσμος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του με αποτέλεσμα η φυγή προς τις γειτονικές χώρες, για ολοένα και περισσότερους κατοίκους του Έβρου να είναι μονόδρομος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, την οποία κοινοποίησε στους βουλευτές Έβρου, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου. Στην επιστολή περιγράφει τη δραματική κατάσταση και ζητά μείωση του κόστους αγοράς καυσίμων για τους κατοίκους του Δήμου του, προτού γίνουν όλοι οι κάτοικοι και επαγγελματίες της Ορεστιάδας… πρώην κάτοικοι και επαγγελματίες.

Η επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, 
Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Ορεστιάδας, όπως και όλοι οι δήμοι, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των διεθνών ανατιμήσεων σε σχεδόν όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα, όμως, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, οι οικονομικές απώλειες είναι τεράστιες. Οι επαγγελματίες του δήμου, κινδυνεύουν να γίνουν «πρώην» επαγγελματίες και «πρώην» κάτοικοι του Έβρου. Τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με δυσκολία παραμένουν ανοιχτά, καθώς στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Βουλγαρίας τα καύσιμα πωλούνται ακόμη και 40% φθηνότερα σε σχέση με τη χώρα μας.
Καθημερινά η μετακίνηση των κατοίκων προς τις δύο γειτονικές χώρες είναι μεγάλη. Καταναλωτές περνούν τα σύνορα με αφορμή την προμήθεια φθηνότερων καυσίμων με αποτέλεσμα να προμηθεύονται ακόμη και προϊόντα καθημερινής ανάγκης. Έτσι το κράτος ούτε φόρους από τα καύσιμα εισπράττει, ούτε ΦΠΑ για κάθε προϊόν που αγοράζεται από το εξωτερικό. 
Σας ζητώ, επικαλούμενος και την ευαισθησία σας για τη Θράκη, να στηρίξετε την περιοχή, μέσω της μείωσης του κόστους αγοράς καυσίμων για τους μόνιμους κατοίκους του δήμου Ορεστιάδας. Με αφορμή το fuel pass και την ανταπόκριση που βρήκε, μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στο μέτρο μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, επιδοτώντας συγκεκριμένο αριθμό λίτρων βενζίνης και υγραερίου ανά μήνα, αυτόματα με τη χρήση κάρτας κατά τη διάρκεια της πληρωμής αυτών στα πρατήρια. 
Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα ζημιωθεί η οικονομία της χώρας, αλλά θα υπάρξει και αύξηση εσόδων καθώς οι καταναλωτές κατανοώντας ότι η προμήθεια καυσίμων στη χώρα μας θα είναι φθηνότερη, δεν θα μπαίνουν στη διαδικασία μετακίνησης εκτός Ελλάδας για να προμηθευτούν καύσιμα. 
Αξιότιμοι Υπουργοί, σας μεταφέρω την ειλικρινή αγωνία των κατοίκων της περιοχής και σας παρακαλώ να δώσετε ουσιαστική λύση για όλους.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο