Καφές … πολυτελείας: Έρχονται σημαντικές ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες

Πόσο θα τον πληρώνουμε και γιατί

Άσχημα νέα έρχονται για τους λάτρεις του καφέ, αφού μετά το Πάσχα η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, τόσο στα ράφια του σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τους επόμενους δύο μήνες θα σημειωθούν σημαντικές ανατιμήσεις, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Οι ανατιμήσεις σε νούμερα
Ας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα. Τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του ’24 η αύξηση υπολογίζεται στο 50% και αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.
Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές και στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις καφετέριες, με αποτέλεσμα από 2,30 περίπου που πληρώνουμε σήμερα έναν εσπρέσο σε ένα μαγαζί, να δίνουμε ακόμα και 3 ευρώ το επόμενο διάστημα.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές
Για το θέμα είχε μιλήσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου. Ο ίδιος είχε επισημάνει στην ΕΡΤ πως «οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ, της δεύτερης παραγωγού χώρας σε καφέ στον κόσμο όπου καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta. Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica». «Το σίγουρο είναι ότι εάν θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις», είχε προειδοποιήσει ο κ. Γιαγκόγλου.
ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr