665 άτομα προσγειώθηκαν το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» από την Κύπρο, ωστόσο κάποιοι έφευγαν για Τουρκία ή άλλους προορισμούς
Μόλις 60 δωμάτια υπήρχαν διαθέσιμα για τους Κύπριους επισκέπτες στα ξενοδοχεία μας
Της Κικής Ηπειρώτου
Θετικά είναι τα δείγματα από την αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Λάρνακας, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας ΑΜΘ με τουριστικό γραφείο της Κύπρου.
Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο σύμβουλος της παράταξης «Εν έργω μαζί» Πολυζώης Δημάκης. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, μετά την ολοκλήρωση των πτήσεων, θα πρέπει να διαπιστωθεί το οικονομικό τους αποτύπωμα. Αναλύοντας το σκεπτικό του, σημείωσε πως οι αεροπορικές συνδέσεις θα πρέπει να αποτελούν πεδίο συνεργασίας μεταξύ τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων, ενώ ο Δήμος θα πρέπει να ασχολείται με την ανάπτυξη των υποδομών του και τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Ο κ. Δημάκης αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι στα εκδρομικά πακέτα του τουριστικού γραφείου της Κύπρου με το οποίο συνεργάστηκε ο Δήμος, έδινε τη δυνατότητα για άμεση αναχώρηση μετά την άφιξη στο «Δημόκριτος» προς την Τουρκία, χωρίς ούτε μία διανυκτέρευση στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, στις αρχές Αυγούστου, περίμεναν τους Κύπριους στο αεροδρόμιο δύο λεωφορεία. Το ένα έφυγε για Τουρκία και το άλλο για Αλεξανδρούπολη.
Οι αριθμοί
Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέτρος Κυριακίδης σημείωσε πως η αεροπορική σύνδεση με Κύπρο ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεχούς παρουσίας του Δήμου, τα τελευταία 3 χρόνια, σε τουριστικές εκθέσεις της συγκεκριμένης χώρας.
Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Δήμου Αλεξανδρούπολης, Περιφέρειας ΑΜΘ (που στη συνέχεια, μετά την αλλαγή διοίκησης, υπαναχώρησε από τη συμφωνία) και τουριστικού πρακτορείου Top Kinissis της Κύπρου, οι δυο πρώτοι φορείς θα αναλάμβαναν το κόστος της διαφημιστικής προβολής της συγκεκριμένης σύνδεσης, ενώ όλα τα χρήματα για τις πτήσεις προήλθαν από το τουριστικό πρακτορείο. Η κάθε πτήση τσάρτερ, κόστιζε 12-14.000 ευρώ και συνολικά έγιναν 14 πτήσεις, 7 Λάρνακα-Αλεξανδρούπολη και 7 Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα.
Από τις πτήσεις που ήρθαν από την Κύπρο, από τις 16 Ιουλίου και ως 7 Σεπτεμβρίου, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης 665 άτομα και με τις πτήσεις επιστροφής αναχώρησαν 531.
Oι εναλλακτικοί προορισμοί και τα ελάχιστα δωμάτια
Αναφορικά με τις εκδρομές προς Τουρκία, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε πως εφόσον το τουριστικό γραφείο επωμίστηκε όλο το οικονομικό ρίσκο, δικαιούνταν να εντάξει στον σχεδιασμό του εκδρομικά πακέτα που θα εξασφάλιζαν τη μέγιστη δυνατή πληρότητα στα αεροσκάφη. Επιπλέον, όπως σημείωσε, οι εκδρομές αυτές είχαν οικονομικά οφέλη και για αρκετά τοπικά τουριστικά γραφεία.
Εξάλλου, η συμφωνία με τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης αφορούσε, για όλη τη διάρκεια των πτήσεων, μόλις 60 δωμάτια για τους Κύπριους, ελλείψει περισσότερων λόγω high season. Για τον ακριβή αριθμό των διανυκτερεύσεων, θα δοθούν επίσημα στοιχεία από τους ξενοδόχους της περιοχής στο τέλος του έτους.
Ο κ. Κυριακίδης τόνισε πως χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να διαπιστωθεί αν θα καθιερωθεί η συγκεκριμένη αεροπορική σύνδεση και πως στόχος είναι να συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2025.
«Χρειάζονται συνολικά 3 έτη για να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτών των πτήσεων, πάντως, τα πρώτα δείγματα από τις πληρότητες φέτος ήταν πολύ θετικά… Είναι μέλημά μας να ενδυναμωθεί ως τακτικό δρομολόγιο, υπάρχουν πολλοί φοιτητές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Θράκη».
Βασικός προορισμός ή σημείο transit;
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν έργω μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε πως από την προβολή της αεροπορικής σύνδεσης από ΜΜΕ της Κύπρου, προκύπτει ότι τις περισσότερες μέρες επίκεντρο των εκδρομών ήταν η Τουρκία, με την Αλεξανδρούπολη να λειτουργεί ως σημείο transit και όχι ως βασικός προορισμός. «Τι οφέλη είχε αυτό το εγχείρημα για την περιοχή μας, όταν μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών φαίνεται ότι πήγαινε Τουρκία, Ξάνθη, Θάσο κτλ;»
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού τόνισε πως οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην περιοχή μας ήταν πολύ υψηλές, κι έτσι το τουριστικό πρακτορείο βρήκε τρόπους για να εξασφαλίσει με τη σειρά του μεγάλη συμμετοχή στις πτήσεις, βάζοντας εναλλακτικούς προορισμούς.
«Το πρακτορείο έχει το δικαίωμα να πάει τους εκδρομείς όπου θέλει, αφού τα ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη ήταν γεμάτα. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να συνεχιστεί η σύνδεση και το ’25 και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι’ αυτό. Είμαστε ικανοποιημένοι και πιστεύουμε ότι αν συνεχίσουμε μπορεί να έχουμε τριπλά, πενταπλά ακόμη και δεκαπλά οικονομικά οφέλη απ’ όσα έχουμε δαπανήσει εμείς».
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, σημείωσε πως η σύνδεση αυτή προέκυψε λόγω της 3ετούς παρουσία τους Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις της Κύπρου και της απόφασης της δημοτικής αρχής να στοχεύσει εξ αρχής στο ποιοτικό κοινό των Κυπρίων.
Όπως είπε, η συνεργασία του Δήμου δεν είναι μόνο με την Περιφέρεια, αλλά και με τον ΕΟΤ, ενώ αναφορικά με τις εκδρομές σε άλλες περιοχές που διοργάνωσε το πρακτορείο, επεσήμανε πως από την στιγμή που πήρε το ρίσκο να αναλάβει το οικονομικό κόστος των πτήσεων, είχε το δικαίωμα να προσφέρει διάφορες επιλογές στους επισκέπτες, συνδυάζοντας τη διαμονή ορισμένων εξ αυτών τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Αλεξανδρούπολη.