Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αλλάζει οριστικά το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης

Η ψήφιση του νομοσχεδίου φέρνει ξανά φοιτητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους

Το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων» στη χώρα μας, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και αλλάζει οριστικά τον «χάρτη» της Ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Η νέα γενιά πάνω από δύο μήνες τώρα, βρίσκεται στους δρόμους, διαδηλώνοντας την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί ότι ο τελικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και των νέων. Δίπλα τους στάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, οι διοικήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων καθώς και το διδακτικό προσωπικό. Η «μάχη» μεταφέρθηκε στη Βουλή όπου τις τελευταίες μέρες όλα τα κόμματα τάχτηκαν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.
Για την κυβέρνηση όμως,η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μια «ιστορική μέρα, που αφορά τη δυνατότητα στη χώρα μας να μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα ξένων ΑΕΙ ως μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης «άρα, οι τελευταίοι που θα μπορεί να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν συμφέροντα είμαστε εμείς, είναι η Κυβέρνηση. Άλλωστε η ίδια η πραγματικότητα το διαψεύδει όταν τα κριτήρια τα οποία θέτουμε για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη». .

Το σημερινό συλλαλητήριο

Η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου βγάζει ξανά στους δρόμους, φοιτητές, πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και γονείς, που επιμένουν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου και αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής με πάνω από 195 φοιτητικούς συλλόγους από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στα Προπύλαια με τους φοιτητές να διεκδικούν:
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την διάλυση των πτυχίων μας.
Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά)
Μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
ethnos.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του