Ηχηρό «όχι» Θεοχάρη για μείωση του ΦΠΑ

Αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2024
«Έχουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική που φέρνει αποτέλεσμα» διαπίστωσε από Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, αρνούμενος να υποκύψει «στις σειρήνε της αντιπολίτευσης για μηδενισμό του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα». «Οι πολίτες νιώθουν στην τσέπη τους ότι η στήριξη που είχαν το 2023 και που θα ξεπεράσει τα 2,5 δις, ήταν ουσιαστική», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όχι στις σειρήνες της αντιπολίτευσης 

«Δεν λέμε ‘ναι’ στις σειρήνες, κυρίως της αντιπολίτευσης, που μας λέει να μειώσουμε τον ΦΠΑ αδιακρίτως, να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα, το ΕΦΚ. Εμείς έχουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική που φέρνει αποτέλεσμα. Πέρυσι είχαμε 0,1% πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ περιμέναμε έλλειμμα. Φέτος ξεπερνάμε το 0,7% του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα, φτάνουμε σίγουρα το 1,1% του Μεσοπρόθεσμου αυτού του προϋπολογισμού που ήταν ο στόχος και συνεπώς συνεχίζουμε στην τελευταία χρονιά της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που θα φτάσουμε στο επιθυμητό 2,1 πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024», είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα επιτεύγματα της οικονομίας αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και γι΄αυτό η χρονιά κλείνει με την αναβάθμιση του αξιόχρεου και η ανάκτηση τα επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 χρόνια. «Επανέρχεται η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης, γιατί μειώνεται το κόστος δανεισμού προς όφελος των πολιτών, γιατί αυξάνεται η δεξαμενή των δυνητικών επενδυτών, γιατί επιτρέπει την ένταξη της χώρας σε περισσότερους δείκτες της παγκόσμιας αγοράς», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και σημείωσε ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια, με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

«Και οι τελευταίες εξελίξεις, με την αποεπένδυση του ΤΧΣ, με τη μεγάλη συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit, αποδεικνύουν τη σταθερότητα της οικονομίας που οδήγησε και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το 2024, με την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση θα είναι ένα έτος ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, για την οικονομία μας. Αναμένουμε και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων με μακροπρόθεσμη προοπτική. Η πολιτική, οικονομική, δημοσιονομική σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, να μειώσουμε την ανεργία, να συνεχίσουμε στον ενάρετο κύκλο της μείωσης του χρέους και άρα της ανάκτησης περαιτέρω επενδυτικών βαθμίδων, στην αξιολόγηση».

Όσο δε για την αύξηση στα έσοδα από τους φόρους ακίνητης περιουσίας, που αναμένεται να διαμορφωθούν υψηλότερα κατά 160 εκατομμύρια, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι οφείλεται στο ενισχυμένο, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες περίπου, ποσοστό της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ. «Μετά την τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, μεγάλωσε η φορολογική βάση. Υπήρξε μεγάλη αύξηση της εισπραξιμότητας γιατί ήρθαν πολίτες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για χρόνια, κατάφεραν να πληρώσουν τον περσινό ΕΝΦΙΑ και προσήλθαν να εξοφλήσουν κάποια από τα χρωστούμενα. Συνεπώς, τα μέτρα αποδίδουν», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Γενικότερα, για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2023, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η αύξηση κατά 9%, σε σχέση με το 2022, σχετίζεται με τη φορολογική συμμόρφωση και την αντιμετώπιση, έστω κατά ένα μέρος, της φοροδιαφυγής». Και από τα στοιχεία της Κομισιόν, είπε ο κ. Θεοχάρης, προκύπτει ότι η χώρα μας μειώνει το κενό του ΦΠΑ και αυτό «μας δείχνει ότι έχουμε ένα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε, διότι θέλουμε μέχρι το 2026, να κλείσουμε το κενό που έχουμε, σε σχέση με το που βρισκόμαστε εμείς και που ο μέσος ευρωπαϊκός χώρος. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2026 πρέπει να ενισχύσουμε τα έσοδα, ιδιαίτερα από το ΦΠΑ, κατά δύο περίπου δις και έχοντας διανύσει ήδη μια απόσταση 2,5 δις, για να κλείσουμε το κενό αυτό».

Αύξηση στα φορολογικά έσοδα το 2024

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα φορολογικά έσοδα για το 2024. «Για το 2024, πραγματικά, προβλέπεται μία αύξηση. Τα έσοδα, μετά και την αφαίρεση των επιστροφών φόρων, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 68.379.000.000 ευρώ, αυξημένα κατά 3.183.000.000 ευρώ ή 4,9% του 2023. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε μία σημαντικότατη αύξηση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, κατά 959.000.000. Βλέπετε, λοιπόν, ότι μεγάλο μέρος της αύξησης προβλέπεται να έρθει από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που οφείλεται, κυρίως, στην αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων, καθώς και στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και παρά την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

dnews.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του