room-to-grow-bnner

Η ζωή και η καθημερινότητα μακριά από την εργασία για 4 Εβρίτες

Μιλούν στη «ΓΝΩΜΗ», ο βουλευτής Σταύρος Κελέτσης, η δικηγόρος Μαρία Γκουγκουσκίδου, ο ιδιοκτήτης καφέ Νίκος Γεωργιάδης και ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Λαζόπουλος

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία δύσκολη και επίπονη περίοδος είναι αυτή που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα όχι μόνο των κατοίκων και εργαζομένων του Έβρου, αλλά και όλης της ανθρωπότητας παγκοσμίως.

Ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ήταν το κλείσιμο όλων των σχολείων, με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας να μείνουν εκτός σχολικών αιθουσών, άγνωστο μέχρι πότε, ενώ το πιο πρόσφατο μέτρο για λουκέτο σε καταστήματα εστίασης και στη συνέχεια σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αναγκαστικής ανεργίας.

Πέρα από σχολεία και εμπορικά καταστήματα, κλειστά είναι και τα δικαστήρια, αλλά και το Κοινοβούλιο, το οποίο λειτουργεί με συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών και υπαλλήλων και για ειδικές περιπτώσεις.

Για αυτά τα νέα δεδομένα και για τον τρόπο που επηρεάζουν την επαγγελματική ζωή και την καθημερινότητά τους, μιλούν σήμερα στη «ΓΝΩΜΗ» ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, η δικηγόρος από την Ορεστιάδα Μαρία Γκουγκουσκίδου, ο ιδιοκτήτης του καφέ «Ταράτσα Book n’ coffee» Νίκος Γεωργιάδης και ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Λαζόπουλος.

Κελέτσης: «Οδυνηρή κατάσταση, με κάποιες θετικές πλευρές»

Ο Σταύρος Κελέτσης αμέσως μετά το πρώτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, στις 12 Μαρτίου, ανακοίνωσε πως η επικοινωνία του με τους πολίτες θα γίνεται μόνο μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Την επόμενη  μέρα, ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε απ’ όλους μας να κλείσουμε τα γραφεία μας για το κοινό» λέει στη ΓΝΩΜΗ ο βουλευτής και εκτιμά πως ορθώς ελήφθησαν από νωρίς και συνεχίζουν να λαμβάνονται ακόμη όλα τα απαραίτητα μέτρα, που φαίνεται πως έχουν οδηγήσει, όπως αναφέρει, στο να έχουμε «τιθασεύσει το πρόβλημα».

 Σίγουρα είναι κάτι οδυνηρό για όλους, έχουμε βγει από την καθημερινότητά μας και έχουμε αναγκαστεί να προσαρμοστούμε σε μία νέα καθημερινότητα και πραγματικότητα.

“Είναι ώρα ευθύνης και ατομικής και συλλογικής και όχι ώρα μαγκιάς, για να λένε διάφοροι ότι δεν τους πιάνει τίποτα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι», σημειώνει, ενώ αναφορικά με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, σημειώνει πως γίνονται όλα εξ αποστάσεως. Σχετικά με τη Βουλή, λειτουργούν μόνο οι διαρκείς νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ η ολομέλεια συνεδριάζει (με ανοικτές πόρτες για να αερίζεται η αίθουσα) μόλις με 6 βουλευτές από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, για οργανωμένη συζήτηση και ψήφιση νόμων.

«Εγώ είμαι στο σπίτι μαζί με την οικογένειά μου, κι εφόσον συνεδριάσει κάποια επιτροπή στην οποία συμμετέχω, θα κατέβω στην Αθήνα. Ο χρόνος κυλά με συζητήσεις με την οικογένεια, κάτι που μου έλειπε πολύ, με διάβασμα, ενημέρωση για τις εξελίξεις, ταινίες…» αναφέρει ο κ. Κελέτσης σημειώνοντας πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό, σε συνδυασμό με την κρίση στα σύνορα του Έβρου, δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά τόσο της κοινωνίας, όσο και τους κράτους.
«Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση, τη δημόσια διοίκηση και όσους επιχειρούν στον Έβρο. Θεωρώ ότι πήραμε γρήγορα μέτρα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε γρήγορα εξάπλωση του ιού, όπως είδαμε σε άλλες κοινωνίες. Αν τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, πιστεύω πως θα επανέλθουμε σύντομα και θα βρούμε πάλι τους ρυθμούς μας».

Γκουγκουσκιδου: «Άγχος για το μέλλον, αλλά και ελεύθερος χρόνος»

Άγχος και σύγχυση επικρατεί στον κλάδο των δικηγόρων, αφού η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων έχει πολλές ασάφειες, για τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα.

«Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο άγχος, αφού πολλά ζητήματα που μας αφορούν άμεσα δεν είναι  ξεκάθαρα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχώς μέσω των συλλόγων μας και της ολομέλειας να παρεμβαίνουμε και να ζητούμε διευκρινίσεις», λέει στη ΓΝΩΜΗ η δικηγόρος Μαρία Γκουγκουσκίδου, κάνοντας λόγο για προθεσμίες και υποθέσεις που τρέχουν και που το πλαίσιο για τη διεκπεραίωσή τους είναι θολό.

 Πηγαίνουμε ακόμη, κάποιες μέρες, για κάποιες ώρες στα γραφεία μας, για να προετοιμάζουμε κάποια πράγματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

“Ωστόσο είναι αλήθεια πως έχει επηρεαστεί πολύ η καθημερινότητά μας, ενώ υπάρχει  και ανησυχία για το οικονομικό κομμάτι, αφού η κατάσταση αυτή περιορίζει σημαντικά τα έσοδά μας. Δεν ξέρουμε αν το επίδομα των 800 ευρώ αφορά και τους δικηγόρους, είμαστε στην αναμονή απαντήσεων και για αυτό», σημειώνει η κα Γκουγκουσκίδου.

Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρα θετικό, όπως λέει, το γεγονός ότι υπάρχει χρόνος για περισσότερο διάβασμα, αλλά και για πιο ουσιαστική επαφή με την οικογένεια.

Γεωργιάδης: «Έχεις χρόνο να σκεφτείς»

Όταν έχεις μάθει να είσαι από μικρός στην αγορά εργασίας, αυτή η απότομη παύση, σε ό,τι σχετίζεται με το επαγγελματικό κομμάτι, είναι δύσκολα διαχείρισιμη για πολλούς εργαζόμενους. Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες της εστίασης, που είχαν συνηθίσει να είναι διαρκώς μέσα στον κόσμο και την κίνηση, η νέα πραγματικότητα είναι κάπως… βαριά.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν έχουμε συνηθίσει να καθόμαστε» λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο ιδιοκτήτης του καφέ Ταράτσα Νίκος Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα για όσους έχουν οικογένεια, η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη, αφού τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως «ψύλλος στα άχυρα».

Με όποιον συνάδελφο μιλάω δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση… Ακόμη και το σούπερ μάρκετ είναι αφορμή για μία διέξοδο» λέει και σημειώνει πως προσπαθεί να εστιάζει και στις καλές πτυχές της υπόθεσης.

«Από την άλλη, έχεις πολύ χρόνο για να σκεφτείς και να σχεδιάσεις την επόμενη μέρα. Σου έρχονται ιδέες για να βελτιώσεις πράγματα στην επιχείρησή σου που δεν είχες τον χρόνο και τη διάθεσή να σκεφτείς πριν. Μαζεύεις όρεξη για να γυρίσεις πίσω. Είναι κάτι που έχουμε ανάγκη, να σκεφτόμαστε θετικά και να μαζεύουμε δυνάμεις, μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα».

 

Λαζόπουλος: «Τηλε-εκπαίδευση και εικονική τάξη η λύση»

Μόνο ως φυσική παρουσία βρίσκεται μακριά από τους μαθητές του ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Λαζόπουλος, αφού στο φροντιστήριο που διδάσκει όλοι έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Η σύγχρονη εκπαιδευτική πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας μίας εικονικής τάξης, όπου οι μαθητές και ο καθηγητής μπορούν να επικοινωνούν και να προχωρούν την ύλη τους κανονικά.

«Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου η ζωή, όσο περισσότερο γίνεται, να συνεχίσει να κινείται σε κανονικούς ρυθμούς. Είναι γεγονός ότι έχει υπάρξει διατάραξη των κανονικοτήτων και των ρυθμών της ανθρωπότητας, άλλωστε το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, είναι οι ζωές όλων μας. Άρα, είναι απαραίτητη η αυτοπειθαρχία και η τήρηση των εντολών των αρμόδιων αρχών», επισημαίνει και μιλά για την τηλε-εκπαίδευση, από την οποία είχε ο ίδιος προσωπική εμπειρία ως φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

«Πήραμε την απόφαση για την εικονική τάξη αμέσως μετά την απόφαση για κλείσιμο των φροντιστηρίων, καθώς είναι ανάγκη οι μαθητές, ιδιαίτερα δε όσοι προετοιμάζονται για πανελλήνιες, να διατηρούν επαφή με το αντικείμενό τους, την ύλη τους και να έχουν ρυθμό στο διάβασμά τους”

Προσαρμοστήκαμε αξιοποιώντας την πλατφόρμα της σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης και πλέον τα μαθήματα γίνονται κανονικά και εξ αποστάσεως

Όσο για το τι προτιμούν τα παιδιά; «Τα παιδιά προτιμούν 100% την προσωπική επαφή και την σχέση καθηγητή  – μαθητή που δίνει μόνο η τάξη. Η εικονική τάξη είναι μία λύση ανάγκης σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι «δημοσκοπήσεις» μου δείχνουν μία απόλυτη επιλογή του πίνακα, της φυσικής παρουσίας», ωστόσο, όπως τονίζει, το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης είναι απολύτως αποτελεσματικό για τα παιδιά, αφού αυτού του είδους οι πλατφόρμες προσφέρουν αμεσότητα και πληρότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, με άμεση μεταφορά ψηφιακού υλικού και αρχείων, σε ζωντανό χρόνο, χωρίς φωτοτυπίες, χωρίς διακοπές και προβλήματα.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο