Η Νίκη της Σαμοθράκης θα είναι το νέο λογότυπο της Περιφέρειας ΑΜΘ

Με 17 ψήφους το παγκοσμίου φήμης γλυπτό θα αποτελέσει το σήμα-κατατεθέν της περιοχής μας, μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς – Όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

της Κικής Ηπειρώτου

Το παγκοσμίου φήμης και μοναδικού κάλλους γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο, κάθε χρόνο, θαυμάζουν από κοντά εκατομμύρια επισκέπτες του μουσείου του Λούβρου, θα είναι το νέο λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πρόταση, που αρχικά είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2020 από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, έλαβε την έγκριση 17 περιφερειακών συμβούλων, με την πρόταση για το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, ένα μνημείο παγκοσμίως αναγνωρισμένο από την UNESCO, στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 6 ψήφους.
Το κάλεσμα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστου Παπαθεοδώρου έγινε πριν λίγους μήνες και αφορούσε πολίτες, συλλόγους και φορείς από όλη την ΑΜΘ που θα ήθελαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για το νέο σύμβολο της περιφέρειας. Η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική και τελικώς οι προτάσεις μεταξύ των οποίων κλήθηκαν να αποφασίσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι ήταν οι εξής:
-Νίκη Σαμοθράκης
-Θεός Διόνυσος
-Θράκας Ιππέας
-Φιλόσοφος Δημόκριτος
-Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν διάφοροι προβληματισμοί αναφορικά με το εάν θα πρέπει να αλλάξει το λογότυπο στην παρούσα φάση, ενόψει του … προεκλογικού 2023, ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε η διοίκηση της περιφέρειας, δίχως να ζητηθεί η γνώμη ειδικών σε θέματα μάρκετινγκ, ενώ υπήρξε και δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές απουσίες από τη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος. Τελικώς, η πρόταση του Περιφερειάρχη να αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση η ψηφοφορία δεν έγινε δεκτή, κι έτσι, το θέμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε κανονικά.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε πως θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η γνώμη ειδικών σε θέματα μάρκετινγκ για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αφού η επιλογή ενός λογότυπου για έναν φορέα, όπως η Περιφέρεια ΑΜΘ, δεν μπορεί να είναι θέμα τύχης ή προσωπικών επιλογών του καθένα, αλλά αποτέλεσμα μίας επιστημονικής διαδικασίας. «Θα πρέπει να σύμβολα και οι εικόνες που θα επιλεγούν να επεξηγούν τη λειτουργία και τις αξίες του οργανισμού, με τέτοιο τρόπο, ώστε η επικοινωνία να αποκτά πρόσθετη αξία και να διαφοροποιεί την εικόνα του οργανισμού από τους υπόλοιπους. Θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζει το όραμα και τον σκοπό του φορέα, την κουλτούρα, τις αξίες, τη θέση του σε εθνική, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του. οφείλουμε να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Περίμενα περισσότερη υπευθυνότητα και επιμέλεια για τη δημιουργία του νέου brand της Περιφέρειας, προτείνω την απόσυρση του θέματος», σχολίασε σε πρώτη φάση ο κ. Τοψίδης
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Κώστας Κατσιμίγας σημείωσε πως η παράταξή του ήταν από την πρώτη στιγμή δεκτική στο να ακούσει προτάσεις που ξεπερνούν τυχόν τοπικισμούς, τονίζοντας πως αρκετές ήταν ενδιαφέρουσες, πρόταξε ωστόσο αυτή που αφορά τη Νίκη της Σαμοθράκης, που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα έμβλημα της ΠΕ Έβρου ή της Θράκης. είναι ένα οικουμενικό σύμβολο, παγκοσμίως γνωστό» τόνισε χωρίς να υποτιμά, όπως υπογράμμισε, την αξία των άλλων προτάσεων.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στην ΑΜΘ» Θοδωρής Περεντίδης τόνισε πως «ένα λογότυπο δεν φέρνει την άνοιξη» και πως χρειάζονται πολλά περισσότερα να γίνουν για να αναπτυχθεί η περιοχή και να γίνει γνωστή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εφόσον γίνει η συζήτηση, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Ως «χρυσή ευκαιρία» να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και νίκης χαρακτήρισε την υιοθέτηση της πρότασης για τη Νίκη ο Αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. «Είναι ένα υπερτοπικό σύμβολο, που το συναντάμε παντού: σε εταιρείες, προϊόντα, μετάλλια, κύπελλα, το ερώτημα είναι αν εμείς θέλουμε ως σύμβολο της περιφέρειας αυτό που πραγματικά είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά μας».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας κ. Ιωσηφίδης εξέφρασε τον προβληματισμό ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να δημιουργήσει πληγές στην περιφέρειά μας, δηλώνοντας ότι είναι κατά της αλλαγής του συμβολου, ωστόσο, εφόσον αποφασιστεί να αλλάξει ο ίδιος προτείνει τους αρχαίους Φιλίππους, ως το μοναδικό μνημείο αναγνωρισμένο από την UNESCO. στο ίδιο μήκος κύματος και ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος.
Η κα Φελίνα Καζάκου από την Περιφερειακή Σύνθεση σημείωσε πως περίμενε μία διαφορετική διαδικασία, η οποία θα λάμβανε σοβαρά υπόψη τη γνώμη ανθρώπων με μία πιο τεχνοκρατική και επιστημονική προσέγγιση, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Βαβίας σημείωσε πως είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι από τους 51 συμβούλους είναι μόλις 31 παρόντες. «Θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ένας διάλογος μεταξύ των επικεφαλής και να κληθούμε να αποφασίσουμε επί πχ δυο προτάσεων και σίγουρα όχι σε μία ψηφοφορία στην οποία θα συμμετέχουν τα 3/5 των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου».
Ο περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Εξακουστός τόνισε πως για τους ίδιους λόγους, όποια απόφαση ληφθεί θα αδικεί την ίδια την πρόταση και το μεγαλείο του συμβόλου που θα επιλεγεί. «Θα έπρεπε να είμαστε όλοι, για αυτή την ιστορική απόφαση»… ωστόσο, η επιλογή μου είναι η Νίκη, καθώς μπροστά της αισθάνομαι μικρός, με ξεπερνάει».
Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως το θέμα δεν θα πρέπει να διχάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, επισημαίνοντας πως βλέπει θετικά την πρόταση για τη Νίκη, η οποία, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί εισήγηση της διοίκησης συνολικά . «Δεν είναι σύμφωνος να παρθεί μία πρόταση με ψήφους 15-14. Εφόσον αποφασιστεί να αλλάξει το σύμβολό μας, θα πρέπει να ψηφιστεί από μία μεγάλη πλειοψηφία», σημείωσε, προτείνοντας η ψηφοφορία να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση. Η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή από το σώμα.
Ο κ. Τοψίδης, εξηγώντας τη λευκή ψήφο του, τόνισε πως είναι αντίθετος με τη μη αξιολόγηση των προτάσεων από ειδικούς και πολίτες. «Η διαδικασία ξέφυγε από τον επιστημονικό χαρακτήρα κι απέκτησε τοπικό. Ψηφίζω λευκό, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή μου με τη λανθασμένη διαδικασία επιλογής λογότυπου. με τη λευκή ψήφο μου αφήνω το χώρο που χρειάζονται οι συνάδελφοι της παράταξής μας, ώστε να υπερασπιστούν την πρόταση που θέλουν… Δεν διαφωνώ με την επιλογή της Νίκης, αλλά με τη διαδικασία επιλογής. Αν είχε διαμορφωθεί αλλιώς η πρόταση, θα ήμουν σύμφωνος με την Νίκη, ή με όποια άλλη πρόταση θα μας είχε υποδείξει η ομάδα των επιστημόνων».
Τελικώς, οι προτάσεις έλαβαν τις εξής ψήφους:
Θράκας Ιππέας 4
Φιλόσοφος Δημόκριτος 4
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 6
Νίκη Σαμοθράκης 17
Θεός Διόνυσος 2
Λευκά 2
Σε επόμενη φάση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, θα αποφασιστεί ο τρόπος σχεδιασμού και η διαδικασία για την επιλογή συγκεκριμένου σχεδίου με θέμα τη Νίκη της Σαμοθράκης.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο