Ζημιές σε 18 σπίτια και 7 επιχειρήσεις του Δήμου Ορεστιάδας προκάλεσε η κακοκαιρία Genesis. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, έντονες αντιδράσεις από παρατάξεις και κόμματα
Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
Δέκα οκτώ κατοικίες και επτά επιχειρήσεις υπέστησαν εκτεταμένες ή πιο περιορισμένες ζημιές από τις πλημμύρες που «χτύπησαν» το Σάββατο (11/06) τις περιοχές Λεπτής, Νεοχωρίου, Βάλτου και Κυπρίνου του δήμου Ορεστιάδας, εξαιτίας σφοδρότατων βροχοπτώσεων. Συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν ήδη από τη Δευτέρα τις καταγραφές των ζημιών στα σπίτια, ενώ από χθες το πρωί γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση των εκτιμήσεων για τις ζημιές σε καλλιέργειες, και έχει “ανοίξει» τις σχετικές αναγγελίες για τις δηλώσεις των παραγωγών.
«Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών, το ζητούμενο θα είναι η ταχύτητα με την οποία θα δοθούν οι αποζημιώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Όπως εξήγησε, τα έγγραφα για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής που θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «έφυγε άμεσα από τον δήμο και πέρασε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, και απομένει η υπογραφή του Περιφερειάρχη».
Σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες που διαπιστώνονται μετά την καταστροφή, σημείωσε ότι «ένας καλύτερος καθαρισμός ρεμάτων και μία παρέμβαση για το συγκεκριμένο ρέμα που περνά από Βάλτο-Νεοχώρι-Λεπτή-Πύργο-Παλαιά Σφαγεία Ορεστιάδας, για το οποίο ο δήμος έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό σχετική πρόταση, θα περιόριζε την ένταση των πλημμυρών.
«Εδώ και 5 χρόνια τα ρέματα και τα κανάλια, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας», εξήγησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι και πριν την πενταετία, όταν για κάποια από τα ρέματα είχε αρμοδιότητα ο δήμος, ήταν αδύνατο να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, “λόγω οικονομικής αδυναμίας”.
Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης πως «κάποιες πλημμυρικές καταστάσεις δεν θα αποφεύγονται, διότι κάποιες κατοικίες είναι χτισμένες μέσα σε ρέμα και σε χαμηλότερο επίπεδο από τον δρόμο», πρόσθεσε όμως ότι «οι τεχνικές παρεμβάσεις που έχουν προταθεί από τον δήμο για αύξηση της χωρητικότητας των καναλιών και για ταχύτερη ροή των υδάτων σε αυτά, θα περιόριζαν τους κινδύνους». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «όποια κυβέρνηση καταλάβει τι πληρώνει σε αποζημιώσεις-πέρα από την ψυχική αναστάτωση και την ταλαιπωρία των κατοίκων-θα έπρεπε να προτιμήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, παρά να αποζημιώνει…».
Κάλεσμα προς τους πληγέντες
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ή των οικιών που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 11 Ιουνίου, προκειμένου να τους χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα καταγραφής ζημιών από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία του Δήμου, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση cp@orestiada.gr
Έντυπο της Αίτησης (για επιχειρήσεις και οικίες) καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αφορούν τις οικίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν και στην ιστοσελίδα του Δήμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.orestiada.gr.
Επίσκεψη Τριαντόπουλου
Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών Χρήστος Τριαντόπουλους συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκαν τη Δευτέρα τον Έβρο και τις περιοχές που δοκιμάστηκαν από την φυσική καταστροφή προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.
Η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού ήταν άμεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Στην σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου σε συνεργασία με την Τοπική Οργάνωση της Ορεστιάδος έθεσε στη διάθεση του οργάνου τους εθελοντές της ΔΗΜΤΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ώστε να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας στην αποκατάσταση των νοικοκυριών τους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Έβρου Ακης Παρασκευόπουλος.
Πολλές οι αντιδράσεις
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω», σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «πληρώνουμε την αδιαφορία περιφέρειας και κεντρικής εξουσίας» χαρακτηρίζοντας ως «Πόντιο Πιλάτο» τον Δήμαρχο.
Η επικεφαλής της παράταξη ςΜαρία Γκουγκουσκίδου, επισκέφθηκε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενη από στελέχη της παράταξης.
«Ανοχύρωτοι για άλλη μια φορά οι πολίτες και απελπιστικά μόνοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Ανοχύρωτοι, γιατί όλες οι αρχές, δημοτική, περιφερειακή, κρατική, επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους για τη δημιουργία και συντήρηση τοπικών υποδομών.
Τα ρέματα και τα κανάλια έχουν γίνει δάση, με ευθύνη μέχρι πρόσφατα και του Δήμου, η αγροτική οδοποιία, τα γεφυράκια, οι ιρλανδικές διαβάσεις έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αφού ο αρμόδιος Δήμος Ορεστιάδας αδιαφορεί για τη συντήρησή τους.
Τα ελαττωματικά έργα περισσεύουν, ενώ απουσίαζε εντελώς η προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας για την επερχόμενη καταστροφή, αφού γι’ αυτήν προειδοποιούσαν ήδη η μετεωρολογική υπηρεσία και το αρμόδιο υπουργείο.
Πού ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να συνδράμουν τους δημότες τις ώρες που το φαινόμενο εξελισσόταν; ευτυχώς λειτούργησε η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια των ανθρώπων.
Ακούμε βέβαια τον κ. Δήμαρχο για άλλη μια φορά, ως Πόντιος Πιλάτος, να αποποιείται των ευθυνών του και να δείχνει ως υπεύθυνους τρίτους για τις πλημμύρες.
Δεν χρειαζόμαστε έναν τέτοιο Δήμαρχο. Ο τόπος έχει ανάγκη από έναν Δήμαρχο που θα πιέζει να λύνονται έγκαιρα τα προβλήματα και όχι εκ των υστέρων να δείχνει ποιος φταίει για τις αρνητικές εξελίξεις.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.
Καλούμε την κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβή να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ανακουφίσει τους πληγέντες.
Να συντηρηθούν έστω και εκ των υστέρων οι υπάρχουσες υποδομές και όπου χρειάζονται να δημιουργηθούν νέες, για να αποφευχθούν παρόμοια τραγικά φαινόμενα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι του Βορείου Έβρου πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς».
Από την πλευρά της, η παράταξη «Δημοτική Επαναφορά» σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Χρόνια τώρα ζούμε ένα απίστευτο πινγκ – πονγκ ευθυνών (κυρίως αποφυγής τους) μεταξύ περιφέρειας, δήμων και κράτους!
Πέρα όμως από τους «απόντες υπεύθυνους» είναι ώρα να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να δράσουμε. Τα ευχολόγια, οι επισημάνσεις και οι αφορισμοί, ας μείνουν για αυτούς που δεν τολμούν!
Γιατί σήμερα κανείς δε μπορεί να κοιτά στα μάτια χωρίς να ντρέπεται, τους κατοίκους της Λεπτής που έχασαν το βιος τους σε λίγα λεπτά, τους λιγοστούς απομένοντες στο Θεραπειό που έγιναν μάρτυρες της «επίσκεψης» του βουνού στον οικισμό ή τους αγρότες του κάμπου της Ορεστιάδας με τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, επειδή δε λειτούργησε ένα αντλιοστάσιο!
Απλά βήματα που προτείνει η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» και που θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πράξη για το καλό όλων μας στο δήμο Ορεστιάδας:
- Καταγραφή όλων των ρεμάτων που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα με την υπερχείλισή τους.
- Ξεκαθάρισμα του καθεστώτος αρμοδιότητας (αν ανήκουν στο δήμο ή στην περιφέρεια).
- Συνεργασία με την περιφέρεια για παρεμβάσεις.
- Συχνός καθαρισμός των ρεμάτων και των καναλιών με διάνοιξη κοίτης, ασχέτως με το αν έχουν υπερχειλίσει ή όχι στο παρελθόν (πάντα υπάρχει η πρώτη φορά). Πρόθεσή μας είναι να καθαρίζονται τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια μιας δημοτικής θητείας.
- Εγκατάσταση μόνιμων μηχανημάτων στις έδρες των πρώην δήμων, τα οποία θα βρίσκονται στην ευχέρεια των χωρικών αντιδημάρχων ανά πάσα στιγμή (μια που εμείς θα γνωρίζουμε πόσα μηχανήματα έχουμε στο δυναμικό μας και που είναι).
- Συχνές ασκήσεις ετοιμότητας, με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων»
Από την παράταξη «Είναι στο Χέρι μας» αναφέρεται ότι «… ό,τι και να κάνουν οι αρμόδιοι για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, η πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει: ο Δήμος Ορεστιάδας συνεχίζει και είναι ανοχύρωτος απέναντι στις πλημμύρες. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση της ΝΔ για μία συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας, παρά μόνο μπαλώματα και αποσπασματικές ενέργειες. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κος Πέτροβιτς, πριν λίγες μέρες σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως από τα 26 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικήθηκαν για αντιπλημμυρικά έργα, του δόθηκαν μόλις τα 8,που ακόμα και από αυτά μόλις τα 4 εκ. έχουν συμβασιοποιηθεί!
Φυσικά και η δημοτική αρχή του κυρίου Μαυρίδη έχει τις ευθύνες της, καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας να υπάρχουν αναχώματα έτοιμα να υποχωρήσουν, αποστραγγιστικά δίκτυα ακαθάριστα για χρόνια, κανάλια γεμάτα με κλαδιά και φερτά υλικά, ασυντήρητα αντλιοστάσια και να μην βγαίνουν κυριολεκτικά στα κάγκελα για να ζητήσουν τα απαραίτητα κονδύλια για αποτελεσματικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.
Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο Χέρι μας” απαιτούμε:
-Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθούν το συντομότερο πλήρεις αποζημιώσεις.
-Να καταρτιστεί επιτέλους ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων, με την δημιουργία όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών υποδομών, για να πάψουν επιτέλους οι εικόνες καταστροφών που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες».
Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Αντιπροσωπεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΡΟΥ βρέθηκε άμεσα στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές Νεοχώρι – Λεπτή του Δήμος Ορεστιάδας για να καταγράψει και να αναδείξει τα προβλήματα των κατοίκων. Τα μέλη του κλιμακίου μίλησαν με τον Πρόεδρο κοινότητας Νεοχωρίου Διμισκίδη Γιώργο, τον Τοπικό Σύμβουλο Λεπτής Στέφανο Τσομπανίδη και με τον Ιερέα της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνα.
Όπως σημείωσε το μέλος της γραμματείας της Μενέλαος Μαλτέζος, «στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες το άμεσο και πρωτεύον αυτήν την στιγμή είναι η ανακούφιση των πληγέντων. Καλείται η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τις πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, ώστε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας στην περιοχή, καθώς και άμεσες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια της Αν Μακεδονίας Θράκης τόσο για την αποκατάσταση ζημιών όσο και για την αποφυγή νέων καταστροφών από το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.
* Την άμεση χρηματική ενίσχυση για τις πρώτες ανάγκες των πλημμυροπαθών.
* Τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών.
* Την τάχιστη δρομολόγηση καταβολής των 5.000 και 8.000 ευρώ για τις επισκευές σπιτιών και επιχειρήσεων, αντίστοιχα.
* Την ενίσχυση των δήμων για την αποκατάσταση των ζημιών.
* Την κάλυψη του τηλεπικοινωνιακού κόστους των πληγέντων.
* Την καταβολή έκτακτου εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους.
* Την αναβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες.
* Πάγωμα των δανείων στις τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους
* Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι πληγέντες
* Άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο».
ΚΚΕ
Επιπλέον, περιοδεία στις περιοχές της Ορεστιάδας που προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γραμματέας της ΟΠ ΑΜΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διονύσης Κλάδης και ο Κώστας Ζαλουφλής, μέλος της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ορεστιάδας.
Οι αγρότες έκαναν λόγο για πλήρη καταστροφή στις καλλιέργειές τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανέρχονται στις 2-3 χιλιάδες στρέμματα, ενώ ανέδειξαν την κακή κατάσταση του αντλιοστασίου του ΓΟΕΒ, στο οποίο δεν λειτουργεί καμία αντλία απάντλησης όμβριων υδάτων, που είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί με δυσκολίες μια εξωτερική αντλία.
Σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, ο Γιάννης Δελής τόνισε μεταξύ άλλων τον επείγον χαρακτήρα ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας προσθέτοντας πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» καθώς στη περιοχή υπάρχουν κανάλια που έχουν δεκαετίες χωρίς να καθαριστούν, ενώ το αντλιοστάσιο ουσιαστικά δεν λειτουργεί.
Τέλος, η παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου Ανταρσία στην ΑΜΘ μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Οδικά δίκτυα κατεστραμμένα, σπίτια διαλυμένα από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν, χωράφια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποτελειωμένες, επαγγελματικό αγροτικό κεφάλαιο και επαγγελματικοί εξοπλισμοί με τεράστιες φθορές συνθέτουν την απόκοσμη αυτή πραγματικότητα. Καμία απολύτως προετοιμασία από την περιφερειακή αρχή και από τα συναρμόδια υπουργεία για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή. Μας παρουσιάζουν μόνιμη οικονομική λιτότητα, υποβάθμιση υπηρεσιακών παραγόντων, μειωμένη παροχή τεχνικής υποστήριξης ΚΑΙ δεν κάνουν τίποτα για να τα αλλάξουν όλα αυτά. 26 εκατομμύρια υπολογίζονται οι ανάγκες σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, οριακά θα φτάσουν 4 εκατομμύρια και άλλα τόσα στο νότιο τμήμα του νομού! Καμία λοιπόν αντιπλημμυρική προστασία, ανύπαρκτα και μηδαμινά αποστραγγιστικά έργα, κανάλια ακαθάριστα απο φερτά υλικά, εγγειοβελτιωτικά έργα ελάχιστα και με το σταγονόμετρο παρά τις εκκλήσεις όλων των παραγωγικών εμπλεκόμενων φορέων και συλλόγων, παρά τις εκκλήσεις των ίδιων των κατοίκων.
Εντύπωση προκαλεί και πρέπει να διερευνηθεί ( θα συμβάλλουμε σε αυτό ) το γεγονός της πλημμύρας σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο της Ορεστιάδας. Ποιος ο λόγος να μην επαρκούν ή να μην λειτουργούν τα αποστραγγιστικά μηχανήματα, οι αποστραγγιστικές αντλίες και όλη η τεχνική αυτή υποδομή που θα έπρεπε να προστατεύει τις περιουσίες κυρίως των αγροτών και κτηνοτρόφων; Γνωρίζει η περιφερειακή αρχή ότι η επικίνδυνη αυτή ανευθυνότητα βαραίνει και την ίδια; Γιατί δεν έχει οργανωθεί μια λειτουργική και τεχνικά άρτια εγγειοβελτιωτική υποδομή, σε ουσιαστική συνεργασία με τον ΓΟΕΒ; Γιατί δεν έχει διευθετηθεί αυτή η ανεπάρκεια παρά το γεγονός ότι φαίνεται να γνωρίζουν το θέμα;
Να οργανωθεί άμεσα και ουσιαστικά ο φορέας για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.
Να οικοδομηθεί εθνικό σχέδιο για την διαχείριση και την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, εθνικό σχέδιο με αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση και επεξεργασία με γενναία χρηματοδότηση.
Να μπει ένα τέρμα στην λιτότητα, να απαιτήσουν οι δήμοι και η περιφερειακή αρχή ουσιαστική στήριξη από το κεντρικό κράτος και να σταματήσουν να υπηρετούν με ευλάβεια αυτή την παρακμή!»
Κ.Η.