γράφει ο Δρατζίδης Μιχάλης*
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο επάγγελμα του μπαρμπέρη γίνεται το 1397 σε ένα έγγραφο στην Κολωνία, ενώ οι πρώτοι επαγγελματικοί σύνδεσμοι παρουσιάζονται στ 2ο μισό του 15ου αιώνα. Στις αρχές οι μπαρμπέρηδες ήταν ‘βοηθοί’ των ‘κουρείς’ που αναλάμβαναν και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως π.χ. εξαγωγές δοντιών, κόβανε βεντούζες, διέθεταν ταταλίες και πολλά άλλα. Με τα χρόνια ο ‘βοηθός μπαρμπέρης’ ανέλαβε αποκλειστικά το ξύρισμα των πελατών και τα κούρεμα των μαλλιών.
Αξιοσημείωτο είναι και η ρίζα της ονομασίας ‘barber’ που περιέχει την γαλλική λέξη ‘barb’ που σημαίνει μούσι. Επίσης, εκείνα τα χρόνια, ο μπαρμπέρης πλήρωνε ένα πόσο ενοίκιο στον κουρέα ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες του. Με την ανάπτυξη του ιατρικού επαγγέλματος από τον 19Ο αιώνα κι έπειτα, αρχίζουν να εξειδικεύονται στο ξύρισμα και το κούρεμα. Βιώνουν την χρυσή εποχή τους την περίοδο 1880-194 όπου συναγωνίζεται εκείνη των περίφημων ‘saloons.
Η σύγχρονη εκδοχή του μπαρμπέρικου, λοιπόν, στα αυτιά μας ηχεί σαν κάτι από παλιά, όμως ο ‘μοντέρνος’ μπαρμπέρης έγινε πλέον να λέμε ‘ανάγκη’ γιατί ο σύγχρονος άντρας αναζητά το ανδρικό στέκι και πέρα από την περιποίηση, θέλει την ανδρική συζήτηση και παρέα.
Για όποιον αναρωτιέται τι σημαίνουν τα χρώματα του στυλό του μπαρμπέρη (κόκκινο, άσπρο, μπλε), ερμηνεύει το κόκκινο ως αντιπροσωπευτικό του αρτηριακού αίματος, το μπλε του αίματος των φλεβών και το λευκό ως σύμβολο του επιδέσμου.
TOP συμβουλές για να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα styling προκύψει.
- Όσο λιγότερο προϊόν χρησιμοποιείς, τόσο καλύτερα
- Εάν δυσκολεύεσαι να αφαιρέσεις το κερί από τα μαλλιά, άπλωσε λίγο σαμπουάν πριν το λούσιμο στο κεφάλι, όσο δηλαδή είναι στεγνά, και στην συνέχεια κάνε λούσιμο. Θα καταλάβεις γρήγορα πως δεν χρειάζεται πολύ τρίψιμο και το κερί αφαιρείται πολύ εύκολα. Έτσι αποφεύγεις το σπάσιμο της τρίχας. Στέγνωμα επίσης απαλά χωρίς βαθύ τρίψιμο με την πετσέτα.
- Τα μπαρμπέρικα προϊόντα δεν είναι τυχαία. Βάλε πριν το κερί λίγο “salt spray” και το μαλλί σου μετά θα δέχεται πιο εύκολα κάθε προϊόν.
- Όσοι είναι σε ηλικία 30 έως 40 ετών και αντιμετωπίζουν αραίωση των μαλλιών τους είναι καλό να χρησιμοποιούν προϊόντα με ματ υφή γιατί απορροφούν το φως και προσθέτουν όγκο και χαρίζουν την ψευδαίσθηση ότι τα μαλλιά είναι πιο πυκνά.
- Στεγνώνουμε τα μαλλιά πάντα με κρύο αέρα. Όταν καίμε χρησιμοποιούμε ζεστό, συνήθως επειδή βιαζόμαστε καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας και δημιουργείται ψαλίδα και φριζάρισμα.
- Δεν τρίβουμε ποτέ δυνατά τα μαλλιά στο στέγνωμα, χρειάζεται ελαφρύ ταμπονάρισμα που φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα δίχως να καταστρέφει τα μαλλιά.
*Δρατζίδης Μιχάλης
Πτυχιούχος αρχικομμωτικής
MIKE’S BARBER Μπουμπουλινας 15 (έναντι ΚΕΠ)
Member schwarzkopf team Germany
Member Glynt team Suiss
Member American crewbarbers USA/Germany
Christos Stavridis
Πολύ ωραίες οι συμβουλές σας. Έχω σπουδάσει κι’εγω barbering εδώ https://prestigeteliskikeris.gr/category/programmata/barbering-2/ και πραγματικά κατάλαβα ότι πρόκειται περί τέχνης. Τόσες πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες για τον άνδρα που ουτε κάν έχουμε φανταστεί.