Η φωτιά στη Δαδιά και οι αντιδράσεις έσωσαν τη Natura

H κυβέρνηση απέσυρε τις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου του υπ.Περιβάλλοντος που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές 

Καθώς η φωτιά άφηνε τραγικό αποτύπωμα στο δάσος της Δαδιάς, με τον απολογισμό να είναι καταστροφικός για την χλωρίδα και την πανίδα της προστατευόμενης περιοχής, η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, απέσυρε τις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούσαν τις προστατευόμενες περιοχές.
«Ακούσαμε όμως τους προβληματισμούς και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ακούσαμε και τους προβληματισμούς των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού κάναμε ανοιχτό διάλογο. Και γι’ αυτό θα ήθελα να πω ότι αποσύρουμε για περαιτέρω διαβούλευση το Κεφάλαιο Γ’» είπε ο Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν είμαστε “κολλημένοι”. Εμείς δεν στεκόμαστε πίσω από στερεότυπα και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, γι’ αυτό και το αποσύρουμε. Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε – οφείλω να το προσδιορίσω – μέχρι τέλος Αυγούστου, με το που θα ανοίξει η Βουλή για ψήφιση, αφού τελικά ολοκληρωθεί μια ακόμα μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση». Το κύμα αντιδράσεων, για τις επίμαχες διατάξεις ολόκληρου του κεφαλαίου Γ’, όλων των αρμόδιων φορέων από την ημέρα της παρουσίασης του νομοσχεδίου, από την περίοδο της διαβούλευσης του νομοθετήματος, μέχρι και την κατάθεση του στη Βουλή, αλλά και τις επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προβληματισμούς που διατύπωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση της, συνόψισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Φάμελλος. «Οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είπαν ότι είναι παράδειγμα κακής νομοθέτησης που απαξιώνει τη περιβαλλοντική αδειοδότηση και αποδομεί το σύστημα προστασίας των περιοχών προστασίας Natura 2000. Για αυτό ο κ. Σκρέκας πήρε πίσω το κεφάλαιο Γ’» επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε το WWF, χαρακτηρίζοντας, σε ανακοίνωση του «σωστή» την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει τις διατάξεις για τις περιοχές NATURA 2000. «Εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας», επεσήμανε, σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο