Της Κικής Ηπειρώτου
Την άλλη όψη της «λαμπερής», καλοβαλμένης και ανέμελης Αλεξανδρούπολης, που, σε ένα βαθμό, ίσως έχει πιστέψει ότι η οικονομική κρίση αποτελεί, πια, παρελθόν,αποκαλύπτουν οι μικρές, καθημερινές ιστορίες συνανθρώπων μας που ακόμη πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα. Δεν ανήκουν στη «μεσαία τάξη» για την οποία τόσος λόγος έγινε προεκλογικά, αλλά στην κατηγορία των άπορων, των ενδεών, των άστεγων, ακόμη, συμπολιτών μας, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους.
Πολύτιμος αρωγός τους οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με μπροστάρη το Πολυκοινωνικό, αλλά και η τοπική εκκλησία. Με τα συσσίτια, την παροχή οικονομικής βοήθειας, ρούχων, τροφίμων, και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Δυστυχώς, παρά τις δηλώσεις περί εξόδου από τα μνημόνια και αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης, οι αριθμοί διαφωνούν με την σκληρή πραγματικότητα. Οι δείκτες μπορεί να βελτιώνονται, αλλά οι εκκλήσεις για βοήθεια και τα αιτήματα για στήριξη από οικογένειες που υποφέρουν, αυξάνονται. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν στα σκουπίδια, η επαιτεία είναι καθημερινό φαινόμενο και στην πόλη μας, ακόμη και από μικρά παιδιά.
Την ίδια στιγμή, η προσφορά των απλών πολιτών, στην οποία στοχεύει ο Δήμος με τακτικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης, δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις περιπτώσεις.
Μεταξύ των αιτημάτων που κατά καιρούς δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχουν και ορισμένα ιδιαίτερα σοβαρά και επείγοντα. Πρόκειται συνήθως για συνανθρώπους μας με μηδενικό ή πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, με προβλήματα υγείας, που, κάποιες φορές, δεν διαθέτουν ούτε καν στέγη…
Το τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ανταποκριθεί σε ορισμένα περιστατικά, ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος, που όσο κι αν νομίζουμε ότι δεν υπάρχει, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Πρώτη περίπτωση μίας δημότη με σοβαρά προβλήματα υγείας, η οποία αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Δήμο, αφού, όπως προκύπτει από τα δικαιολογητικά που προσκόμισε, το ετήσιο εισόδημά της για το 2018 δεν ξεπέρασε τα 198,10 ευρώ. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε και από ην κοινωνική έρευνα που πραγματοποίησε η υπηρεσία του Δήμου, η ίδια έχει αναλάβει την επιμέλεια τέκνου µε αναπηρία.
Το ποσό με το οποίο ενισχύθηκε η γυναίκα έφτασε τις 5.000 ευρώ. Άλλη μία περίπτωση ενός άνδρα και της μητέρας του, οι οποίοι είναι άστεγοι και δεν διαθέτουν κανέναν οικονομικό πόρο. Μάλιστα, το εισόδημά τους για το 2018 ήταν 1.212,23€. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου διαπίστωσε υπαρκτά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο συμπολίτες μας, τα οποία κρίθηκε ότι απαιτούν δαπάνες για την αντιμετώπιση τους. Έτσι, εγκρίθηκε η ενίσχυσή τους με 1.000 ευρώ, στην παρούσα φάση.
Μηδενικό εισόδημα είχε και μία άνεργη γυναίκα, η οποία επίσης απευθύνθηκε στο δήμο για βοήθεια. Ως μονογονεϊκή οικογένεια, μάλιστα, η ίδια, επιμελείται και δύο ανήλικων παιδιών. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο οποίο διαμένει η γυναίκα με τα δύο παιδιά της, με δικαστική απόφαση, ζητά μισθώματα δύο μηνών και ένα ποσό για τη δικαστική δαπάνη. Ο Δήμος αποφάσισε να την ενισχύσει με 1.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες ανάγκες της οικογένειας.