Η άμπωτη πρόσφερε εντυπωσιακές εικόνες από τη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης

Σε ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο βρέθηκαν μπροστά οι Αλεξανδρουπολίτες που σήμερα έκαναν την βόλτα τους στις παραλίες της περιοχής.

Η άμπωτη έκανε τη στάθμη της θάλασσας να υποχωρήσει και ξεσκέπασε εικόνες του βυθού, με το νερό να υποχωρεί αρκετά μέτρα. Η εικόνα αυτή προκάλεσε την περιέργεια πολλών αλλά το φυσικό αυτό φαινόμενο, χαρακτηρίζεται ως συνηθισμένο κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

«Πρόκειται για αστρονομικό κι όχι μετεωρολογικό φαινόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, για το φαινόμενο της άμπωτης. Πρόκειται για μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου, συμπλήρωσε.

Για την άμπωτη, το φαινόμενο υποχώρησης της θάλασσας, και πού οφείλεται έχει μιλήσει και ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός. «Οι ελκτικές δυνάμεις από τη σελήνη και τον ήλιο, όταν βρεθούν σε ίδια ευθεία, λίγο πριν από την πανσέληνο, συμβαίνει αυτό το σπάνιο φαινόμενο της αμπώτιδος, που θα ακολουθηθεί από την πλημμυρίδα. Είναι αστρονομικό φαινόμενο».

Φωτογραφίες Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο