efhmerida1

Hangover … αντιδράσεων έφερε η Γιορτή Κρασιού

Με ένα σοβαρό hangover φαίνεται πως ξημέρωσε η επόμενη μέρα για τη Γιορτή Κρασιού στην Αλεξανδρούπολη. Η διοργάνωση, που έριξε την αυλαία της τη Δευτέρα, έχει αποτελέσει τα τελευταία 24ωρα αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των φορέων της περιοχής. Το κλίμα αυτό φαίνεται πως κινητοποίησε και τη δημοτική αρχή ώστε να επισπεύσει συνάντηση με τους επαγγελματίες της εστίασης, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και συνεννοήσεις, ώστε η επόμενη Γιορτή Κρασιού να διεξαχθεί προς όφελος όλων.

Το «πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού» όπως χαρακτηρίζουν τη Γιορτή Κρασιού οι διοργανωτές της, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες διεξαγωγής της, σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των χρηστών στα social media, αλλά και τις πολιτιστικές στήλες και τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ της πόλης. Άλλοι την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, άλλοι με σκωπτικότητα, άλλοι με αδιαφορία. Όλο αυτό το διάστημα καταγράφηκαν παράπονα για τις τιμές των εισιτηρίων, ειδικά για τη συναυλία Βανδή-Παπαρίζου, για την ηχορύπανση μέχρι πολύ αργά το βράδυ, για την ποιότητα και την προέλευση των προσφερόμενων ποτών και τροφίμων. Από την άλλη, η προσέλευση του κόσμου ήταν ο πλέον χαρακτηριστικός ‘μάρτυρας’ ότι η Γιορτή Κρασιού έχει το κοινό της και μάλιστα αυτό είναι πολυπληθές. Το μόνο που μένει, αναφορικά με το μέγεθος της φετινής επιτυχίας της διοργάνωσης, είναι η ανακοίνωση του οικονομικού της απολογισμού από την ΤΙΕΔΑ.

Λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η φετινή Γιορτή, ξεκίνησαν οι πρώτες δηλώσεις και παρατηρήσεις από φορείς και επαγγελματίες της εστίασης. Σημειώνεται πως τα προηγούμενα χρόνια, στο κλείσιμο κάθε διοργάνωσης, το σωματείο των καταστηματαρχών εστίασης έκανε τον απολογισμό του, διαπιστώνοντας μεγάλη μείωση του τζίρου, κάτι που είναι εύλογο και αδιαμφισβήτητο γεγονός. Γι’ αυτό άλλωστε και οι επαγγελματίες, διαχρονικά, ζητούν πέρα από την αλλαγή στις ημερομηνίες διεξαγωγής της Γιορτής Κρασιού, να υπάρξει αλλαγή και στη χωροθέτησή της, προς το κέντρο της πόλης, ώστε να επωφελούνται και τα καταστήματα. Αυτά τα θέματα έχουν απασχολήσει την κοινή επιτροπή δήμου-επαγγελματιών, η οποία συστάθηκε πριν λίγους μήνες, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Φέτος, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το σωματείο των επαγγελματιών, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του κ Νίκου Γρηγοριάδη, ο οποίος τόσο μέσω του Maximum Fm 93,6 όσο και μέσω άλλων ΜΜΕ διατύπωσε μία σειρά προβληματισμών για τη Γιορτή. Ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Αλαβάντας απάντησε στις δηλώσεις αυτές, ο κ. Γρηγοριάδης ανταπάντησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία αντιπαράθεση. Στην υπόθεση πήρε θέση και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος μιλώντας στο Δημήτρη Κολιό εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού στη διοργάνωση, αφήνοντας αιχμές για φορολογικά ζητήματα.

«Παγκόσμια πρωτοτυπία: Προβάλλουμε ένα προϊόν που δεν παράγουμε!»

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του αγροτικού και κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, ο οποίος έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο για τη Γιορτή Κρασιού, επισημαίνοντας:

«Η πόλη της Αλεξανδρούπολης έχει παγκόσμια πρωτοτυπία να γιορτάζει και να προβάλει ένα προϊόν που δεν το παράγει! Είναι κρίμα να γίνεται μια ολόκληρη καμπάνια χωρίς στόχευση και δεν λέω να μην γίνονται οι συναυλίες, τα χορευτικά και όλα αυτά που συνοδεύουν όλη αυτήν την γιορτή. Λέω απλά ότι πρέπει μέσω αυτής της γιορτής να προβάλουμε τα προϊόντα που παράγει ο Δήμος μας, πρέπει επί της ουσίας αυτή η γιορτή να προσφέρει οικονομικά στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες της.

Ουσιαστικά κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να μετονομαστεί σε γιορτή λαδιού ή σε γιορτή κρέατος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν και να αγοράσουν προϊόντα τα οποία παράγονται στον δήμο μας από πολίτες του δήμου μας.

Φανταστείτε μια γιορτή στην οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να ακούσουν μουσική να χορέψουν να πίνουνε άφθονο κρασί αλλά συγχρόνως να μπορούν να γευτούν κρεατικά προϊόντα που παράγονται στον δήμο μας.

Την ανάπτυξη της περιοχής μας δεν θα μας την φέρει το αθηναϊκό κράτος, δεν θα έρθει με μαγικό τρόπο η με το πάτημα ενός κουμπιού, θα πρέπει να την δημιουργήσουμε μόνοι μας με μικρές και ουσιαστικές κινήσεις και πάνω από όλα με στόχευση !!».

«Αναγκαία η αλλαγή ημερομηνίας»

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει τα εξής: «Η δημοτική παράταξη “ΑΝΑ.Σ.Α.” παρότι αναγνωρίζει την σημασία του θεσμού της «Γιορτής Κρασιού» για την Αλεξανδρούπολη και τη συμβολή της στο τουριστικό μας προϊόν, θεωρεί εξίσου σημαντική και την εξάλειψη του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της πόλης ώστε να μην προκαλείται ουσιαστική πτώση του τζίρου κυρίως στα καταστήματα της εστίασης.

Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής από τα τέλη Ιουλίου στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, επιτυγχάνοντας έτσι και την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου.

Εξάλλου με την μετάθεση της ημερομηνίας, επιλύονται και τα όποια ζητήματα – προβλήματα μοιραία προκύπτουν με την τέλεση μέρους των θεατρικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο

Κηποθέατρο Εγνατία αλλά και στον (μοναδικό) θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο» που το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους της έβδομης τέχνης.

Αντίστοιχα θα αποφύγουμε και την κοινή ημερομηνία διεξαγωγής με την καθιερωμένη εκδήλωση της Συνάντησης Νέων στον Άρδα, που γίνεται εδώ και χρόνια στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου (φέτος διεξήχθη από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου).

Επίσης δοκιμαστικά για την επόμενη χρονιά θα ήταν σκόπιμη η μεταφορά τμήματος των εκδηλώσεων της Γιορτής Κρασιού στο λιμάνι και το κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα στον χώρο του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Επιπλέον θα πρέπει να είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένη και ενισχυμένη τόσο σε δραστηριότητες όσο και σε συμμετοχές τοπικών παραγωγών, μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της Θρακιώτικης διατροφής και παράδοσης».

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με το Δ.Σ. του κλάδου καφέ – εστίασης

Στην ανακοίνωση – πρόσκληση του δήμου αναφέρονται τα παρακάτω:
«Στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του κλάδου καφέ εστίασης, δημιουργήθηκαν πλέον οι συνθήκες για να εστιάσουμε από κοινού σε όλα εκείνα τα οποία πρέπει να διαμορφώσουμε και να διορθώσουμε ώστε η 6η κατά σειρά «Γιορτή Κρασιού 2018» να λάβει χώρα επ’ ωφελεία του λαού της Αλεξανδρούπολης, των επισκεπτών της αλλά και των καταστηματαρχών του ανωτέρω κλάδου.
Κατόπιν τούτου ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Πρόεδρος της Τ.Ι.Ε.Δ.Α., κ. Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης καλούν το Δ.Σ. του ανωτέρω κλάδου, στο πλαίσιο της ήδη καθορισμένης τακτικής συνάντησής τους που λαμβάνει χώρα του τελευταίους μήνες, προκειμένου καλόπιστα να επανακαθορίσουν τους όρους διεξαγωγής της Γιορτής Κρασιού και να θεμελιώσουν τη θεσμική της υπόσταση.
Η συνάντηση θα λάβει χώρα την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 στις 10.30 π.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο, 2ος όροφος)»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr