room-to-grow-bnner

H βάρβαρα της Θράκης μας συνδέει με γεύσεις απ’ τον αρχαίο κόσμο

Η Αγία που προστάτευε τα παιδιά από ευλογιά και πανδημίες

Της Ιωάννας Παρασχάκη

Ιδιαίτερα επίκαιρος γίνεται φέτος ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας.  Σύμφωνα με την παράδοση στη Θράκη οι κάτοικοί της πίστευαν πως η Αγία Βαρβάρα προστάτευε τα παιδιά  από την ευλογιά, που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Στα νησιά(Σύρος) προσέτρεχαν στην Αγία προκειμένου να σταματήσει τους θανάτους από την Ισπανική γρίπη. Έτσι, προκειμένου να ευχαριστήσουν την αγία  καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να την “γλυκάνουν” να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν “Βαρβάρα”.

Αυτό το γλύκισμα-φαγητό προσφερόταν μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών για να διατηρήσει  η αγία τα πρόσωπα όλων ωραία και μακριά από την αρρώστια της ευλογιάς  που προκαλούσε βλάβες και στο πρόσωπο.

Το πεντανόστιμο πιάτο  της ζεστής γλυκιάς  Βαρβάρας  είναι ο δικός μας τρόπος να υποδεχόμαστε το Δεκέμβρη.

Το παραδοσιακό κολυβόζουμο  της Θράκης την ώρα που σερβίρεται « κεντημένο» με σπόρους από κατακόκκινο ρόδι, αρωματισμένο με κανέλα  γεμάτο  σουσάμι και φρούτα αποτελεί εμπειρία ζωής για μικρούς και μεγάλους.

 

Η σύνδεση με τον αρχαίο κόσμο της Θράκης

Τα αγροτικά νοικοκυριά της Θράκης διατηρούν μέχρι σήμερα ολοζώντανο   το έθιμα της βαρβάρας καθώς μας συνδέει με τις αιώνιες παραδώσεις της υπαίθρου.

Οι Θρακιώτες  από τα αρχαία χρόνια  τιμώντας πάντα την προσφορά της γης και έχοντας γεμάτα τα κελάρια τους άφθονο σιτάρι,  καρπούς και φρούτα στην αρχή του χειμώνα γιόρταζαν τα Εκαταία.

Στον Εκαταίο δείπνο πρόσφεραν στη Θέα  Εκάτη εδέσματα απ τη σοδειά τους για προστασία και φροντίδα της γης. Η θεά Εκάτη οι πλούσιες σοδειές και η προσφορά ως ευγνωμοσύνη εξακολουθούσε να συγκινεί και άλλους λαούς.  Το έθιμο στο πέρασμα των αιώνων αντικαταστάθηκε απ’ τη βάρβαρα και συνδέθηκε με τη χριστιανική πιστή.

Η Αγία Βαρβάρα και η χριστιανική παράδοση

Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση ο πατέρας της Βαρβάρας καθώς κήρυξε πόλεμο στους χριστιανούς ζήτησε από τους εμπόρους να δηλητηριάσουν τα τρόφιμα και τα ψωμιά των χριστιανών.  Προκειμένου οι χριστιανοί  να σωθούν η κόρη του η Βαρβάρα τους ειδοποίησε να μην φανέ ψωμί. Αξιοποιώντας  όσα δημητριακά και καρπούς είχαν προσπαθούσαν να παρασκευάσουν γεύματα για να σιτίζονται και έτσι προέκυψε η βαρβάρα.

Επιπλέον, ο λαός μας συνέδεσε την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας με τον ερχομό του χειμώνα και το κρύο που όλο και δυναμώνει: «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Άη Σάββας σαβανώνει κι ο Άη Νικόλας παραχώνει» ή «Αγιά Βαρβάρα μίλησε και Σάββας απεκρίθη, ο Άη Νικόλας έφτασε με χιόνια φορτωμένος».

Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας ήταν  η στιγμή που σταματούσαν οι γεωργικές ασχολίες, αλλά και οι φροντίδες των νοικοκυριών για φρεσκάρισμα των σπιτιών.  Οι νύχτες του Δεκέμβρη οι γιορτές των Αγίων οδηγούσαν τους χωρικούς διπλά στο τζάκι για ξεκούραση και θαλπωρή.

 

 

 H συνταγή της παραδοσιακής Θρακιώτικης Βαρβάρας

Στη Θράκη έμπαιναν στο κελάρι και  χρησιμοποιούσαν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας. Σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά. Στις διηγήσεις τους μας λένε πως οι γιαγιάδες έβαζαν πάντα στη «Βάρβαρα» κουκιά και καλαμπόκι.  Η “Βαρβάρα” παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί – πρωί.

Μισό κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο

1 1/2 ποτήρια ζάχαρη

Σταφίδες

Σύκα

Μισή φλυτζάνα σουσάμι στουμπισμένο, η ταχίνι

Κομμένα φρούτα του χειμώνα όπως κυδώνι, μήλα

Για το πασπάλισμα καρύδια, κανέλα

Την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας  καθαρίζουμε το σιτάρι το πλένουμε  και το βάζουμε να να μουλιάσει. Την επομένη το βάζουμε να βράσει καλά και αφού βράσει  ρίχνουμε τα κομμένα φρούτα μήλο, κυδώνι σύκο. Στο τέλος το στουμπισμένο σουσάμι και τη ζάχαρη.

Πασπαλίζουμε πριν σερβίρουμε  με καρύδια, ρόδι και κανέλα

Καλή επιτυχία

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο