H Eldorado Gold «ξαναχτυπά»

(Φέτος, η χώρα έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές-πλημμύρες.
Ο μισός δασικός πλούτος καταστράφηκε. Όχι, άλλη οικολογική υποβάθμιση

Η Υπόθεση με τους χρυσοθήρες, κρατάει απ’ότι θυμάμαι εδώ και τριάντα χρόνια.(;).

Ήταν μεγάλο λάθος, έως έγκλημα, όποια κυβέρνηση κι’αν ήταν, που επέτρεψε στους χρυσοθήρες, να πατήσουν πόδι στη χώρα μας και μάλιστα στη Χαλκιδική, το ωραιότερο περιβόλι της χώρας μας. Απ’ότι θυμάμαι καμιά χώρα της Ευρώπης δεν τους επέτρεψε πλην της Φινλανδίας, στο Βόρειο Τμήμα στο ορυχείο της Kittila, το 2012, μόλις έγινε διαρροή τοξικών, τους ξαπέστειλαν και τους έκλεισαν την πόρτα. Εδώ, στην αποικία, των “ελέω, μεγαλόσχημων Τραστ”, από τη μέρα που πάτησε το πόδι της, η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό και βρασμό ψυχής, για τους κατοίκους της Χαλκιδικής, του Βορειοελλαδικού χώρου και όχι μόνο.

Γιατί έχει καμάρι τη Χαλκιδική, μια τεράστια πανέμορφη βεράντα “χωστή”, μέσα στο Αιγαίο μας. Αγωνίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, να σώσουν τον τόπο τους. Αντιστέκονται πεισματικά, και με το δίκιο τους, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, τα όποια “δέλεαρ”, που τους τάζουν, είναι για να τους κλείσουν τα μάτια, γιατί η εξόρυξη χρυσού με, ή, χωρίς χρήση κυανίου, σημαίνει οικολογική καταστροφή, θάνατος στο περιβάλλον. Δίχασε τον κόσμο την Ελληνική κοινωνία, με το επιχείρημα ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας και πάνω σ’αυτό, κάποιοι αβανταδόροι, κομματάρχες, βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν πατριωτισμό, να κτίσουν κομματικό προφίλ, δυστυχώς..

Η απώλεια των όποιων εργατο-ωρών, που εκμεταλλεύεται ως επιχείρημα η μεγαλόσχημη Επιχείρηση, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει, την οικολογική καταστροφή που θα προξενήσει, στη μείζονα περιοχή, της Χερσονήσου. Η προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων της Εταιρείας, είναι εκ του πονηρού, διότι περιμένουν, την όποια πολιτική – κυβερνητική αλλαγή, για να επανέλθουν δριμύτεροι. Είναι, στην στρατηγική τακτική των τραστ, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Η επαναλειτουργία των Ορυχείων Χαλκιδικής, σηματοδοτεί και των δικών μας, του Περάματος της Θράκης, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη μας, δηλαδή στην αυλή μας. Στην όμορφη δασική πλαγιά, απόληξη, παρακλάδι, του ορεινό όγκου, της οροσειράς του Ισμάρου, στο παραλιακό Τμήμα, στο οποίο ευδοκιμεί η μαύρη πεύκη, σπάνια στο είδος της. Η Εταιρεία, γνωρίζει, τη θέση του Θρακιώτικου Λαού, περί του θέματος. Εμείς δε οι Θρακιώτες που βιώνουμε, τούτα εδώ και άλλα που συμβαίνουν ολόγυρά μας, διπλά συμπάσχουμε με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, αποτελεί ευχή και μήνυμα προς τους χρυσοθήρες: Θέλουμε τον τόπο μας. Τη θάλασσά μας, όπως μας τα δώρισε απλόχερα η φύση.

Το βουνό, η θάλασσα, ο ήλιος είναι οι θησαυροί, ο πλούτος της, της πατρίδας μας, όποιοι το τολμήσουν, θα μας βρουν απέναντι. Ο χρυσός, χρυσάφι, χρήμα περιουσία, πολύτιμο μετάλλευμα, δώρο της φύσης, ανέκαθεν αποτελεί το μήλον της έριδος, παγκόσμιες συγκρούσεις για την απόκτησή του. Δώρο της φύσης ή κατάρα ανθρώπων.
Από τότε που πάτησε το πόδι της η ElDoraldo, στη Χώρα μας, δίχασε το λαό μας να βρίσκεται σε εμφύλια σύγκρουση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας, τις δύσκολες μέρες που περνάει. Αν, οι “φερώνυμοι μεγιστάνες”, νομίζουν ότι κάνουν επένδυση, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

******

Έχω, βαθιά συναίσθηση, το τι πρόκειται να γίνει, στην όμορφη, δασική πλαγιά, θαλάσσια, αρχαιολογική περιοχή μας. Είμαι κάθετα αντίθετος, με το έγκλημα που πάει να γίνει. Αρνούμαι, να δεχτώ ότι είναι επένδυση. Είναι καταστροφή. Αλλά και με αυτή τη δημόσια στάση μου, θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, απέναντι στα παιδιά, τα εγγόνια μου, τις επόμενες γενιές. Τους συμπολίτες μου, με τους οποίου πορεύομαι, από τα μαθητικά μου χρόνια.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του