«H απομόνωσή μας είναι ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ, αναγκαία η δημιουργία ΠΕ Βορείου Έβρου»

Στην αναφορά του Πρωθυπουργού ότι η απομόνωση του βορείου τμήματος του νομού μπορεί να είναι πλεονέκτημα, απαντά η Πρωτοβουλία Πολιτών που ζητά ξεχωριστή διοικητική οντότητα. Πού μπορούν να υπογράψουν οι πολίτες και να στηρίξουν το αίτημα

«Η διαπιστωμένη από τους ιθύνοντες ‘απομόνωση του Βορείου Έβρου’ δεν είναι συγκοινωνιακή μόνο και δεν θα λυθεί με το ‘όραμα του προαστιακού σιδηροδρόμου’, που καλώς θα γίνει αν γίνει. Ούτε βεβαίως η απομόνωση αποτελεί ‘συγκριτικό πλεονέκτημα’, αντίθετα είναι ένα μειονέκτημα που βιώνουμε καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις πρόσφατες αναφορές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αλεξανδρούπολη, ότι η απομόνωση του βορείου τμήματος του νομού μας μπορεί να είναι και πλεονέκτημα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, το περασμένο Σάββατο, ερωτηθείς από τον Νίκο Πατούνα και το Ράδιο Έβρος για την ανισόρροπη ανάπτυξη του Έβρου και τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής στο βόρειο τμήμα του νομού, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…Πιστεύω ότι οι κάτοικοι του βορείου Έβρου αγαπούν πολύ την περιοχή τους και ζητούν από το κράτος τη μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση. Και από το κράτος και από την Περιφέρεια. Αλλά αυτό που λέτε ως απομόνωση μπορεί να είναι και συγκριτικό πλεονέκτημα. Με ποια έννοια; Ότι ο βόρειος Έβρος είναι ακόμα πιο κοντά στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, σε σχέση με τον νότιο Έβρο και μία εξαγωγική επιχείρηση μπορεί να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να είναι εκεί από το να είναι κάπου αλλού».

Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, σημειώνει πως «τα δεδομένα της πρόσφατης απογραφής επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε όσοι ζούμε εδώ. Η μείωση των μόνιμα διαμενόντων κατά 16%-17% σε μία δεκαετία στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο αποτυπώνει εύγλωττα τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ωθούν πολλούς στη φυγή και τη μετανάστευση». Καλούν τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια και να υποστηρίξουν το αίτημα για μία ξεχωριστή διοικητική οντότητα στο βόρειο τμήμα του Έβρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Οι φορείς και τα πρόσωπα που αποτελούμε την Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου καταθέσαμε εδώ και αρκετό καιρό μία πρόταση ως αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να διεκδικήσει η περιοχή μας τις τοπικές πολιτικές που απαιτούνται, για:

  • – να σταματήσει το κόστος διαβίωσης να αποτελεί τιμωρία των κατοίκων,
  • – να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εγκατάστασης επιχειρήσεων που θα απολαμβάνουν ίσους όρους με τις αντίστοιχες άλλων περιοχών, και
  • – να αντιστραφεί η πορεία συρρίκνωσης και ερήμωσης του τόπου μας.

Τα δεδομένα της πρόσφατης απογραφής επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε όσοι ζούμε εδώ. Η μείωση των μόνιμα διαμενόντων κατά 16%-17% σε μία δεκαετία στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο αποτυπώνει εύγλωττα τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ωθούν πολλούς στη φυγή και τη μετανάστευση.

Η αντιστροφή του κλίματος, που είναι αναγκαία σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή μ’ έναν γείτονα που απειλεί διαρκώς τη χώρα μας, μπορεί να επιτευχθεί με την έμπρακτη αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της και τη λήψη μέτρων που θα της δίνουν προοπτικές.

Τοπικές πολιτικές, φορολογικά και άλλα οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση και επιβίωση επιχειρήσεων με την κλιμάκωση του ποσοστού επιδότησής τους και εντός του Νομού Έβρου που έχει βάθος σχεδόν 200 χιλιόμετρα, η μείωση της φορολογίας των καυσίμων για την αντιμετώπιση της οικονομικής αιμορραγίας σε όμορες χώρες και της επιβάρυνσης του κόστους διαβίωσης και επιχειρείν λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας με παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ακίνητες περιουσίες που αναζητείται η αξία τους μολονότι δημιουργήθηκαν με δυσμενέστερους όρους από άλλες περιοχές, η στήριξη δομών που αποτελούν ανάσα για τον τόπο όπως το Πανεπιστήμιο, η δημιουργία, εντέλει, συνθηκών παραμονής των κατοίκων, λαμβάνει διαστάσεις επιτακτικής ανάγκης.

Η βάση για την διεκδίκηση, αλλά και την ευχερέστερη από πλευράς πολιτείας λήψη αυτών ή παρόμοιων μέτρων, είναι η οριοθέτηση της περιοχής του Βορείου Έβρου με τη δημιουργία της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε ως ξεχωριστή διοικητική οντότητα να λάβει τις ιδιαίτερες πρόνοιες που απαιτούνται.

Χαιρόμαστε με την πρόοδο όλων των πόλεων και της Αλεξανδρούπολης ακόμη περισσότερο. Η πρόταση δεν στρέφεται εναντίον κανενός, δεν αφαιρεί από κανέναν δυνατότητες ή ευκαιρίες, αλλά επιζητά κι επικεντρώνει στις δυνατότητες και ευκαιρίες που αξίζει και πρέπει να έχει και ο τόπος μας.

Η διαπιστωμένη από τους ιθύνοντες «απομόνωση του Βορείου Έβρου» δεν είναι συγκοινωνιακή μόνο και δεν θα λυθεί με το «όραμα του προαστιακού σιδηροδρόμου», που καλώς θα γίνει αν γίνει. Ούτε βεβαίως η απομόνωση αποτελεί “συγκριτικό πλεονέκτημα”, αντίθετα είναι ένα μειονέκτημα που βιώνουμε καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής.

Σας καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, είτε ως πρόσωπα, είτε με τον θεσμικό ρόλο που κατέχει ο καθένας, να αγωνιστούμε για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου ως βάση για τη διεκδίκηση των πολιτικών που απαιτούνται.

Υπογράφουμε όλοι το αίτημα σε καθορισμένα σημεία:

– πρωί: στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας (Αγ. Θεοδώρων 89)

– απόγευμα: στο θέατρο Διόνυσος (Ορέστου 76)

ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας: 6932259739, 6944844672, 6977549975

Στο αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο