ΓΠΣ Αλεξανδρούπολης: H πρόταση των μελετητών για τη νέα χωροθέτηση του ΚΤΕΛ

Για ποιο λόγο δεν θεωρείται ως ιδανική λύση το οικόπεδο δυτικά της πόλης – Συνάντηση Τοψίδη-Ντούμπα για το θέμα

Το θέμα της νέας χωροθέτησης του ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολης έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, μετά τη συζήτηση της μελέτης για τη Β1 φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως τονίστηκε, τόσο από τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Έβρου Σταμάτη Ντούμπα, όσο και από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, η περίπτωση της χωροθέτησης του ΚΤΕΛ σε ιδιόκτητο, από το 2009, οικόπεδο δυτικά της πόλης, πριν τη Χιλή, φαντάζει ως η καλύτερη λύση.
Ωστόσο, στη μελέτη που παρουσίασαν οι επιστήμονες αναφέρονται τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα: |
«Για το ζήτημα της νέας χωροθέτησης του ΚΤΕΛ, σημειώνονται επιπρόσθετα τα κάτωθι:
Α) Η ειδική μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων για τη χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στις αποθήκες του λιμένα,95 κατέληξε ότι είναι η καταλληλότερη θέση από άποψη λειτουργική (συνδυασμένων μεταφορών), κυκλοφοριακή (προσβάσεων / επιπτώσεων) και χρήσεων γης (γειτνίαση με κέντρο πόλης / συμβατότητες).
Β) Το υπ αριθμ 106/2014 πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ για την έγκρισης της ΠΜ Καλλιθέας – Ν. Χιλής, εξετάζοντας εξαντλητικά το ζήτημα, κατέληξε στην μη αποδοχή της χωροθέτησης του ΚΤΕΛ δυτικά της πόλης. Κυρίως για το λόγο ότι το δίκτυο μεταφορών της πόλης (τραίνα, λεωφορεία, φορτηγά, αεροδρόμιο, νέο λιμάνι) βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Αντίθετα, η νέα περιοχή της Ν. Χιλής, αποτελεί την «αναβαθμισμένη» τουριστική της περιοχή. Επίσης, τονίζεται ότι στα ζητήματα τροποποίησης υφιστάμενων εγκεκριμένων χρήσεων γης προς το δυσμενέστερο, η νομολογία του ΣτΕ σε πλήθος Αποφάσεων της, έχει κρίνει ότι παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος και δη το λεγόμενο «περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο».
Μάλιστα, συμπερασματικά οι μελετητές αναφέρουν πως «θα πρέπει ο ∆ήµος να υποδείξει νέο, κατάλληλο και προσκτήσιµο χώρο, σε θέση που ικανοποιεί κατά το δυνατόν την αρχή των συνδυασµένων µεταφορών. Η προτεινόµενη από το ΚΤΕΛ θέση (δυτικά της πόλης, σε σηµαντική απόσταση από το Λιµάνι και το Σιδηροδροµικό Σταθµό και µε εξυπηρέτηση από τη βεβαρηµένη εθνική οδό “2”), µπορεί να προωθηθεί ως “κατ’ οικονοµία” λύση και ύστερα από απόρριψη ή αδυναµία εγκατάστασης σε καταλληλότερες θέσεις».

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου με τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Έβρου

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Έβρου Σταμάτη Ντούμπα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επανέναρξη της συζήτησης για τη μεταφορά του ΚΤΕΛ και την απομάκρυνση του από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Τοψίδης δήλωσε ότι συντάσσεται με την πρόταση που υπερασπίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΤΕΛ Έβρου και ορίζει τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στη δυτική πλευρά της Αλεξανδρούπολης στο ιδιόκτητο οικόπεδό του. Πέραν του γεγονότος ότι το εν λόγω οικόπεδο δεν απαιτεί επιπλέον δαπάνη από το ΚΤΕΛ, στη δυτική πλευρά της Αλεξανδρούπολης λειτουργούν κατά κύριο λόγο οι τουριστικές δομές της πόλης, ενώ ασκείται και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, με την οποία σχετίζονται οι χρήστες των υπηρεσιών του ΚΤΕΛ.
Ο κος Τοψίδης ενημέρωσε τον κο Ντούμπα και για το γεγονός ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη, δύναται να αναλύσει τη θέση του Επιμελητηρίου περί μετεγκατάστασης του ΚΤΕΛ στη δυτική πλευρά της Αλεξανδρούπολης, είτε σε κάποια σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε σε τυχόν δημόσια διαβούλευση φορέων

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο