Γκαρά: «Η Θράκη λέει όχι στο χρυσό – Θα μας βρείτε μπροστά σας»

Εγκρίθηκε η σύμβαση του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός

 

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, να υποστηρίζει ότι πρόκειται «για μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις», ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».

Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχαν ζητήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου και το ΚΚΕ, επί της αρχής. Υπέρ της αρχής τάχθηκαν 180 βουλευτές ενώ κατά ψήφισαν 119 .

Σκληρή κριτική για την εγκληματική σύμβαση της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός  που σήμερα καταστρέφει τη Χαλκιδική αλλά αύριο θα επιχειρηθεί  να εφαρμοστεί και στη Θράκη και τον Έβρο, άσκησε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά. Υπενθύμισε το αρραγές μέτωπο της τοπικής κοινωνίας στη Θράκη που έχει τοποθετηθεί ενάντια στις εξορύξεις εδώ και χρόνια, διαμηνύοντας πως «στα σχέδια σας θα μας βρείτε μπροστά σας».

Η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρόκειται για μία σύμβαση, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που υπονομεύει την ανάπτυξη και το περιβάλλον, προβλέπει σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για την εταιρεία, με τεράστιες απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος, και δεν διασφαλίζει θέσεις εργασίας. «Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε.

Επισήμανε πως με τους όρους της σύμβασης εγκαθιδρύεται για πρώτη φορά στη χώρα Ειδική Οικονομική Ζώνη, ενώ τόνισε πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να φέρει τους χρυσοθήρες και στη Θράκη, υπενθυμίζοντας δηλώσεις στελεχών της ELDORADO GOLD, λίγο καιρό πριν, που έκαναν λόγο για επέκταση των δραστηριοτήτων και στην περιοχή του Περάματος στον Έβρο.

«Το μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης που υποστηρίζει η ΝΔ είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εγκατάλειψη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και του τουρισμού, ενώ έχετε βάλει σε εφαρμογή την παράδοση της περιοχής του Περάματος», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει πως «τα κροκοδείλια δάκρυα και οι μεγαλοστομίες της ΝΔ για τη Θράκη, μέσα και από ωραία λόγια και διακομματικές επιτροπές, είναι τόσο υποκριτικά, όσο καταστροφική είναι και αυτή η σύμβαση».

Υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜΘ που περιέγραφε ένα μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την εργασία, την υγεία, την αειφορία και δεν επέτρεπε τις εξορύξεις χρυσού, καθώς δεν ήταν συμβατές με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. «Προετοιμάζετε και θεσμικά το έδαφος για να υπερβείτε αυτούς τους περιορισμούς και την προστασία της θρακιώτικης κοινωνίας», σημείωσε.

Κλείνοντας η κα Γκαρά επισήμανε πως οι Θρακιώτες, δεν θα παραδώσουν εύκολα τη γη τους: «Γιατί έχουμε διαμηνύσει εδώ και χρόνια πως για εμάς χρυσός είναι τα δάση μας, οι θάλασσές μας, το νερό, η υγεία και η δουλειά μας. Η ίδια μας η ζωή και η ζωή των παιδιών μας. Και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε», τόνισε.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο