Γκ. Εσαγιάν: «Η γυναικοκτονία η τελική πράξη ενός δράματος»

Τοποθέτηση του ψυχιάτρου-ψυχαναλυτή, στον απόηχο της βίαιης επίθεσης εις βάρος γυναίκας στην Κομοτηνή αλλά και της στυγερής δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια

Μία ψύχραιμη ανάλυση της βίας ως κοινωνικού φαινομένου, έκανε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενούμενος από τον Δήμο Μπακιρτζάκη, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Γκάρο Εσαγιάν, στον απόηχο της βίαιης επίθεσης εις βάρος 21χρονης γυναίκας σε συνοικία της Κομοτηνής από τον σύζυγό της αλλά και της στυγερής δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες -πιθανώς κι Έλληνες- χούλιγκανς.

«Κρεσέντο» βίας με αποκορύφωμα τη γυναικοκτονία
Σχολιάζοντας το φαινόμενο των δολοφονιών γυναικών από άνδρες του κοινωνικού τους περίγυρου, ιδίως τους συζύγους τους, ο Γκάρο Εσαγιάν σημείωσε τα εξής: «οι γυναικοκτονίες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που απασχολεί όλες τις κοινωνίες και είναι απόρροια της έμφυλης βίας, η οποία είναι απόρροια κοινωνικών προκαταλήψεων βαθιά ριζωμένων στις κοινωνίες, σύμφωνα με τις οποίες ο άνδρας είναι ο ισχυρός και μπορεί να επιβάλλει δια της βίας στη γυναίκα τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του.
Η γυναικτονία είναι η τελική πράξη ενός δράματος, που περιλαμβάνει αρχικά την κακοποίηση -λεκτική, συμπεριφορική, σωματική». Παρατήρησε, προσθετικά, ότι μέχρι να γίνει η τελική πράξη της γυναικοκτονίας «υπάρχει ένα κρεσέντο» στην κλιμάκωση της βίας εις βάρος του θύματος, με τον επιστήμονα να χαρακτηρίζει σχηματικά τη γυναικοκτονία ως «την κορυφή του παγόβουνου» της βίας.
Σε αυτό το σημείο ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εις βάθος κι αναλυτική στατιστική καταγραφή των συμβάντων, όχι απλώς δηλαδή από την Αστυνομία, ενώ παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη ότι «πέρα από τις δομές φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών, που είναι πολύ σημαντικός θεσμός, χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή να δικτυωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες που είναι στο πεδίο δράσης και να συνδεθούν με την πρόληψη από τη μικρή ηλικία».
Ακόμη, υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη κι αυτό θα γίνει με το «να μάθουμε στα παιδιά ότι αγόρια και κορίτσια είναι ισότιμα και πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός από το ένα φύλο στο άλλο».

«Έξαρση βίας στις σύγχρονες κοινωνίες»
Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, θύματος οπαδικής βίας στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, ο Γκάρο Εσαγιάν παρατήρησε πως «έχουμε γενικότερα έξαρση της βίας στις σύγχρονες κοινωνίες», γεγονός που όπως είπε «απασχολεί κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και ειδικούς της ψυχικής υγείας».
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, η βίαιη συμπεριφορά ελλοχεύει στους νέους που συμμετέχουν σε οπαδικές συμπλοκές, απλώς με αφορμή τον οπαδισμό βρίσκει χώρο και τόπο για να εκδηλωθεί.
«Το δυστυχές είναι ότι νιώθουμε πως η κοινωνία είναι απροστάτευτη, ήρθαν οι άνθρωποι από μία άλλη χώρα συντεταγμένα κι εμείς ως θεατές παρακολουθούμε» παρατήρησε καταληκτικά, αναφερόμενος στην… κάθοδο των Κροατών χούλινγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια και την αδυναμία της Ελληνικής Αστυνομίας να βάλει φρένο στην αιματηρή συμπλοκή.
xronos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του