Γέμισε κόσμο το Πάρκο Ακαδημίας για το 48o Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Αλεξανδρούπολη

Το Πάρκο Ακαδημίας της Αλεξανδρούπολης πλημμύρισε από νέους και νέες, εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, σημειώνοντας τη μαζικότερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων. Η πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τη μαζική συμμετοχή νέων ανθρώπων έδειξε το αυξημένο ενδιαφέρον τους για τις θέσεις και τις δράσεις του ΚΚΕ, έστειλε ηχηρό μήνυμα συμπόρευσης του λαού της πόλης με το Κόμμα.

Είχε προηγηθεί χαιρετισμός του Γιώργου Τριανταφυλλίδη, μέλους του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Έβρου της ΚΝΕ, ο οποίος σημείωσε την αναγκαία ώθηση που πρέπει να σημάνει για τους αγώνες της νεολαίας της πόλης, η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ. Τα ιδιαίτερα ταλαντούχα νεανικά συγκροτήματα της πόλης «Άκρον Άωτον» και «Gatzolians» έδωσαν μία αξέχαστη συναυλία, με έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια. Εκατοντάδες συμμαθητές και συνάδελφοι των μελών των συγκροτημάτων έστησαν ένα ατέλειωτο νεανικό παραδοσιακό γλέντι με πολύ χορό και χαμόγελο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το λαϊκό – ρεμπέτικο γλέντι των Γιάννη Καδόγλου, Κώστα Αθανασιάδη, Θόδωρο Τοπαλίδη και Ανδρέα Χριστάκη.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εκθέσεις και τα στέκια του, να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα δικαιώματα των μαθητών, των φοιτητών, των νέων στρατευμένων, για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για την πύρινη λαίλαπα που κατάκαψε το Δάσος Δαδιάς. Αρκετοί προμηθεύτηκαν τη νέα έκδοση της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Καπιταλισμό: Για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο» και άλλα βιβλία από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Ξεχωριστές στιγμές με παιχνίδια και γρίφους έζησαν οι μικροί φίλοι του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο».

Στο Φεστιβάλ, μαζικό «παρών» έδωσαν τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που φιλοξενούνται σε δομή φιλοξενίας της πόλης, όπως και οι εργαζόμενοι της.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου:

«Δεν χρειάζεται να ζήσουμε τα χειρότερα που έρχονται για να πούμε φτάνει, ως εδώ, δεν πάει άλλο. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε μοιραίο να ζήσουμε τον “δύσκολο” χειμώνα που μας ανακοινώνουν ότι έρχεται λες και είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν πρέπει να ανεχτούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ατελείωτες ώρες για ένα μισθό που δεν φτάνει για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας στο τέλος του μήνα. Δεν πρέπει να ανεχτούμε ο λαός μιας χώρας τόσο πλούσιας σε ενεργειακές πηγές, όπως η Ελλάδα, να σκέφτεται για το αν θα μπορεί να πληρώσει και αν θα έχει επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα τους μήνες που έρχονται. Δεν χρειάζεται ούτε και πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην ανεργία και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα και με κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Η Αλεξανδρούπολη στο στόχαστρο

Ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για ν’ αντιληφθούμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον απατηλό δρόμο που μας υποδεικνύουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και εμπορικό κόμβο του σχεδιασμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή. Για την υλοποίηση αυτού του επικίνδυνου σχεδίου που μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε πολεμικό στόχο αντιποίνων, αν επεκταθεί η στρατιωτική αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας έξω απ’ το έδαφος της Ουκρανίας, έβαλαν πλάτη τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και η σημερινή της ΝΔ. Για τη σημασία που έχει η υλοποίηση του σχεδίου για τα αμερικανικά συμφέροντα έχουν μιλήσει δημόσια τόσο ο σημερινός όσο και ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ. (…)

Το ποιος ωφελείται και ποιος προωθεί αυτά τα σχέδια είναι επομένως φανερό. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ελληνική άρχουσα τάξη που θέλει ν’ αναβαθμίσει τη θέση της στον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή. Τι θα κερδίσουν όμως οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης; Θα διασφαλίσουν φθηνά καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα; Θα αποκτήσουν φθηνότερες μεταφορές; Θα δημιουργηθούν άφθονες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας; Την απάντηση τη γνωρίζει κι ένα μικρό παιδί. Θα κερδίσουν ότι κέρδισαν και με την επένδυση του αγωγού ΤΑΡ. Μηδέν εις το πηλίκον.

Μήπως όμως θα αναβαθμιστεί η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία κόπτονται οι σημαιοφόροι της πράσινης ανάπτυξης; Εδώ τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, όπου η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει αντικειμενικά ιδιαίτερο στρατιωτικό στόχο αντιποίνων, με ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους της. Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για την υπαρκτή πιθανότητα ατυχήματος μεγάλης έκτασης και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Έχουμε αναδείξει τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην αλιεία στο Θρακικό Πέλαγος λόγω της επίδρασης της εγκατάστασης και της λειτουργίας των υποδομών του LNG στους υδρόβιους οργανισμούς και στην ιχθυοπανίδα, τις επιπτώσεις απ’ τη χρήση τοξικών ουσιών, την απόρριψη τεράστιων ποσοτήτων νερού με διαφορετική θερμοκρασία, τα ηχητικά ρεύματα.

Τώρα εκτός απ’ τις εγκαταστάσεις LNG θα αναπτυχθούν στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αιολικά πάρκα ισχύος 600 MW. (…)»

902.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο