Γεγονός η πρώτη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενή του ΠΓΝΑ

Σε ειδικό χώρο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων για τον κορονοϊό ξεκίνησε και στην Αλεξανδρούπολη. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, μη νοσηλευόμενος ασθενής έλαβε την Τρίτη 30/11 τη θεραπεία από τους γιατρούς της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΔΠΘ και τη φαρμακοποιό του νοσοκομείου.

Την είδηση γνωστοποίησε μέσω facebook  ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ Πασχάλης Στειρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε  ότι ο εμβολιασμός μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής) συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ένα ακόμη όπλο της επιστήμης είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Χορηγήθηκε σήμερα, στον πρώτο μη νοσηλευόμενο ασθενή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, από τους γιατρούς της Πνευμονολογική Κλινική ΔΠΘ – ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τη φαρμακοποιό του νοσοκομείου κ. Έλσα Τομπαΐδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι, ο εμβολιασμός μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής) συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας», έγραψε στο Facebook ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πασχάλης Στειρόπουλος.

Τι δείχνουν οι αριθμοί των θανάτων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η Μακεδονία και η Θράκη οδήγησε τους επιστήμονες σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις πιθανές αιτίες που οδηγούν σε αυξημένη θνησιμότητα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, μέσα από τη χρήση των ειδικών μαθηματικών μοντέλων.

Όπως αποδεικνύεται, από την έναρξη των εμβολιασμών τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, είναι όσες έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.

Η μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαπίστωσε πως, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουν καταγραφεί περίπου 2.900 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Αντίστοιχα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν πάνω από 2.000.

Στην ίδια λογαριθμική κλίμακα, στην Κρήτη και το νότιο και βόρειο Αιγαίο οι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 600 με 630, κάτι που σημαίνει πως στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζεται έως και πέντε φορές χαμηλότερη θνησιμότητα από την Κεντρική Μακεδονία.

Ακόμη και στην Αττική οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού καταγράφονται στους 1.450, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από 2.850 της βόρειας Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, είναι το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο της χώρας και ως εκ τούτου, περισσότερο “ευάλωτο” στη διασπορά του ιού.

Αντιστρόφως ανάλογη εμφανίζεται την ίδια στιγμή, η καμπύλη των εμβολιασμών στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Τις ηλικίες δηλαδή που δίνουν τις βαριές μολύνσεις, τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους.

Όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα μέσω της γραφικής αποτύπωσης των δεδομένων της μελέτης, η αυξητική τάση της θνησιμότητας στη βόρεια Ελλάδα, συνοδεύεται από μία αντιστρόφως αρνητική τάση στους εμβολιασμούς των άνω των 60 ετών.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζει τα συμπεράσματα στο iatropedia.gr: “Διαπιστώσαμε πως περιοχές που έχουν πάνω από 75% με 80% ποσοστά εμβολιασμένων στους άνω των 60 ετών, είναι αυτές που έχουν τη πιο χαμηλή θνησιμότητα. Σε αντίθεση με τις περιοχές που παρουσιάζουν κάτω από 65% ή 70% εμβολιασμό στους άνω των 60”, σχολιάζει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο