«Η νέα μονάδα θα έχει σαν στόχο να εξαλείψει το κενό στην αγορά φυσικού αερίου, ιδιαίτερα όταν τελειώσει ο πόλεμος» σημείωσε ο αντιπρόεδρος Κ. Σιφναίος
Εντωμεταξύ, ο υπάρχων σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από τέλη Γενάρη εκτός λειτουργίας
Στις προοπτικές ανάπτυξης του LNG μέχρι το 2050 και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πύλη εισόδου αναφέρθηκε ο κ. Κωστής Σιφναίος, Aντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, μιλώντας στο 6ο POWER & GAS FORUM που διοργάνωσε το energypress.
Αναλύοντας τα δεδομένα της αγοράς, ο κ. Σιφναίος σημείωσε ότι η παγκόσμια αγορά αερίου φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τη σημερινή προοπτική από 4,1 τρις κυβικά ετησίως σε 4,9 μέχρι 2050 ενώ εκτιμάται ότι θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης κυρίως από τις αναπτυσσόμενες αγορές και την Κίνα. Από την άλλη, στις πιο αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα 10 χρόνια.
Όπως εξήγησε ο κ. Σιφναίος, το LNG αποτελεί το κομμάτι του φυσικού αερίου το οποίο σημειώνει τεράστια ανάπτυξη καθώς προβλέπεται αύξηση 40% από το 2022 μέχρι το 2030 και ένα επιπλέον 25% μέχρι το 2050, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1 τρις κυβικά μέτρα ετησίως από 550-600 που είναι τώρα. Η αύξηση αυτή συνδυάζεται και με την αύξηση στην παραγωγή του LNG , η οποία θα προέλθει κατά 65% από νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ, και κατά δεύτερο λόγο στο Κατάρ. Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ από 20% που ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2024 εκτιμάται ότι θα φθάσουν 35% το 2030. Αναλύοντας περαιτέρω, σημείωσε ότι η βασική αγορά για τις εξαγωγές του αμερικανικού LNG είναι η Ευρώπη.
Στις αρχές του χρόνου το 80% του LNG που εισήχθη στην Ευρώπη ήταν αμερικάνικο. Αυτό έρχεται να αντικαταστήσει το ρώσικο αέριο που αντιστοιχούσε στο 40% της ευρωπαϊκής αγοράς 2021 και έχει περιοριστεί πλέον στο 11%.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει κάποιους περιορισμούς, πρόκειται για μια αγορά που μπορεί να φτάσει 8 δις κυβικά μέτρα. «Πρέπει να δούμε τον διάδρομο αυτόν ως δυνατότητα και να αναπτύξουμε τις ικανότητες διασύνδεσης εντός της αγοράς. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα 16 δις. κυβικών» σημείωσε. Ως προς το ρωσικό αέριο, υπογράμμισε ότι περίπου 13-15 bcm εισάγονται στην περιοχή από την Τουρκία και στο σενάριο όπου το ρωσικό αέριο εξαλειφθεί από την αγορά, τότε θα πρέπει να καλυφθεί μεγαλύτερο κενό. Οι πηγές για να καλυφθεί το κενό για την περιοχή, είναι η παραγωγή στη Ρουμανία ύψους 7 δις, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καλύψει την εγχώρια ζήτηση αλλά τα υπόλοιπα θα είναι LNG. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ως αγορά μπορεί να παίξει το ρόλο της και να αυξήσει τη στρατηγική της θέση προμηθεύοντας με LNG στην περιοχή ή ευρύτερα. Για αυτό και η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο σημαντική και για αυτό προωθούμε και δεύτερη μονάδα FSRU στη Θράκη η οποία έχει σαν στόχο να εξαλείψει αυτό το κενό ιδιαίτερα όταν τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη λήξη του πολέμου, η πολιτική των ΗΠΑ θα είναι να προωθήσουν περισσότερο LNG στην Ουκρανία κάτι που αποτελεί ευκαιρία.