Φθινοπωρινή «εισβολή» κουνουπιών ταλαιπωρεί τον Έβρο

Οι εντατικοί ψεκασμοί σταμάτησαν πριν λίγες μέρες, με κάποια συνεργεία να είναι ακόμη stand by για ειδικές περιπτώσεις
«Πριν 20 μέρες οι παγίδες είχαν σχεδόν αδειάσει, είναι πρωτοφανές το φαινόμενο» λέει ο Ατιπεριφερειάρχης Υγείας Κ. Βενετίδης

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Με μία πρωτοφανή φθινοπωρινή «εισβολή» κουνουπιών βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Έβρου τις τελευταίες ημέρες. Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει τέλη Οκτώβρη, o καιρός επιμένει σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα, τα κουνούπια, μετά από μία μικρή ανάπαυλα λίγων ημερών, όταν είχε αρχίσει ο καιρός να θυμίζει φθινόπωρο, να έχουν επιστρέψει με … άγριες διαθέσεις.

Μάλιστα, η όχληση δεν περιορίζεται μόνο αργά το απόγευμα και το βράδυ, αλλά και τις πρωινές ώρες, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στη θάλασσα ή το ποτάμι, και όπου υπάρχει βλάστηση. Είναι πολλά τα παράπονα από κατοίκους της Αλεξανδρούπολης που βγήκαν βόλτα στην παραλία και τα πάρκα με τα παιδιά τους και το μετάνιωσαν, αρκετές και οι επισκέψεις σε φαρμακεία και ιατρεία της πόλης, για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών τσιμπημάτων.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, η συστηματική καταπολέμηση των κουνουπιών, μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, σταμάτησε πριν λίγες μέρες.

«Η καταπολέμηση συνεχίζονταν κανονικά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε, καθώς το τελευταίο 20ήμερο, οι παγίδες που έχουμε τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας, είχαν σχεδόν αδειάσει από κουνούπια, ενώ δεν είχαμε ευρήματα ούτε για μολυσματικά κουνούπια. Με έκπληξη παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες ότι έχουν επανεμφανιστεί. Ίσως οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή, όμως, πραγματικά, δεν έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Έχουμε αφήσει δύο συνεργεία καταπολέμησης σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για ειδικές περιπτώσεις, όπως πχ για ψεκασμούς κοντά σε λύματα, στάνες, στάσιμα νερά, κι αν χρειαστεί, θα επέμβουν εκ νέου και σε άλλες περιοχές. Πρέπει να ελέγξουμε το φαινόμενο, να δούμε πού οφείλεται, ώστε να μην ξανασυμβεί».

 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο