efhmerida1

Φωτιές: Κινδυνεύει η Ευρώπη να καεί; – Οι mega fires ήρθαν για να μείνουν

Οι mega fires κατέστρεψαν το 57% των σχεδόν 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων που κάηκαν στην Ευρώπη μεταξύ 2000 και 2023

Πρόκειται για ένα ακόμη από τα ήδη ορατά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο με τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες πλέον εξελίσσονται σε φωτιές τύπου «mega fires» – κάτι που τα προηγούμενα χρόνια συνηθίζαμε να βλέπουμε μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.
Η κλιματική κρίση, όμως, τις έφερε και στην Ευρώπη, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι πιο ευάλωτες απέναντι στο τρομακτικό αυτό φαινόμενο.
Ο τρόπος εξάπλωσής τους αλλάζει. Ορισμένες έχουν ήδη περιληφθεί στις λεγόμενες πυρκαγιές έκτης γενιάς. «Σύννεφα φωτιάς με δική τους ζωή», όπως τα αποκαλεί η Cristina Montiel, εμπειρογνώμονας ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης.
Πρόκειται για πυρκαγιές που δεν σβήνονται λόγω της ποσότητας της καύσιμης ύλης, των θερμοκρασιών και των ανέμων που τις τροφοδοτούν. Επιπλέον, μπορούν να δημιουργήσουν ακραία φαινόμενα, όπως ο σχηματισμός σύννεφων «pyrocumulus», που μπορούν να μετατραπούν σε πύρινες καταιγίδες.
Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης συγκεντρώνονται οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις mega fires. Το 57% των σχεδόν 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων που καταστράφηκαν σε μεγάλες πυρκαγιές στην Ευρώπη μεταξύ 2000 και 2023 καταγράφεται σε τρεις χώρες, που είχαν και τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις – Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα έχουν 20-40% περισσότερες ημέρες για την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

«Δεν βλέπουμε περισσότερες φωτιές, αλλά περισσότερες mega fires»
Είναι επίσης οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά. Με άλλα λόγια, είναι τα εδάφη στα οποία εκδηλώνονται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές και, όταν εκδηλώνονται, καίγονται πιο βίαια.
Αν εμβαθύνουμε περισσότερο, θα δούμε ότι στην Ιβηρική Χερσόνησο οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η βόρεια Πορτογαλία, η Γαλικία, η λωρίδα από τις Αστούριες έως τη Ζαμόρα και η περιοχή του Λεβάντε.
Προχωρώντας προς τα ανατολικά, συναντάμε την Σικελία και την Καλαβρία στην Ιταλία.
Και φθάνουμε σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ελλάδα – καθώς και στην Τουρκία – ολοκληρώνοντας μια διαδρομή που διασχίζει ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν βλέπουμε περισσότερες πυρκαγιές, αλλά βλέπουμε περισσότερες mega fires», εξηγεί η Cristina Santín, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Oviedo.
Για να ξεσπάσει μια mega fire, «πρέπει να υπάρχει βλάστηση που να μπορεί να καεί, αλλά πρέπει επίσης να είναι ξηρή, και οι υψηλές θερμοκρασίες – όπως και ο άνεμος – επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή», τονίζει.

Η Ελλάδα θα έχει 20-40% περισσότερες ημέρες για εξάπλωση πυρκαγιών
Η Santín συμμετείχε σε μια έρευνα για το πώς επιδεινώθηκαν οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών, ο λεγόμενος Δείκτης FWI.
Αυτός ο δείκτης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη καιρικές συνθήκες όπως η υγρασία, ο άνεμος ή η θερμοκρασία αλλά όχι η βλάστηση, δεν συνεπάγεται ότι θα εκδηλωθεί πυρκαγιά. Ωστόσο, όταν ξεσπά μια πυρκαγιά, οι συνθήκες αυτές την τροφοδοτούν.
Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει τον αριθμό των ημερών του έτους με υψηλό κίνδυνο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε κάθε περιοχή της Ευρώπης.
Και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το τέλος του αιώνα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα έχουν 20-40% περισσότερες ημέρες για την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.
Με αυτό το σενάριο, το ισπανικό elDiario.es ταξίδεψε στα μέρη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που επλήγησαν από τρεις από τις χειρότερες mega fires στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

«Κενά στη διαφάνεια και τη λογοδοσία»
Το ελληνικό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας σε ερωτήσεις του elDiario.es, αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει κοινή εκπαίδευση της δασικής υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής στην Αττική, σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως πιο ευάλωτες, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τον εθνικό φορέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ των δράσεων που αποφασίστηκαν μετά τα ακραία γεγονότα των τελευταίων ετών, είναι η δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων κινδύνου και η έγκριση προγράμματος ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, αν και ο νέος εξοπλισμός δεν θα φτάσει πριν από το 2025.

Ένα άλλο συμπέρασμα έκθεσης του WWF, πάντως, υπογράμμισε τα κενά στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς και στη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία σχεδιασμού του προσδιορισμού των αναγκών ή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προειδοποιεί : «Γνωρίζουμε ότι στο μέλλον θα είναι πιο συχνοί και πιο μακροχρόνιοι», εξηγεί. «Αλλά πριν εξετάσουμε τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δούμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια: η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό και σε ορισμένα μέρη της βόρειας Ελλάδας έως και κατά δύο. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό δεν είναι σενάριο, είναι η πραγματική κατάσταση», όπως λέει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αλλά δεν έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα ή στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία οι πολιτικοί ανησυχούν πραγματικά…».
in.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr