Φωτιά στη Δαδιά: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις

Κλειστή παραμένει από χθες βράδυ η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από τον οικισμό της Λύρας έως τον κόμβο της Δαδιάς

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού και στον Έβρο, για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που καίει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς. Το πρωί, η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη ενώ κάποιες τοπικές βροχές στο νομό δίνουν ελπίδες για την αντιμετώπισή της. Το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται πλέον, καθώς η φωτιά στράφηκε από χθες προς την Εθνική Οδό. Για το λόγο αυτό, κλειστή παραμένει από χθες βράδυ η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από τον οικισμό της Λύρας έως τον κόμβο της Δαδιάς, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε προς το χωριό Λυκόφη, πλησιάζοντας προς τον κάθετο άξονα.
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο ύψος της Εθνικής Οδού, για να αναχαιτίσουν τις φλόγες, ενώ στο νοτιοδυτικό μέτωπο με αμείωτο ρυθμό εξελισσόταν χθες χωματουργικά έργα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αντιπυρικών ζωνών. Και αυτό γιατί, το νοτιοδυτικό μέτωπο βρίσκεται πριν τον πυρήνα Α1, του Δρυμού. Μέχρι στιγμής, στη Α1 Ζώνη βρίσκονται άθικτα όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα κ οι βιότοποι των αρπακτικών, ενώ πρόκειται για τον «σκληρό πυρήνα» του μοναδικού αυτού δάσους, για τον οποίο οι Πυροσβεστικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών», δηλαδή την προστασία του. Ήδη, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 πεζοπόρες ομάδες, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.
Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα «Δευκαλίωνα», αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών.
Σύμφωνα με τον Νίκο Γκότση, Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, «η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται. Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εκεί τεράστια. βράδυ χθες πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολώνες φωτισμού στις Φέρες. Οι καταγραφές από τους ορθινολόγους αργότερα θα καταδείξουν την πραγματική διάσταση της καταστροφής», σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο σπάνιος αυτός πληθυσμός. Ο ίδιος γνωστοποίησε ακόμη χθες πως «ο καπνός καλύπτει τον μισό νομό και φθάνει μέχρι την Σαμοθράκη», επισημαίνοντας ακόμη πως «η χλωρίδα και η πανίδα θα αργήσουν να αποκατασταθούν». Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν πως σμήνη από πουλιά πετούν προς τα νότια του Έβρου, φτάνοντας μέχρι τα προάστια της Αλεξανδρούπολης, σε μια προσπάθεια να διασωθούν από τους πυκνούς καπνούς και τις τεράστιες φλόγες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο