Φωτιά στη Δαδιά: Μαγειρεμένο φαγητό, σάντουιτς και σνακ για τους πυροσβέστες

Περισσότερες από 500 μερίδες μαγειρεμένο φαγητό και 400 σάντουιτς καθημερινά, σνακ, καφέ και νερά ετοιμάζουν και προσφέρουν εθελοντές  

Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, βρίσκεται στην περιοχή, ήδη από την περασμένη Κυριακή 24 Ιουλίου και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr παρέμεινε έως και την Τετάρτη 27/7 στη Δαδιά ετοιμάζοντας καθημερινά φαγητό για όλους εκείνους που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr εθελόντρια που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της, καθημερινά ετοιμάζουν τουλάχιστον 600 μερίδες φαγητό μαγειρεμένο και το προσφέρουν στις πυροσβεστικές δυνάμεις κ.α. «Ερχόμαστε από Αλεξανδρούπολη για να συνεισφέρουμε, ξέρετε και πόσοι έχουν πάρει άδεια άνευ αποδοχών για να βρίσκονται εδώ και να βοηθούν;» αναφέρει χαρακτηριστικά η εθελόντρια που στηρίζει με τη συνεισφορά της τη δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων που μάχονται με τις φλόγες. Επίσης, πάνω από 400 σάντουιτς ετοιμάζουν καθημερινά οι διάφοροι σύλλογοι γυναικών της περιοχής που προσφέρονται για πρωινό. Σνακ, κρουασάν, ξηροί καρποί, καφές, χυμοί, νερό συμπληρώνουν τη διατροφή των κλιμακίων της Πυροσβεστικής και όλων όσοι συνδράμουν στο δύσκολο έργο.

Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, βρίσκεται από χθες (Πέμπτη 27/7) στο Σουφλί, όπου ο δήμος Σουφλίου έχει παραχωρήσει στην ομάδα των εθελοντών ένα κτίριο για να ετοιμάζουν καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό και να το προσφέρουν στα κλιμάκια. «Βρισκόμαστε στο μέσο των κλιμακίων επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς» αναφέρει στο GRTimes.gr η Ν.Σ. που έχει αναλάβει το συντονισμό της ομάδας εθελοντών της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος». Όπως η ίδια εξηγεί, την πρώτη ημέρα που έφτασαν στην περιοχή, τους φιλοξένησαν οι γυναίκες του Συλλόγου Λύρας, οι οποίες με την ανιδιοτέλεια και την προσφορά τους ετοιμάζουν καθημερινά σάντουιτς για τους ανθρώπους που μπαίνουν μέσα στο δάσος. Κατά την παραμονή τους στο Δάσος της Δαδιάς, στο Κέντρο Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, μαγείρευαν τουλάχιστον 500 μερίδες φαγητό ενώ από χθες που βρίσκονται στο Σουφλί στήνουν ένα καζάνι το οποίο βγάζει τις μισές μερίδες. Διευκρινίζεται ότι τα σάντουιτς φτιάχνονται με γαλοπούλα και κασέρι ενώ το μαγειρεμένο φαγητό περιέχει μοσχάρι, κιμά, κοτόπουλο, όχι όμως χοιρινό κρέας διότι είναι και πολλοί Έλληνες μουσουλμάνοι που συμμετέχουν στην πυρόσβεση. «Εμείς ως «Ο Άλλος Άνθρωπος» στηρίζουμε την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη, την αγάπη, προσφέρουμε ένα πιάτο ζεστό φαγητό σε όλους που επιχειρούν» αναφέρει η εθελόντρια που έχει αναλάβει το συντονισμό της όλης προσπάθειας με τις προμήθειες, τον εφοδιασμό των τροφίμων κτλ. και συμπληρώνει «δεν είμαστε συσσίτιο, δεν είμαστε έρανος, είμαστε οι άνθρωποι που κάνουμε το τραπέζι στους συνανθρώπους μας, που στην προκειμένη περίπτωση, λόγω της περίστασης, τους το δίνουμε στο χέρι».

Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, πρώην στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας. Σε ηλικία 47 ετών απολύθηκε από τη δουλειά του – το Σεπτέμβριο του 2009 – και ύστερα από δυο χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Όπως αναγράφεται στο μπλογκ της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» «ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό. Επίσης, στόχος της κοινωνικής κουζίνας είναι να καταφέρει μέσα από τη δράση της, να δίνει σε άνεργους που ασχολούνται καθημερινά με την δράση της κουζίνας, ότι χρήματα περισσεύουν από το ταμείο(30-40 ευρώ τον μήνα) καθώς και από τα διάφορα δρώμενα που θα γίνονται για την ενίσχυση της κουζίνας να βγαίνει κάτι και για τους εθελοντές!» Μέσω της Κοινωνικής Κουζίνας η ομάδα «Ο Άλλος Άνθρωπος» μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων. Από το 2015 λειτουργεί χώρος 230 τ.μ. στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τρόφιμα και Κέντρο Ημέρας ενώ η δράση έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
grtimes.gr – Ντ. Χιωτοπούλου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο