Φωτιά στη Δαδιά: Εντείνονται οι φόβοι για την αποικία του μαυρόγυπα

Η πυρκαγιά καίει σημαντική περιοχή, λέει η Υποδιευθύντρια του πρώην Φορέα Διαχείρισης

Η πολυήμερη πυρκαγιά στο μοναδικό σε βιοποικιλότητα Δάσος της Δαδιάς, που αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου με συνολική έκταση 400.000 στρεμμάτων, αναμφίβολα αποτελεί μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Εκτός από τα χιλιάδες καμένα στρέμματα -υπολογίζονται σε πάνω από 15.000 έως τώρα- άγνωστη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί σε πουλιά και ζώα. Αν και πολλά πτηνά φέρεται να έχουν μετακινηθεί προς πεδινές περιοχές ή τα ζαρκάδια που έφυγαν προς τα Πομακοχώρια, οι ειδικοί του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου αγωνιούν για την χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τον πληθυσμό των μαυρόγυπων που φωλιάζουν στο δάσος.
Η υποδιευθύντρια του πρώην Φορέα Διαχείρισης (νυν ΜΔΠΠ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς), Άννα Κωνσταντινίδου, μιλώντας στη Voria.gr, ανέφερε ότι «η φωτιά καίει σε πολύ σημαντική περιοχή». Υπάρχουν σε αυτή φωλιές με μαυρόγυπες οπότε σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει. Κι αυτό που προσπαθούμε αυτή την ώρα είναι να μην επεκταθεί η φωτιά προς την περιοχή που έχει ακόμα περισσότερους μαυρόγυπες» είπε προσθέτοντας ότι είναι περίοδος που έχουν γεννηθεί τα νεογνά. «Είναι πολύ μικρά ακόμα και δεν έχουν πετάξει οπότε είναι σίγουρο ότι θα χαθούν σε περίπτωση που καεί το δένδρο» τόνισε. Παρήγορο είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φορέα Διαχείρισης, ότι «τα υπόλοιπα αρπακτικά ίσως έχουν πετάξει σε άλλες περιοχές» μακριά από τη φωτιά.
Στο δάσος της Δαδιάς υπάρχει η μοναδική αποικία μαυρογυπών στα Βαλκάνια και όπως ανέφερε στη Voria.gr η κ. Κωνσταντινιδου «κατά μέσο όρο φωλιάζουν 32- 36 ζευγάρια μαυρογυπών» τα οποία κάθε χρόνο αναπαράγουν περίπου 20 νεογνά «καθώς η αναπαραγωγική επιτυχία είναι περίπου στο 50%». Η πύρινη λαίλαπα έκαψε όπως ανέφερε πολύ σημαντικούς οικότοπους μεταξύ των οποίων και «ένας σημαντικός λιβαδικός οικότοπος ο οποίος είχε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διατήρησης και προστασίας».
Η αγωνία των εργαζόμενων στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλη, περιμένοντας να ακούσουν το χαρμόσυνο νέο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Την επόμενη ημέρα, όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντινίδου, θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή των ζημιών που έχουν γίνει εντός του δάσους ενώ ο Φορέας «θα σχεδιάσει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν» προκειμένου η καμένη έκταση να ξαναγεννηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο