Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος εξήγησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» πως το πρόβλημα σχετικά με τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας είναι σύνθετο. Αρχικά δεν χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια νέες κατοικίες, δεύτερον ένα ακόμη αίτιο είναι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Το 2007 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν στο 84%, αυτή τη στιγμή είναι στο 73, οι 11 μονάδες κάτω σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δικά τους σπίτια αλλά νοικιάζουν. Άρα έχει αυξηθεί πάρα πολύ η ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακίνητα και όσα υπάρχουν να είναι με ανεβασμένα ενοίκια» επισήμανε ο κ. Ποταμιάνος. Ο πρόεδρος τόνισε πως τα μισθώματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά πριν τρία χρόνια και συνέστησε στους φοιτητές να κάνουν έρευνα αγοράς.
Ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιό του
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές ακινήτων και τα ζητήματα για την καταβολή των ενοικίων στην Ελλάδα αναλύει έρευνα του Eteron (Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή) που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην Ελλάδα που αναδεικνύει τη συγκεκριμένη θεματολογία, εστιάζοντας αποκλειστικά στους ανθρώπους που ζουν στο ενοίκιο, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project «Ενοίκια στα Ύψη». Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία aboutpeople, σε δείγμα 1.007 ατόμων από όλη τη χώρα, με ηλεκτρονικές συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, το διάστημα από τις 24 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου του 2022.
Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα:
- Σχεδόν οι μισοί/ές ενοικιαστές/τριες (47,8%) δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, ενώ το ζήτημα του ενοικίου απασχολεί πολύ ή αρκετά το 83,1%.
- Το 61,7% δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε περικοπές άλλων βασικών αναγκών και το 15,2% ότι για να καλύψει τις άλλες βασικές του ανάγκες λαμβάνει κάποια οικονομική βοήθεια ή δανείζεται από τρίτους.
- Ανασφάλεια και άγχος είναι τα κυρίαρχα αισθήματα που βιώνουν όσες και όσοι ζουν στο ενοίκιο.
- Το 49,1% δήλωσε ότι εξαιτίας των στεγαστικών δαπανών αδυνατεί να αποταμιεύσει, το 41% απάντησε ότι αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα, το 28,6% κάνει λόγο για ακύρωση προσωπικών σχεδίων, ενώ έπεται με 12,6% η ανάγκη εύρεσης δεύτερης εργασίας.