Φαρμακοποιοί Έβρου: Θετικοί, υπό προϋποθέσεις, για εμβολιασμούς στα φαρμακεία 

Ο λόγος για τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό, για τα οποία δεν θα απαιτούνται ειδικές συνθήκες συντήρησης  
Ενδιαφέρον των Εβριτών για τον εμβολιασμό, αλλά και δυσαρέσκεια από την ηλικιακή ομάδα 65 με 74, που, για την ώρα, μένει εκτός διαδικασίας  

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Θετικοί, υπό προϋποθέσεις, στο ενδεχόμενο να εμβολιάζουν τους πολίτες μέσα στα φαρμακεία, είναι οι φαρμακοποιοί του Έβρου, προκειμένου να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα.  

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της Covid-19, όταν φτάσουν στη χώρα μας εμβόλια για τα οποία δεν θα απαιτούνται ειδικές συνθήκες συντήρησης (όχι βαθιά κατάψυξη, μία δόση) και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP), περίπου το 20% των φαρμακείων παγκοσμίως αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας. Ενδεικτικά κάποιες χώρες όπου οι φαρμακοποιοί έχουν ενεργό συμμετοχή στη διενέργεια εμβολιασμών είναι η Αργεντινή, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξάλλου, ήδη από το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τα στάνταρ των ποιοτικών φαρμακευτικών υπηρεσιών, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να διενεργεί εμβολιασμούς συμμετέχοντας σε αντίστοιχα προγράμματα και συμβάλλοντας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. 

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αναστάσιος Τερζής, σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν πεπερασμένη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον όγκο του πληθυσμού και σε αυτή τη λογική, τα φαρμακεία δεν θα είχαν αντίρρηση να βοηθήσουν. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «αυτό θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, όπως οι απαιτήσεις και τα πρωτοκόλλα που θα αποφασιστεί ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα φαρμακεία, τα οποία, πάντως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχουν απεριόριστο χρόνο ή πόρους».  

Αναφορικά με την στάση του κόσμου απέναντι στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό, ο κ. Τερζής διαπιστώνει πως υπάρχει ενδιαφέρον, κι αυτό είναι θετικό, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι παρατηρείται δυσαρέσκεια από τους πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65 με 74, που, για την ώρα, έχουν μείνει εκτός εμβολιασμών. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο