Eξοικονόμηση ενέργειας: Σχέδιο «θερμοστάτης» με στόχο μείωση κατά 10% 

Για ποιες υπηρεσίες προβλέπεται μπόνους

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Τις πρωτοβουλίες παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας βασίζεται σε τρεις άξονες, τους οποίους περιέγραψε ο κ. Σκρέκας:
1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
2. Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, εκτός των κλιματιστικών, στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε οδοφωτισμό και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, μέσα από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και εντός Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική πλατφόρμα.
Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι ο φορολογούμενος ωφελείται από το σχέδιο γιατί αυτός πληρώνει τη δαπάνη. Το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο πέρυσι έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, τόνισε. Όπως επεσήμανε, για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δράσεις. Αυτοί θα πρέπει να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν την πλατφόρμα.
«Υπάρχουν 12.500 «ρολόγια» του Δημοσίου και θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ηλεκτρονικά», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης. Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης και «θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα».
Οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί βαθμό εφαρμογής των μέτρων και αποτέλεσμα. Αν κάποιος φορέας δεν το πετύχει, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του. Τελικός στόχος είναι μια μέση μείωση κατανάλωσης 10%. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν έκτακτες ανάγκες σε κάποιους φορείς, θα γίνονται οι σχετικές προσαρμογές.
– Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και τον χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου
-Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα καταγράφονται οι παλαιότεροι και οι νεότεροι λογαριασμοί ρεύματος ανά δημόσιο κτίριο
– Ο οδοφωτισμός έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος
– Κίνητρα για παροχή επιπλέον ενισχύσεων
– Ενα κομμάτι θα δοθεί σε κάθε περίπτωση κι ένα άλλο σε δημόσιους φορείς που θα μειώσουν την κατανάλωση
– Οι δημόσιοι φορείς που δεν πετύχουν τους στόχους πρέπει να βρουν τρόπους, αν όχι από την ενέργεια, από αλλού
– Δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα γιατί μπορεί να έχουμε αδικίες
– Κάποιος που δεν κάνει συντήρηση κλιματιστικών, ακόμη κι αν πετύχει οικονομία, θα πάρει λιγότερα χρήματα, γιατί αν έκανε τη συντήρηση, θα πετύχαινε μεγαλύτερη οικονομία
– Οι δήμοι αν δεν πετύχουν μείωση στον οδοφωτισμό, θα πρέπει να βρουν μόνοι τους πόρους
Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου, η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.
Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισκ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.
ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο