Εξίσωση για δυνατούς λύτες η εξοικονόμηση ενέργειας στους Δήμους

Προβληματισμός της ΚΕΔΕ για την ανάγκη μείωσης του φωτισμού σε δημόσιους χώρους, την στιγμή που και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης υπάρχουν παράπονα για ελλιπή φωτισμό

«Μείζον πρόβλημα για όλους τους Δήμους της χώρας εξακολουθεί να είναι το ενεργειακό κόστος. Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA, και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε».
Με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου κυριάρχησε το ενεργειακό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως, σημείωσε αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται. Οι Δήμαρχοι προσανατολίζονται στην εξοικονόμηση πόρων από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας. Αντίστοιχο θέμα υπάρχει διαχρονικά και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου τα παράπονα για ελλιπή φωτισμό σε γειτονιές και οικισμούς είναι έντονα.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, «μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%!».

Δεν βγαίνουν ούτε με τα σχολεία

Την ίδια ώρα πονοκέφαλο στους δημάρχους προκαλεί και το άνοιγμα των σχολείων από το Σεπτέμβριο, λόγω της παράτασης του ολοήμερου σχολείου, που θα κλείνει στις 5.30 και όχι στις 4. Τα σχολεία θα πρέπει να καταναλώνουν ενέργεια για περισσότερες ώρες, είτε πρόκειται για ρεύμα είτε για θέρμανση. Να σημειωθεί πως από την περσινή σχολική χρονιά ακόμη, αρκετά ήταν τα αιτήματα διευθυντών σχολικών μονάδων προς τις σχολικές επιτροπές των Δήμων του Έβρου για επιπλέον χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη του κόστους της θέρμανσης. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ χαιρέτησε την πρωτοβουλία που διευκολύνει και καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση.
«Όμως, τόνισε, αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας. Με χαρά προ ολίγου ενημερώθηκα από την υπουργό Παιδείας ότι έχει αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου αυτές οι δαπάνες να καλυφθούν, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δεδομένο». Σε ότι αφορά στα κόστη καθαριότητας των σχολείων ο κ. Παπαστεργίου συμπλήρωσε ότι αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν, και καλύφθηκαν από τα ταμεία των δήμων.
«Φέτος όμως, είπε, είναι αδύνατο να γίνει αυτό σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής κ.α. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τη σχολική κοινότητα και τους γονείς, ότι το λειτουργικό κόστος των σχολείων ΔΕΝ είναι αρμοδιότητα των δήμων και πρέπει να καλυφθεί κεντρικά».
Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο